Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015

Публикувано от paul 
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
31-03-2015 - 08:35:31
Средна работна заплата в София за IV тримесечие 2014 година: 1108 лв.
Средна цена на квадратен метър в София за IV тримесечие 2014 година: 1486 лв.

Един квадратен метър е 1.34 средни заплати.
Този показател ако изключим 2013 година е най-нисък за последните 15 години.

И по другите показатели които слядя: инфлация и доходи на домакинства, 2013 година все идват най-евтините цени, така че си прави сметки за дъното.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
31-03-2015 - 08:54:53
Е сега разбирам защо сме на този хал.
2.4% износ за Русия, вносни домати и ябълки в LIDL и после питайте кога ще се оправим.

Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
01-04-2015 - 19:56:12
На 31 март 2015г. Върховният Касационен Съд на България постанови като окончателна присъда от 20 години затвор за ЖИВОТИНСКАТА ИЗМЕТ на име любомир симеонов (пенсиониран военен), която опозори достойнството на Българската Армия чрез убийството на банкерката Павлинка Йовчева на 23 септември 2013 г.


За щастие правосъдието възтържествува в България!


[www.vks.bg]
[www.24chasa.bg]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
02-04-2015 - 21:51:33
Депозити на гръцките домакинства в банковата система на Гърция:
1)
- в края на 2009г. бяха на стойност 196,860 МИЛИОНА евро
- в края на 2014г. бяха на стойност 134,238 МИЛИОНА евро
Тоест за 5 години има спад с по-малко от 63 МИЛИАРДА евро.
2)
- в края на 2014г. бяха на стойност 134,238 МИЛИОНА евро
- в края на февруари 2015г. бяха на стойност 120,117 МИЛИОНА евро
Тоест за едва 2 месеца има спад от над 14 МИЛИАРДА евро.


Безработните в Гърция:
1)
- в края на 2009г. бяха 535,790 души (10.7% безработица)
2)
- в края на 2014г. бяха 1,233,404 души (26.0% безработица)


Явно сривът в банковата система на Гърция на депозитите на нейните домакинства на стойност НАД 76 МИЛИАРДА ЕВРО е повлиял "незначително" да се увеличи безработицата в Гърция за 5 години...


Честито на всички, които имат вродена омраза срещу банковата система!


[www.bankofgreece.gr]
[www.statistics.gr]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
06-04-2015 - 08:42:55
Всеки четвърти лев от брутния вътрешен продукт на България още не е произведен от икономиката ни, а е взет назаем. Това показват изчисления по данни на финансовото министерство за февруари.

Според тях делът на държавния ни дълг като част от БВП е 25,3%, което е точно толкова, колкото бе и през януари. За справка бюджетът ни финишира 2014 г. с общ размер на дълга от 27,1% от брутния продукт и със 17,9% от БВП за 2013 г.

Официалната прогноза на финансовото министерство за 2015 г. предвижда ръст на държавния дълг до 29,7% от БВП. Всеки лев, взет назаем от чуждите финансови пазари, пък носи около 2% доходност на притежателите на 10-годишните държавни ценни книжа, ако те са деноминирани в национална валута.

Ако дългът е бил емитиран навън, на международните финансови пазари, като еврооблигации, доходността е около 2%.

Финансовите експерти обясниха, че доходността на всяка емисия зависи от поне пет фактора:

Първо. От кредитния рейтинг на държавата - колкото по-висок е той, толкова по-евтин е и заемът за нея, т.е. доходността от книжата за притежателите им намалява. Основната причина за това е, че високият рейтинг свива размера на рисковата премия, която всеки купувач на такива книжа получава като част от доходността им.

Второ. От “дължината” на емисията. Колкото по-дълъг е падежът на една емисия, т.е. колкото по-отдалечена във времето е датата на погасяване на дълга, толкова по-висока е доходността.

Причината е, че за колкото по-дълго време са блокирани като заем парите на този, който ги е отпуснал, толкова повече расте вероятността от възникване на неочаквани рискове, както и вероятността от пропуснати печалби, които биха донесли по-висока доходност.

Например при последната емисия ДЦК, които бяха разделени в три пакета еврооблигации - със 7-годишен, 12-годишен и 20-годишен падеж, средната доходност на всеки от тях бе различна.

По 7-годишните ценни книжа е най-ниска - около 1,95%, тази на 12-годишните е близо 2,25%, а тази на 20-годишните най-висока- 2,6%.

Трето. От прогнозата за развитие на съответната икономика.

Освен рейтинговите агенции, прогнози за развитие на икономиките правят всички големи банки, пенсионни фондове, застрахователни компаниии, инвестиционни посредници и други, които са основните купувачи на българския дълг.

По-благоприятни прогнози означават, че тези книжа, приобити при дадени условия на т.нар. първичен пазар, биха могли да донесат допълнителни печалби от търговията им на вторичните пазари, т.е. от препродажбата им.

Четвърто. От активното управление на дълга

Това бе един от аргументите на финансовото министерство да сключи тригодишен договор за дилърство с четири банки. Така България заявява своята готовност да присъства на международните пазари, вкл. и с нови, атрактивни като доходност емисии, както и да преотвори някои от старите, което означава да предоговори доходността, падежа и всички останали условия по тях.

Пето. От размера на търсенето. Ако във финансовите системи на ЕС има много свободен финансов ресурс, както е в момента, тогава търсенето на подходящи дългови книжа, в които той да бъде инвестиран, расте, а доходността съответно пада.

Аналогично е влиянието на търсенето и при вътрешните аукциони. Най-пресен е примерът с два вътрешни аукциона за ДЦК, които бяха проведени в рамките на близо месец. При наддаването на 18 февруари търсенето бе само за 77 млн. лв. спрямо търсене за 126 млн. лв. на 23 януари 2013 година. Разликата в търсенето определи и рязък скок в доходността - от 1,66 на 1,99%.

Шесто. От вида на финансовия инструмент. България постепенно се е освободила от определени финансови инструменти, които заради рисковия си характер изискваха допълнителни обезпечения, т.е. блокиране на определен финансов ресурс като допълнителна гаранция, че дългът ще бъде погасен.

От такива евробонове, популярни като “дискове”, България се освободи за деноминираните в долари през 2003 г., като тяхната замяна с нови еврооблигации вкара в бюджета около 350 млн. лв. освободени гаранции.

Определянето на реалната доходност на една емисия е трудно и в голяма степен условно. Например през февруари 2012 г. България емитира шестмесечни ДЦК от 800 млн. лв. при годишна доходност от 1%. Книжа с такъв матуритет липсват на последния аукцион отпреди месец. Коректно сравнение може да бъде направено с последния проведен аукцион за продажба на шестмесечни съкровищни бонове, който се проведе през 2011 г. и при който бе регистрирана средна годишна доходност от 1,38%.

Какви са данните за задлъжнялостта ни към февруари 2015 г.? В абсолютно изражение общите задължения на държавата възлизат на малко над 10,652 млрд. евро, или 20, 84 млрд. лв. Това означава увеличение с 23,9 млн. евро главно заради емитирането на съкровищни облигации на вътрешния пазар.

Според регистъра на финансовото министерство вътрешните задължения са 4307,7 млн. евро, а външните - 6344,5 млн. евро. Вече близо 9 г. валутната структура на държавния дълг не се променя значително.

Най-много е в евро 75,7%, в левове е 23,1%, в долари - 0,5%, и в други валути - 0,8%.

Тази структура се задържа, защото падежът на дългови книжа в долари изтича най-рано. Справката на финансите за дълговите плащания показва, че от общо погасени 13,5 млн. лв. дълг 87,7% са в долари, следвани от тези в лева - 10,7%, и в евро - 1,6%.

Отделно от т.нар. чист дълг, всяка държава, в т.ч. и България, издава държавни гаранции. Това означава, че ако институцията, която го е поела, не може да го погаси на падеж, ще бъде активирана държавната гаранция и парите ще бъдат извадени от хазната.

Според данните на финансовото министерство държавно гарантираният дълг през февруари достига 342,5 млн. евро, от които 23,7 млн. са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавно гарантиран дълг/БВП е 0,8%.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
07-04-2015 - 08:51:10
След срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква и спад в търсенето на ваканционни имоти в България от страна на руснаците. Това коментира пред "Монитор" Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Според него, за разлика от Лондон, Лазурния бряг или Испания, у нас имоти купуваха руснаци с по-ниски доходи.

А обезценката на рублата ще накара руските купувачи да отложат намерението си за инвестиции в България.

"Процесът на отдръпването на руснаците от родния пазар на ваканционни имоти върви от началото годината с кризата в Украйна", подчертава Ганев.

Финансистът Борис Петров пък заяви пред телевизия Bulgaria On Air, че девалвацията на рублата няма как да не се отрази на търсенето от страна на руснаци на имоти в България.

"Очаква се срив в търсенето на ваканционни имоти у нас след катастрофата на руската рубла. Руските граждани са основен купувач на имоти край курортите ни, а при обезценката на рублата се очаква те да нямат ресурс, който да вложат в жилища в България", смята Петров.

Оттеглянето на руснаците от българския пазар на ваканционни имоти започна да се проявява отчетливо през първото тримесечие, когато стана ясно, че Кремъл готви ограничения, които после въведе за руснаците на държавна служба, по отношение на притежаването на сметки в чужди банки и недвижими имоти зад граница.

"При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене", каза Петров. Според него ситуацията в Русия е изключително рискова.

Той прогнозира, че вероятно Руската централна банка ще направи нов опит да повиши лихвата, в резултат на който голяма част от кредитите в рубли ще останат необслужвани.

Това, според Петров, може да рефлектира и върху вече закупените имоти от руснаци у нас, ако са взети с кредит.

PS: Руснаците не само не търсят , но вече продават имотите си в България масово , но се мълчи!
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
09-04-2015 - 23:17:40
Депозити с над 50 хиляди лв. на домакинствата в банковата система на България:
1)
- в края на 2007г. бяха на стойност 5,350,641 хил. лв.
2)
- в края на 2014г. бяха на стойност 14,498,534 хил. лв.
Тоест за 7 години има увеличение от над 9.1 МИЛИАРДА лв.


Продажбите на жилища в София:
1)
- през първото тримесечие на 2008г. бяха 8,035
2)
- през първото тримесечие на 2015г. бяха 4,805
Тоест за 7 години има спад от над 40% въпреки, че депозитите с над 50 хиляди лв. на домакинствата в банковата система на България се повишиха с над 9.1 МИЛИАРДА лв.


Честито!


[www.bnb.bg]
[www.registryagency.bg]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
10-04-2015 - 03:10:17
Quote
Inform
Тоест за 7 години има спад от над 40% въпреки, че депозитите с над 50 хиляди лв. на домакинствата в банковата система на България се повишиха с над 9.1 МИЛИАРДА лв.
Честито!

Т.е. над 40% от продавачите са се отказали да продават от 2008-ма насам, въпреки увеличената парична маса, и съответно увеличеното предлагане на пари.
Честито !
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
15-04-2015 - 21:27:50
Чудесна новина за вноса на ЕС от Русия:
1)
- за първите 2 месеца на 2013г. бяха 36.4 МИЛИАРДА евро
2)
- за първите 2 месеца на 2015г. бяха 20.9 МИЛИАРДА евро
Тоест за 2 години има за щастие СПАД от 15.5 МИЛИАРДА евро.


За сравнение през 2013г. Русия е изплатила пенсии:
- на стойност 5,250 МИЛИАРДА рубли или ПО-МАЛКО от 133 МИЛИАРДА евро (еврото варираше между 39.5730 рубли и 45.3246 рубли)


[ec.europa.eu]
[www.ecb.europa.eu]
[www.pfrf.ru]Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2015-04-15 21:35 от Inform.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
16-04-2015 - 08:52:44
Не се коси толкова

Ще го компенсират с бартер с Иран
[www.vesti.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход