Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За българите, марсианците, свободното време, etc.

Публикувано от elfi30 
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 09:29:08
Klara,

Мерси за помощта за линка smiling smiley

Не са неточни данните на CIA, разликата идва от факта, че ти си дала линк към класация на номинален БВП, а този на CIA на Boby е през PPP - т.е. претеглен е с паритета на покупателната способност.Всъщност на страницата на ЦРУ има и класация на номинален БВП, ако искаш, можеш да я видиш и нея там. Предполагам, е тогава няма да има съществена разлика в данните.

Лично аз смятам БВП през PPP з апо-релаен, все пак е съобразен и с цените, а и за международни сравннеия обикновено се използва той. Но си има и своите недостатъци като показател, разбира се.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 09:40:53
Kobe,

Ами тази глупост не е моя, ами я взех от най-елементарния възможен източник smiling smiley wikipedia smiling smiley - линк:

[bg.wikipedia.org]

Определение за инфлация от речник по финанси на Греъм Банък и Уилям Мансър - първо издание на "Pengiun Books", Лондон - 1990:

"Inflation - инфлация - спад в покупателната способност на парите, изразен в просължително повишаване на общото ниво на цените, отразено в индекса на цените на дребно (retail price index)"

малко инфо за Греъм Банък - завършил Лондонското бизнес училище, работил по проблемите на пазарните проучвания за Форд и Роувър, участвал в икономическите изследвания при OECD, и т.н. В момента има собствен афирма за ик. изследвания. Съавтор на книгите "Светвоен речник по икономика", "Как да преживеем депресията" и т.н.

Няма да публикувам инфо и за другия автор....

Но очевисно канадските ни сънародници са далече по-напред с материята по въпросите на инфлацията и паричното предлагане от световно признати имена. След като могат да си позволят да нарекат определението за инфалция в wikipedia "най-голямата глупост, която са чували".
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 09:48:15
Kobe,

Освен дето си по-голям специалист по икономика от Фрийдман, си явно и много светнат по въпросите за причнно-следствените връзки smiling smiley

"Barkash prichina i sledstvie, draga Joan"

Нищо не бъркам. Инфлацията си е инфлация, драги ми Kobe, и тя си има определение и начини за измерване. Определението вече го дадох - казано с различни думички. Начините за измерване са с индекс на потребителските цени, като се взема изменението на цените на определен набор от потребителски стоки (кошница) за определен период.

А причните за нея са съвсем отделен въпрос, пък и за тях наистина няма еднозначно мнение сред маститите икономисти.

Но явно ти, Kobe, си новият Гуру на световната икономическа мисъл. Жалко, че се изявяваш само в този форум :}
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 10:08:09
Kuku,

първо да беше прочел линка дето ти го дадох, пък после да се изявяваш....

Специално за теб ще постна накои основни положения от въпросния линк, че явно ти е под достойнството да четеш други автори освен самия себе си smiling smiley

на стр. 15:

"Изборът на паричен режим и теоретично, и практически е още
по-сложен. Към момента са познати няколко вида парични режи-
ми16:
1. Напълно независима от държавата централна банка, която
провежда парична политика с цел стабилност на цените.
2. Относително независима централна банка, провеждаща па-
рична политика, чиято основна цел наред с тази по отноше-
ние стабилността на цените е поддържане стабилността на
националната валута при избрания валутен режим и/или
темп на икономически растеж.
3. Паричен съвет.
4. Златен стандарт.
5. Златно-доларов стандарт.
Всеки от исторически познатите парични режими има различна
институционална рамка. На съвременния етап в световен мащаб се
прилагат преди всичко първите два вида паричен режим. Типични
парични режими от първия тип са тези в САЩ и еврозоната, къде-
то Fed и ЕЦБ имат законова (формална) и фактическа (основана на
демократичните традиции и опит) независимост от правителствата
да осъществяват парична политика с основна цел по отношение на
ценовата стабилност. ................................................

продължавам:

"Златният и златно-доларовият стандарт са парични режими,
които са базирани на фиксирано съотношение (пряко или косвено
чрез долара) между националните валути и златото, като местните
пари са напълно или частично обезпечени със злато17. Класичес-
кият златен стандарт господства като международен паричен ре-
жим между 1880 г. и 1914 г., не е наложен административно, а
възниква в резултат от действието на пазарните сили.18 Той се ха-
рактеризира с автоматичен механизъм за приспособяване към шо-
кове при пълна капиталова мобилност. При него запасите от моне-
тарно злато са разпределени между участващите страни според
търсенето от тях на пари. Неравновесия в платежния баланс са ав-
томатично преодолявани. Златото се премества от страни с дефи-
цитен платежен баланс към такива с излишък и уравновесява па-
ричния пазар и ценовите равнища. Златният стандарт налага стро-
ги правила за поведение и се разглежда като противовес на диск-
реционната парична политика. Съществуват доста критики към то-
зи паричен режим, като основните, които са довели до отмяната
му, са:............

Причините за отмяната на златния стандарт са интересни, но май ще ти дойдат в повече....

Ами нали и аз това казвам - банкнотите са просто вид пари smiling smiley златото също е пари. Обезпечеността на дадена банкнота със злато е само следствие от факта, че в определен момент в световната икономика се е приело да се използват вместо златни монети, банкови "записи" (bank-note - банкнота) за наличието на определено количество злато в националната банка на дадена страна. Да, така е било, но нещата се изменят smiling smiley Златният стандарт не е в сила някъде от след втората световна война, когато е замемен със златно-доларов стандарт, който пък е отменен някъде края на 70-те години мисля.
Колкото до стоковото покритие, не си ли чувал теорията, че колкото по-силна е икономиката на дадена страна (разбирай производтвото й на стоки и услуги), толкова по-стабилна е нейната валута и толкова по-ниска е инфлацията в нея. Това е смисълът на стоково покритие на парите. Ако зад напечатаните пари на дадена държава не стои стабилна икономика/прозиводство, те са само хартийки. Нима не го виждаш в световната икономика доказано на практика това?

Понеже за известен период от време САЩ са били най-силната икономика в света, е въведен т.нар. златно-доларов стандарт - т.е. доларът е бил стока-всеобщ еквивалент също като златото. Което обаче вече също не е вярно и този стандарт не е в сила.

Ами може и да четеш енциклопедии, ама какво разбираш от прочетеното, се вижда от изявите ти :}
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 10:22:42
Kuku,

Колкото до златното покритие на паунда - ами 1) UK НЕ Е в ервозоната - както вече прочете, надявам се, в ервозоната се използва друг паричен режим. Също и в САЩ е друг паричният режим 2) Британската империя е една от най-косервативните държави в света, така че нищо чудно да е останала да се придържа към златния стандарт smiling smiley с 50-ина години закъснение след индустриалните държави smiling smiley

Само че това нищо не доказва. Японската йена е една от най-стабилните валути в света и се търгува на всяка борса, и това е следствие не от многото злато, дето го копаят в Япония, а от нейния индустриален бум през 60-те години на миналия век. Ако не беше развила индустриално производство с високи технологии, сега нейната валута щеше да бъде наравно с виентамския донг.

Същото, както би следвало да можеш и сам да видиш, се отнася до Китай. Юанът става все по-силна и търгувана валута, макар все още да не е на нивото на долара, йената, еврото, шв. франк. Но и тов авреме ще дойде, съдейки по растежа на китайската икономика.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 10:36:58
Купувач,

Благодарени помощта на Klara, надявам се да си успял да намериш и прочетеш миналия брой на седмичника на Института за пазарна икономика, където са дадени тези данни за Румъния. Статията се казва "Тенденции в ипотечното кредитиране
в България, Хърватрска и Румъния"

Ако имаш някакви възражения срещу изнесените данни, там са посочени авторите на статията - можеш да се обърнеш персонално към тях и да ги обориш. Аз бих го направила само ако имах различни данни за Румъния, но за теб явно възразяването в ехидно-ироничен стил е позволено и без да имаш каквито и да било данни в подкрепа на твърденията си.

Пък и прогнозата в тази статия може би не ти изнася, съдейки по ника ти :}
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 11:11:37
Kuku,

И накрая за дефлацията: казваш "V tvoite pisanija si zabravila da spomenesh za deflazijata. Spored teb syshtestvcuva samo inflazija t.e cenite na stokite samo skachat a ne padat."

Не съм забравила за дефлацията, ама не знаех, че се явявам на изпит по макроикономика или финанси пред недоучил преподавател smiling smiley Даже мога да ти цитирам данни на НСИ, когато в България отчетоха дефлация - дефлацията се изразява в индекс на потребителските цени, по-малък от 100 - например месечният индекс за декември 98'ма спрямо ноември 98'ма е 99,3.

Но какво от това?

Колкото до предложението ти да идеш да си купиш хляб с парче панел или бетон, по същата логика ще ти кажа да идеш да си купиш хляб от български магазин с акцците си от Дженерал Илектрик например smiling smiley Или с кредитната си карта. Точно толкова ще можеш, колкото и с парчето панел smiling smiley

Размяната на стоки и услуги през една стока, приета за еквивалент, е резултат от споразумение/конвенция в цялото общество (или по-скоро в световната икономика) относно това кое е еквивалентът и какъе в неговият режим на ползване като такъв. Нарича се "паричен режим" и може да бъде национален или международен. Ако парчето бетон бе прието за разменна стока от целия свят, бъди сигурен, че щеше да можеш да си купиш хляб с него. Макар че разбира се, има един куп условности, например с долари пак не можеш да купиш хляб, а трябва да ги обмениш в местна валута. И т.н....

Така че това е поредната ти глупост:
"Kato che li njakoi iska da vnushi che vidite li parite se obezcenjavali, che nishto ne struvali, che panelkite bili po sigurna investizija."

Парите наистина се обезценяват, някъде и някога по-бързо, другаде и в друг период - по-бавно. И наистина хората търсят начини за защита от това явление. Дали покупката на НИ е най-сигурният такъв, не знам, но е един от сигурните. И това не е моя мисъл smiling smiley А който смята, че това не е така, ами да не купува.

Я ми кажи - ти като такъв икономист от класа - кой, според теб, е най-сигурният начин за защита от обезценка на валута (независимо коя)? Или поне по-сигурен от покупката на земя, например?
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 14:13:57
Joan,

Shtom tolkova razbirash ot ikonomika, az sam OK s tova. Sega pone sam naiasno zashto tvardish che cenite na NI v Bg mojeli da varviat samo nagore.
Bez poveche komentar.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 14:49:55
Kobe,

Жалко, че дори не си разбрал каква теза застъпвам за цените на НИ в България smiling smiley.

Само няколко страници назад в тази тема съм казала, че очаквам застой на цените или нарастване само с темпа на инфлацията (което на практика е едно и също). Това е прогнозата ми с по-голямата вероятност за сбъдване (някъде 70 %), като не изключвам срив по сценария, описан от Arokh, към който съм дала линк в тази тема.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 14:56:06
Ne vi li omruzna da obiaviavate sebe si za nai-dobriya v dadena oblast. Takiva otsenki sa meko kazani sumnitelni. Tazi tema e za prognozi, a ne za "demonstrirane na muskuli". Koi vi e kazal che nai-dobriyat ikonomist shte napravi nai-tochnata prognoza. Dosta dobri ikonomisti ne sa se spravili dobre kogato sa davali prognozi. I zashto smiatate che vseki edin ot nas tryabva da izcherpa vsichki teoretichno vuzmozni scenarii i da gi othvurli s argumenti. Sushto ne e prognoza da kazesh che teoretichno sushtestvuva vuzmoznost tsenita da padnat.

Kobe, kakva e Vashata prognoza, zashtoto temata ne e "Da otsenim poznaniyata na Joan po ikonomika"?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход