Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед_на_печата_2014

Публикувано от paul 
Преглед_на_печата_2014
01-01-2014 - 15:41:05
През декември 2013 г. общият показател на бизнес климата бележи намаление спрямо равнището си от предходния месец с 3.4 пункта, като конюнктурните анкети на Националния статистически институт (НСИ) регистрират влошаване на бизнес климата в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 3.2 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и очакванията им по отношение на бизнес състоянието и производствената активност през следващите месеци са по-резервирани.

Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" спада с 9.1 пункта поради увеличения песимизъм в оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през декември се наблюдава намаление на негативното им влияние. По отношение на продажните цени в бранша по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 2.9 пункта. Това се дължи главно на влошените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което е съпроводено и с по-песимистични прогнози за следващите три месеца както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчицитe.

Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се регистрира намаление на негативното влияние на първите два фактора. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се увеличава с 1.4 пункта спрямо ноемврийското си равнище главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. По отношение на продажните цени в сектора на услугите анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.


PS: Догодина - до амина!
Re: Преглед_на_печата_2014
01-01-2014 - 20:13:59
От днес Европейския съюз работи с новия 7-годишен евробюджет, заедно с който влизат в сила и нови правила за отпускане на средства от еврофондовете.
Парите за кохезионната политика, или политика на сближаване, които до 2020-а година са в размер на 366 милиарда евро, вече няма да отиват предимно за инфраструктура, а ще бъдат насочвани към мерки за растеж и заетост, малък и среден бизнес, информационни и комуникационни технологии, изследвания и иновации, както и за справяне с климатичните промени и енергийната зависимост, съобщи БНР от белгийската столица.

Получаването на средствата ще е обвързано с наличието на национални стратегии, ориентирани към измерими икономически и социални резултати, и ще зависи от спазването на финансовата дисциплина и от ефективността на системата за обществени поръчки в съответната страна.

Нови правила има и за парите за селско стопанство - за следващите 7 години те са общо 362 милиарда евро. Предвидени са специални стимули за млади фермери, както и за малки ферми, а размерът на преките плащания за селските стопани ще зависи от това дали те са въвели екологични практики, които са полезни за околната среда и климата.
Re: Преглед_на_печата_2014
03-01-2014 - 12:55:30
Правителството ще емитира ударно дълг още в първия месец на 2014 г.

Само за януари на вътрешния пазар ще бъдат пласирани държавни ценни книжа на обща стойност 900 милиона лева. Това става ясно от обявения от финансовото министерство емисионен календар с предстоящи търгове на държавни ценни книжа, пише вестник „Сега“.
Голяма част от парите ще отидат за авансово превеждане на преките плащания на зърнопроизводителите. По тази схема в началото на миналия февруари кабинетът на Бойко Борисов взе извънредно 800 милиона лева заем. Тогава опозицията остро разкритикува това решение, а заради несъгласието си с него тогавашният финансов министър Симеон Дянков подаде оставка.

Според календара на Министерството на финансите (МФ) през януари ще има четири търга на държавни ценни книжа (ДЦК). На два от тях ще се пласират ДЦК с номинална стойност от по 400 млн. лв.

На другите два търга ще се предложат книжа за по 50 млн. лв. Наред с големия обем впечатление прави и избраната от МФ тактика да емитира краткосрочни книжа, чийто падеж ще настъпи в рамките на 2014 г. Двата големи търга през януари са за 6- и 9-месечни книжа.

Според официалните мотиви на МФ поемането на краткосрочен дълг ще се прилага приоритетно през първите три месеца на годината, за да се подкрепят постъпленията в хазната. От министерството изтъкват още, че интересът към подобни книжа на вътрешния пазар е голям.

Само преди година извънредното емитиране на 800 млн. лв. дълг заради зърнопроизводителите бе подложено на унищожителни критики от опозицията в лицето на БСП и ДПС, припомня „Сега“.

Тогава договорката със зърнопроизводителите за предсрочно превеждане на парите бе обявено за предизборна сделка, а емитирането на непланиран дълг - като пагубно за публичните финанси и за ликвидността на икономиката. Извънредният дълг от 800 млн. лв. при ГЕРБ бе и една от причините за актуализация на Бюджет 2013, защото въпреки изплащането на сумата в рамките на годината заемът направи невъзможно спазването на лимита за държавния дълг.

Тези критики не попречиха на кабинета на Орешарски да обещае да изплати предсрочно преките плащания на зърнопроизводителите от 1.1 млрд. лв. до края на януари вместо максимално позволения срок - края на май. Интересно съвпадение е и че през май пак предстоят избори - за европарламент.

През януари бюджетът трябва да поеме и близо 300 млн. лв. отложени плащания по проекти, финансирани от европейските фондове, както и нововъзникнали по тях разходи. Плащанията бяха отложени заради дефицит в бюджета на ЕС и замразяване на възстановяването на средствата за всички държави членки. През януари и февруари хазната трябва да разплати и други 573 млн. лв. по настъпващи падежи по стари заеми.

Според Йордан Цонев от ДПС емитирането на повече вътрешен дълг в началото на годината не е проблем. "Има достатъчно ликвидност на вътрешния пазар, традиционно предстоят по-сериозни плащания по падежи, трябва да се преведат и парите на зърнопроизводителите", коментира Цонев.

"Повтаря се схемата от миналата година, но поне законът бе променен и емитирането на краткосрочни книжа, които се плащат през годината, вече не влияе на размера на поетия дълг", коментира и Владислав Горанов от ГЕРБ. По Закона за бюджета за 2014 г. новопоетият дълг тази година не може да надхвърля 4.4 млрд. лв., като 3.9 млрд. лв. от тях могат да се пласират на външните пазари. Според обявената от МФ емисионна политика за тази година новопоетият външен дълг ще бъде в по-малък размер - около 3 млрд. лв.
Анонимен потребител
Re: Преглед_на_печата_2014
05-01-2014 - 12:42:25
Ето ви истината : ИСТИНАТА
Re: Преглед_на_печата_2014
05-01-2014 - 20:04:42
Частични или по-сериозни финансови проблеми заради харчовете по празниците - това очакват 60 от 100 души.
Данните са от проучване, направено по поръчка на bTV.

23% от отговорилите на анкетата твърдят, че няма да могат да покрият напълно сметките си през първия месец на годината.

Отговорите на повече от 1000 души показват, че всеки втори е похарчил за празниците 20% от месечния си доход.

5 на сто от тях обаче са били далеч по-безразсъдни и през декември са изхарчили между 100 и 150% от дохода на домакинството.

Разбира се, съществува и другата крайност. Около 1/4 от са използвали различни форми на кредит, за да осигурят част от разходите по празниците.

40 на сто не очакват затруднения през януари заради декемврийските харчове, но останалите 60% трябва да затегнат коланите, за да си платят сметките.

Ако закъсате с парите през януари и не ви стигат за вноската по кредита, първо потърсете своята банка, съветват специалистите.

Кредитната карта е друг изход от временното финансово затруднение. Гратисният период, свързан с неначисляването на лихва, е около 40 дни.

Енергодружествата предлагат възможност за разсрочено плащане на сметките за ток. За схемата трябва да се договорите с енергото във вашето населено място.
Re: Преглед_на_печата_2014
06-01-2014 - 20:35:51
Домакинствата в Еврозоната дължаха жилищни кредити:
1)
- в края на 2005г. бяха на стойност 2,918,623 милиона евро
- в края на ноември 2006г. бяха на стойност 3,195,702 милиона евро
Тоест за 11 месеца тогава имаше увеличение от над 277 МИЛИАРДА евро.
2)
- в края на 2012г. бяха на стойност 3,830,924 милиона евро
- в края на ноември 2013г. бяха на стойност 3,857,523 милиона евро
Тоест за 11 месеца имаше увеличение с по-малко от 27 МИЛИАРДА евро.


Честито!


[sdw.ecb.europa.eu]
Анонимен потребител
Re: Преглед_на_печата_2014
07-01-2014 - 01:56:32
и когато кредитирането се срива познайте сами какво става с покупките на софийските коптори? [paper.standartnews.com] ...а как ми се ще да има нови ипотекари, за да са сигурни нашите депозити и лихвите... да ама брокерската мантра "купувай веднъж се живее" май вече не върви, изглежда будалите свършиха
Анонимен потребител
Re: Преглед_на_печата_2014
07-01-2014 - 02:06:38
айде бе тва не мое да е верно [paper.standartnews.com] нал тъй саше
Анонимен потребител
Re: Преглед_на_печата_2014
07-01-2014 - 09:20:18
Брокитата, дето ужким работели в интерес на двете страни едновременно, всъщност връзвали двата края откъм импулсни телефони. Което не ги мята по-далеч от порното. Те винаги са били на ниво порнография де, но не иде реч за това. Иде реч, че вече са измислили нов начин на препитание - нещо средно между телефонни измамници и сводници с импулсни телефони. Всъщност, винаги съм обвинявал този вид "бизнес" като типична Бендерова комбинация в стил Илф и Петров, колкото и да се опитват да го изкарат почтен бизнес. Алъш-вериш в стил "мижи да те лажем" или модерното "шменти капели". И така, защитавайки двете страни едновременно, брокитата го докарват откъм импулси. За третата страна, разбира се - тяхната. "Почтеният" бизнес се лъска с лустросан офис и лъскава визитка, а печели от баламурници. Така де, "Делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се", не ли?
[www.monitor.bg]

Чудя се, коя е по-курвенска професия? Броки на НИ, журналист или Пиар? Мисля, че проституцията всъщност си е много почтен бизнес.
Почти 225 хил. сделки с имоти
09-01-2014 - 13:20:21
avatar
Общо 65 279 са сключените сделки с недвижими имоти в страната в периода от началото на октомври до края на декември, а за цялата минала година броят им е 224 644, сочат данни на Агенцията по вписвания. Това е с 6,43% по-малко спрямо последното тримесечие на 2012 г., когато бяха осъществени 69 767 прехвърляния на недвижимости. За цялата 2013 г. сделките отчитат ръст от 2,98% до броя.

Начело в списъка е столицата с 20 415 сделки, или близо 9% от всичките покупко-продажби на имоти в страната. Варна и Пловдив са останалите два града в България, където сделките надхвърлят 10 000 за изминалата година – 13 362 и 11 073. Четвъртата позиция е за Плевен с 7099 броя, изпреварил Бургас и Несебър. В топ 10 се нареждат още Русе, Пазарджик, Стара Загора и Сливен. В общо 11 града на страната през четвъртото тримесечие на изминалата година има повече от 1000 сделки. Освен гореизброените 10 тук можем да добавим и Велико Търново с 1060 сделки.

[www.imoti.net]

Нали преглеждате печата - преглеждайте го целия winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход