Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

В Барселона лудницата е пълна!

Публикувано от Продавач 
В Барселона лудницата е пълна!
29-01-2007 - 17:11:42
avatar
Гледах по бтв в предаването ако не се лъжа "Другата България" българин, който живее в Барселона и какво каза той за цените на имотите там. За малко жилище - 150-200 000Е, а за "семейно жилище" вероятно е имал предвид нещо поне 100кв.м цените отивали 350-400 000Е. Това което не разбрах е за коя част на града говореше. Но според мен би трябвало да има доста по-скъпи имоти там, защото тук излиза, че ги изпреварвамеsmiling smiley))

[www.imoti.net]
[www.imoti.net] [www.imoti.net]
[www.imoti.net]
[www.imoti.net]


:crazy: eye popping smiley confused smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: В Барселона лудницата е пълна!
29-01-2007 - 17:26:46
Е, ти откри Америка...
Колкото по-разбойническа е една държава и колкото повече възможности за далавери (хайде, да го наречем по-нежно-бизнес) в нея, толкова по-скъпи имоти...
Прост пример - най-антисоциалната държава в ЕС е с най-скъпата недвижимост - Англия и в частност Лондон, като световен финансов център (утежняващо обстоятелство)
Друг пример - необятната Русия и Москва с цени на проста панелка по 4-5000 долара квадрата, а вилите са в милиони...

А Германия, Франция, Холандия, Гърция, ако щете, за редовия европеец 1300 евро месечна вноска по ипотеката са пари...
Имам приятел в Страсбург, който преди 8 години си купи къща за 150000 евро. С двор.
А намери ми къща с двор край София за тия пари, ама да има и канал и газ и гараж за две коли и да не е на кална и разбита улица и...и...и безброй са разликите, които тук на фона на общата посредственост безхаберие и мръсотия биха вдигнали цената на такава къща като тяхната поне до 500.000 И проблема не е колко ще си поиска.
Проблема е, че ще му ги дадат... При това малко вероятно е този, който ще ги даде да е с легален бизнес.
ISO
Re: В Барселона лудницата е пълна!
30-01-2007 - 00:33:50
Цените са нормални
София
[www.imoti.net]
240 kv, 3095E/kv 743000E

Манхатън
[realestate.nytimes.com]
~90kv, ~4700E/kv ~423000E
2001г

Е ясно е че този в Манхатън е по-малък, но цената на квадрат е 50% по-голяма. Кога ще ги стигнем американците ;-)
Re: В Барселона лудницата е пълна!
30-01-2007 - 13:35:34
Мой познат преди НГ си купи в Испания, предградие до Валядолид, апартамент в 2-3 етажна кооперация за малко над 150 000 евро. Апартамента е под 100 кв. По-интересно е, че го купи с кредит с лихва 3%, за 30 години срок. А той не е испански гражданин, с работна карта и немного постоянна работа.
Определено цените тук са значително по-евтини, но не знам защо всички са решили, че трябва да се изравнят. Отделно, ако сравниш реално колко струват жилищата след изплащането на кредита след 30 год, може да се окаже че тука са и по-скъпи заради 8-9% лихва. А като пресметнеш и качеството, с което се строи и състоянието на инфраструктурата....
Re: В Барселона лудницата е пълна!
31-01-2007 - 18:49:08
Цените, за които става дума в началото на форума са напълно реални за Испания. Проблемът е антисоциалната политика на държавата, но и испанският манталитет да купува собственост въпреки непосилните ипотечни заеми (лихвата е 3%, но има и плаваща част, която в момента продължава да се качва), които възлизат на 1300 евро на месец (което в много случаи поглъща заплата и част отгоре)
Re: В Барселона лудницата е пълна!
02-02-2007 - 12:12:54
StefanB,

Извинявай, но имаш доста неточна представа за социалната система в Англия. Професионално контактувам с английски фирми (не от сферата на НИ, съвсем друга област) и в частни разговори съм се изумявала до каква степен там цари "социализъм". Съвсем пресен пример - онзи ден разговарях е една англичанка и сподели, че свекърва й е много бедна и държавата й плаща всички разходи - наем, ток, отопление и пр. И получва някаква социална пенсия. Разбира се, не й остава много за харчене, но нито е на студено, нито е гладна, както много от нашите пенсионери. И не се налага младите да я подпомагат, както е в много от нашите случаи.

Друг пример - държавата има организирани благотворителни фондове ("charity trusts" или нещо подобно) и плаща за построяването и поддръжката на социални жилища, където живеят безплатно точно такива като тази свекърва+всякакви имигранти, на които също покриват и режийни разходи. Имат т.нар. "fuel poverty" и като сме обсъждали със същата англичанка, тя ме пита какво правят наши граждани, като не могат да си плащат сметките за енергия. Викам "стоят на студено", а тя се изуми. Каза, че обществото е длъжно да се погрижи за бедните и не-имащите БЕЗУСЛОВНО, т.е. няма такива "ами да работи, щом е беден" или пък "да си върви в къщи", ако е имигрант.

Друг път съм говорила с друга англичанка и ми каза, че здарвеопазването е безплатно. Предполагам, че правят отчисления за здравни осигуровки от доходите си, но така или иначе, безплатно е.

Имам и приятел - българин, който живее в Англия и като го питам "защо точно там", казва "много социално-уредена държава".

Е, исках да кажа, че Англия съвсем не е толкова "несоциална" и тази връзка с цените в Лондон не ми се вижда логична.

Мисля, че други фактори определят цените (и в Лондон, и в София), а не "социалността на държавата".
Re: В Барселона лудницата е пълна!
02-02-2007 - 14:22:20
По повод Англия - сетих се за нещо интересно пак от тази англичанка. Тя каза, че първото й впечатление от първите контакти с хора от България е било "непрекъснато се оплакваха" smiling smiley Питаше това нещо като национална черта ли е или просто хората са много изтормозени от преходи и промени, та се чудят накъде да го избият това негативно чувство. Не знаех какво да й отговоря.....
Re: В Барселона лудницата е пълна!
02-02-2007 - 15:10:41
Quote

Питаше това нещо като национална черта ли е или просто хората са много изтормозени от преходи и промени, та се чудят накъде да го избият това негативно чувство.

най-вероятно по малко и от двете

Quote

Не знаех какво да й отговоря.....

ами отговори и, че с времето българите все повече ще приличат на англичаните - все по-малко ще се оплакват и все повече ще избиват негативното напрежение като се наливат с евтин алкохол в държави от третия свят, бият се като животни по стадиони и барове и убиват имигранти на улицата само защото изглеждат различно
Re: В Барселона лудницата е пълна!
02-02-2007 - 15:27:31
ltrx,

Разбирам какво искаш да ми кажеш, но тази специално англичанка е образец за човек с християнски добродетели, расова и верска търпимост и етичност. Чак до степен идеализъм и откъсване от реалността. Подозирам, че сама го съзнава, защото сме коментирали много пъти расови и социални проблеми, и тя винаги е казвала "може би съм прекалено разглезена от живота и късметлийка, но наистина вярвам в равноправието на хората". Израснала е в семейството на служител от Форин офис с много пари и е обиколила света покрай това. Не вярва във "величето на Империята", смята, че страната й векове наред е ограбвала индийци, пакистанци и пр., и е време да им върне нещо от ограбеното, вярва в "комунизма", но не в този, който беше у нас, а в този, който е на страниците на утопистите. Завършила е частно училище и после Кеймбридж, а е лежала е пред колите на Даунинг стрийт като протест срещу ядрените оръжия на Рейгън навремето. Но си остава финансово независима, с добра професия и доходи, невидяла "обратната страна на медала" и затова може да си позволи да бъде такава. Не мисля, че се мъчеше да ми показва колко сме по-долу от тях. Просто споделяше впечатления и търсеше отговори.
Re: В Барселона лудницата е пълна!
02-02-2007 - 19:15:27
Ами що не хване да си дарява доходите на бедните и да живее в колиба, като мисли, че не е било правилноsmiling smiley
А относно това, че се оплакваме - това е показател за мъдрост, явно непонятна за други народиsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход