Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015

Публикувано от paul 
ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
31-12-2014 - 08:40:34
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
31-12-2014 - 08:45:06
Доларът може да стане 120 рубли, предупреждават руски икономисти!


На кръгла маса, организирана от руския Комитет за граждански инициативи бившият руски финансов министър Алексей Кудрин и ръководителят на Икономическата експертна група ЕЕГ Евсей Гурвич заедно с експерти обсъдиха перспективите пред руската икономика, предава „Ведомости”.
Ако цената на нефта се задържи на 60 долара за барел, БВП на страната може да падне с 4.1%, а средният курс на рублата ще е 58.6 рубли за долар, сочи един от сценариите на икономистите, в „условията на санкции и продължаващ спад на цените на петрола”.

Докладът е изготвен под ръководството на директора на Центъра за развитие на Висшата икономическа школа Наталия Акиндинова и ръководителя на ЕЕГ Евсей Гурвич. Според тях руската икономика върви в момента именно при условията на този базов сценарий. Но има сериозен риск от излизането на инфлацията извън контрол, предупреждават те.

Основната прогноза на икономистите е, че финансовите санкции над Русия ще действат до 2018. Вероятно въведените от ЕС ограничения ще бъдат отменени и по-рано, но основният проблем е да се прецени колко дълго и силно ще е въздействието от тези мерки, ако те бъдат запазени, сочат икономистите.

Най-големият проблем ще е в бюджетната сфера – ако физическият обем на БВП не се промени за пет години, реалната величина на доходите на федералния бюджет ще падне за пет години с почти 30%, а дефицитът ще достигне 6% от БВП, а резервният фонд ще бъде практически изчерпан, предупреждава Гурвич.

Спадът на инвестициите в основен капитал през следващата година, при този сценарий ще е от 17.5%, а доходите на федералния бюджет в реално изражение ще се свият с 14.8%, бюджетният дефицит ще е 3.1% от БВП, а резервният фонд в края на 2015 ще се свие до 69 милиарда долара.

Трябва да се настройваме за ниски цени на нефта и на това, че санкциите ще продължат дълго, казва Леонид Григориев. Високите цени на нефта, около 100 долара за барел, се дължаха на аварията във Фукушима и конфликта в Либия, коментира той. Новото равновесие предполага цени около 70 долара за барел, смята икономистът.

Предположението на Кудрин е следното: В условията на ограничения на световните пазари, Русия е принудена да предприема стъпки, които се опират на административни методи и да разчита на „ръчно управление на икономиката”, увеличавайки дела на държавата и мерките в подкрепа на отделни отрасли.

„Намираме се на пътя на възможността за създаване на мобилизационен тип икономика”.

Усилването на контрола за движението на капитали е един от признаците за това, че се движим в това направление, казва той.

Инвеститорите вече реагираха на санкциите: Външните кредитори спряха да дават кредити не само на компаниите и банките от списъка на санкционираните, но и на останалия руски бизнес, фондовете престанаха да купуват руски компании в портфейлите си, а задграничните компании ограничиха преките инвестиции, сочи Гурвич.

Санкциите в крайна сметка извземат капитала от икономиката, спират инвестициите, съгласява се икономистът Дмитрий Белоусов от ЦКАМП. В момента това силно влияе на населението, съдейки по това, че размерът на валутните депозити намалява, а хората се опасяват за стабилността на рублата.

Експертите изказват разнопосочни становища относно удачността на момента за въвеждане на плаващия курс на рублата. Плаващият курс е като демокрацията, лош е, но останалите режими са още по-лоши, казва Гурвич.

При парична маса от 30 трилиона рубли и резерви от около 400 милиарда долара, наблюдавахме скок в курса на долара до 80 рубли. Ако до няколко години паричната маса нарасне, а централната маса харчи резерви, в унисон с прогнозите на отделните сценарии, то курсът може да мине и кота 100 рубли, а при форс мажор и 120 рубли, коментира главният икономист на най-голямата руска банка, Сбербанк, Евгений Гавриленков.

Дългът на банките е скочил почти четирикратно, в сравнение със средата на миналата година, променяйки очакванията на икономическите субекти, а адаптацията към настоящия курс на рублата не е приключила, добавя той.

Ако къщата ви се разпада, трябва да я ремонтирате, но в момента къщата гори и основният въпрос е как да се спре пожарът, казва Гурвич. За Русия от критична важност е да стабилизира външните си връзки, без това всички останали мерки ще са слаби и няма да позволят да се постигнат поставените цели, в това число модернизацията на икономиката, казва Кудрин в заключение.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
01-01-2015 - 10:35:29
Отчет за 2014 г.

Темата беше посетена от 1 108 630 потенциални продавачи и други!

Как е пазарЯ?
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
01-01-2015 - 19:33:19
И това като гледам доведе до покачване на цените според графиката на сайта от около 4%.

Как са 149 евра на жълтите павета?
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
02-01-2015 - 22:03:08
avatar
Това отново ли ще бъде избирателен преглед само на негативните теми от печата? *stop**sos*

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
02-01-2015 - 22:21:51
Истината е въпрос на гледна точка, както и това дали нещо е позитивно или негативно. Обикновено щастието за един е нещастие за друг. А сега истината е следната:През 2014 година добивът на нефт в Русия удари рекордни постсъветски нива, показват данни на руското енергийно министерство, цитирани от БНР.
Според оповестени днес данни производството през отминалата година достига средно 10.58 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 0.7% спрямо 2013 година.

Само в рамките на декември 2014 година производството на петрол и природен газ в Русия успя да достигне цели 10.67 млн. барела - най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз.

Пикът в добива на "черното злато" от 11.41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988-а година, когато Русия все още беше важна част от бившия Съветски съюз, според информация на Международната енергийна агенция. Тогава руският добив на нефт формираше около 90% от общия добив в Съветски съюз. В същото време Международната енергийна агенция прогнозира понижение на руския добив с 1% през 2015 година.

През 1991 година, в последните дни на Съветския съюз, Русия добиваше едва 9.24 млн. барела на ден - спад с цели 19% от върховете през 1988-а година. Според редица икономисти и анализатори, именно тогавашното рязко понижение на нефтения добив и падащите петролни цени допринесоха за разпадането на 70-годишната Съветска империя.

През 1996 година, когато беше преизбран за втори мандат руския президент Борис Елцин, петролното производство в страната навлезе в тригодишен период на стагнация.

Руският добив на нефт падна с около 1% и през 2008 година до 9.8 млн. барела на ден (първо понижение от десет години) с оглед колапс на международните петролни цени в резултат на глобалната финансова и икономическа криза. Последва постепенно повишение на добива на "черно злато" и през септември 2009 година руският добив надвиши 10 млн. барела на ден за пръв път от края на ерата на Съветски съюз.

Интересно е и да се отбележи, че през 2010 година Русия успя да надмине Саудитска Арабия като световен лидер на международните петролни пазари, тъй като по това време стартира разработването на редица нови руски находища на "черно злато".
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
03-01-2015 - 16:35:50
Около 500 000 имота в Източна България са собственост на руски граждани.
Това показват данни на Генералното консулство на Руската федерация, цитирани от Би Ти Ви. Временно или постоянно пребиваващи руснаци има в областите Варна, Добрич, Шумен, Бургас, Ямбол и Сливен.

Част от тях местят и бизнеса си в България. Обикновено става въпрос за фирми за недвижими имоти или туроператорска дейност.

България е привлекателно място за руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове. Все по-често те купуват дом у нас, за да живеят тук през цялата година, а не само по време на лятната си ваканция. Избират градове предимно по Черноморието. Населението на Поморие например е нараснало двойно заради заселващите се там руски граждани.

Въпреки това в последните месеци брокери на недвижими имоти отчитат спад на клиентите от Русия. Основната причина е кризата в Украйна, която срина руската рубла.

За последните 10 години руските вложения в българската икономика са почти 2 млрд. долара. През миналата година петима руски граждани са получили български документи за самоличност срещу инвестиция от 1 млн. лв., каквато опция дава българското законодателство.
[www.mediapool.bg]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
03-01-2015 - 20:33:07
Туристическият сезон през 2015 г. пред провал заради свалянето на биометрични данни!

Туристическият сезон през 2015 г. е пред провал, ако не се вземат незабавни мерки за оборудване на българските консулски служби в Русия, Беларус, Украйна, Молдова и Турция с устройства за снемане на биометрични данни от искащите визи за страната ни. Нужните средства са 2 млн. лв., но те не са предвидени в бюджета за тази година. Това става ясно от от стенограмата на заседанието на правителството на 12 февруари. Въпросът остава отворен и правителството не е взело решение.

В началото на тази година предстои приемане на решение на Европейската комисия, което ще задължи държавите-членки от януари 2015 г. да пристъпят към събиране на биометрични данни при подаване на заявления за входни визи на граждани от трети държави, съобщава външният министър Кристиян Вигенин.

Това означава, че от гражданите на Русия, Турция, Украйна, Беларус и Молдова е необходимо да бъдат взимани биометрични данни при подаване на заявления за български визи.

В тези страни консулските служби на България издават над 95% от всички визи за граждани на трети държави. За 2013 г. са издадени над 800 000 български визи в петте страни, посочва Вигенин.

Ако не се предприемат незабавни мерки за оборудване на консулските ни служби в петте страни, това ще има изключително неблагоприятни последици върху туристическите пътувания през 2015 г., предупреждава Вигенин.

По предварителни изчисления за подготовката и инсталирането на оборудването в дипломатическите ни представителства в тези страни трябват 2 млн. лева. Тези средства не са предвидени в бюджета на Министерство на външните работи за 2014 г., посочва Вигенин и настоява да се потърсят нужните пари.

Нужните средства обаче не са заложени и в държавния бюджет за тази година, заявява зам.-министърът на финансите Людмила Елкова. Тя предлага на "по-късен етап да се потърси възможност, така че за сметка на нещо друго да бъде отчетено като приоритет и да бъдат потърсени парите".

Проблемът да се дискутира допълнително и да му се потърси решение, препоръчва премиерът Пламен Орешарски.


[www.mediapool.bg]
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
04-01-2015 - 10:01:05
avatar
Руснаците се оттеглят от имотния пазар със страховити темпове, пише „Преса“.
През четвъртото тримесечие на 2014 година 1458 граждани на Русия са придобили апартамент или къща в България, докато за същия период на 2013 година броят им е бил 2191. Сривът е с 33%, показват данни на Агенцията по вписванията. Активността на руснаците намалява в резултат на проблемите в родината им, породени от наложените санкции от Запада, обезценката на рублата и резкия спад в цената на петрола – основен източник на приходи в държавния бюджет, коментират посредници. Масовото придобиване на имоти в чужбина няма как да продължи със същите темпове, при положение, че средната класа от Москва, Санкт Петербург и т.н. е притеснена за доходите си. От шест години руснаците са царе на ваканционния пазар у нас. Пикът беше през 2011 - 11 868 и 2012 г.- с 12 716 нови руски собственици. В началото те си избираха втори дом главно в черноморските курорти.
Re: ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - 2015
06-01-2015 - 22:42:52
Домакинствата в България дължаха жилищни кредити на банковата й система:
1)
- в края на 2007г. на стойност 5,890,143 хил. лв.
- в края на ноември 2008г. на стойност 8,152,032 хил. лв.
Тоест за 11 месеца имаше УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ НАД 2.2 МИЛИАРДА лв.
2)
- в края на 2013г. на стойност 9,388,647 хил. лв.
- в края на ноември 2014г. на стойност 9,256,321 хил. лв.
Тоест за 11 месеца имаше СПАД ОТ НАД 132 МИЛИОНА лв.


Честито!


[www.bnb.bg]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход