Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За българите, марсианците, свободното време, etc.

Публикувано от elfi30 
Don
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 16:53:09

Като чета сега различните отзвуци си давам сметка, че действително много едностранно си представих позицията. В действителност нямам нищо лично срещу някои от утвърдилите се участници във форума и по-специално Joan - та извини ме.
Но мнението ми беше правокирано от агресивната позиция срещу куку, чиито постове - може и да не се харесват тук - но лично на мен особено ми допадат, като се отличават със своя колорит от сухите и донякъде скучни анализи.


Peter, alter Schwede, може би имаш право.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 17:03:46
Don,

Няма проблем, извинен си smiling smiley

Просто нашият "двубой" (то направо вече сага стана smiling smiley с Kuku е толкова отдавнашен и многопластов, че за един наскоро включил се е малко трудно да го разбере.

Но аз пак казвам - извиних се, ако съм го обидила, но не мога да подмина псевдо-икономически съждения, поднесени с толкова самоувереност. Всъщност той така смесва верни с неврни неща, при това без всякаква логическа връзка помежду им, че според мен, прави тезата си съвсем неясна.

Ти можеш ли да обобщиш с няколко изречения каква теза защитава Kuku?
Ако можеш, ще му напарвиш и на него, и на нас голяма услуга smiling smiley

И накрая - съгласна съм с Peter123, че не можем да си приказваме неточно или с грешни термини. Поне не и съзнателно. В смисъл - всеки може да сгреши, друг го поправя и така се стига до една вярна и обоснована теза. Освен ако спорещият не е предубеден и уверен, че "в кочината България такива цени на НИ не може да има". Което до сега съм схванала като единствената теза на Kuku, изразявана многократно по какъв ли не начин.

Но все пак тези цени ги има. Какъв е смисълът да се въртим в кръг около това може или не може да ги има, след като ГИ ИМА?!
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 17:10:37
Klara,

Защо не мога да намеря статията за пазара на НИ от този линк и сравненията с Румъния и Хърватска? Аз ли нещо не търся както трябва.. confused smiley
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 17:18:10

"Peter, alter Schwede, може би имаш право."

Wer? Ich?! Na. Ich versuch' einfach gerecht zu sein.
Don
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 17:32:13
Joan,

без да претендирам за изчерпателност смятам, че във форума има най-общо 2 лагера. Едните казват цените ще падат, другите казват няма. Та куку смята, че те ще падат. Та тези спорове за надценени и подценени имоти имат значение за мен дотолкова, доколкото добре са аргументирани. Защото просто обичам да чета аргументите, за да имам балансирано мнение, основано не множество мнения за и против. Особено мнения, поддържащи тезата, че цените могат да паднат заслужават внимание, защото аз лично застъпвам обратната теза и по-този начин си сверявам часовника така да се каже. В крайна сметка огромната за България разлика цена-себестойност е уникална за строителния бранш по света.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 17:42:58
Don,

Е, добре, приемам, че ти си видял нещо ценно и добре обосновано в тезите на Kuku smiling smiley

Лично аз не съм, за съжаление. По-скоро бих те върнала на един пост на Arokh от друга тема, където развива сценарий с падане на цените, доста вероятен, но нямащ нищо общо със съжденията на Kuku. Ако ти е интересно, можеш да го прочетеш:

[forum.imoti.net]

Между другото, точно той (Arokh) на предишната страница беше казал на Kuku, че говори глупости smiling smiley линк:

[forum.imoti.net]

Точно там има и друга битка с Kuku smiling smiley. Ако след като прочетеш, все още намираш съжденията на Kuku за съдържателни и интересни, аз се предавам :}
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 18:03:34
Joan,

htpp://ime-bg.org/pr_bg/ e linka, no trybva da kliknesh na predishniya broi 286 ot 04 avgust 2006.

Tuk iskam, v otgovor na otdavnashen spor za standarta na zivot i tsenite na nedvizimite imoti v Hrvatska, da postna dannite na svetovnata banka za GDP na Hrvatska i na Bulgaria, koito sa suvsem razlichni ot tezi na stranitsata na CIA i, kakto izglezda, mnogo po-tochni. Ta: Hrvatska za 2004 g. e na 48 miasto sus 7 606 $ GDP (zbelezete predi Slovakia i Polsha), a Bulgaria e na 79 miasto sus 3 239 $ GDP ot obshto 184 durzavi. Eto i linka. [www.nationmaster.com]
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 20:48:54
Joan,

Po-goliama glupost ne biah chuval skoro:

Определение за инфлация: "През последните 50 години, след влиятелна статия на Милтън Фридман, под инфлация се разбира постоянно и цялостно покачване на паричните цени, което означава постоянен спад в покупателната способност на парите. "

Ima samo edna inflacia - i tova e bezkontrolnoto uvelichavane na kredita (v tova chislo pechataneto na banknoti) ot centralnite banki.

Ta, inflaciata definirana v tvoia citat e samo sledstvie ot istiskata inflacia na parite. Osven tova kakvo oznachava "prez poslednite 50 godini", da ne bi na vseki 50 godini da se smenia definiciata za inflacia?

Barkash prichina i sledstvie, draga Joan, ti i oshte mnogo znaini i neznaini ikonomisti.

Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
14-08-2006 - 21:55:18
Всъщност тези данни не са особено различни от тези на ЦРУ. Ти гледаш Nominal GDP per capita, а на сайта на ЦРУ гледахме PPP GDP per capita. Ако погледнеш данните на Световната банка на същия сайт за PPP, ще видиш че са сходни с тези на ЦРУ.
Re: За българите, марсианците, свободното време, etc.
15-08-2006 - 01:41:47
Joan, banknotata e samo izragenie na parhichna stojnost, kakvato e i monetata.

Parichnata stojnost e tova za koeto stava duma a banknotata e samo izrazitel/nositel na tazi parichna stojnost.
Banknotata nikoga ne e pokrita s kakvoto i da e.

Ako si napravish truda da prochetesh slednijat link:
[en.wikipedia.org]
shte razberesh che banknotite sa prosto forma na pari.

Shte razberesh syshto che parite sa pokriti s njakakvi aktivi ili pone s: 'Paper money bills or notes are fundamentally a promise to pay money.'

Tezi gluposti kojto gi govorja sa zapisani v enziklopediite po ikonomika.
Tova koeto napisah po smisyla si e che njama pari sys stokovo pokritie. (glupostta kojato ti beshe napisala v preden posting).

A za UK paunda znam sys sigurnost che ima znachitelno zlatno pokritie ot Bank of England (sys zlatoto natrupano ot vremenata na britanskata imperija) . Tova e i edna ot prichinite za visokijat kurs na paunda

poradi kojato na anglisjskite pensioneri im izlizat tolkova evtino bezcennite panelki vyv Mladost i Ljulin kojto te stestveno se izbivat da kupuvat.

V tvoite pisanija si zabravila da spomenesh za deflazijata. Spored teb syshtestvcuva samo inflazija t.e cenite na stokite samo skachat a ne padat.
Da ne govorim che ponjatieto inflazija e predtsvitelno i ne e pokazatelno za dvigenieto na cenite na opredelena stoka koeto se opredelja ot tyrseneto i predlaganeto.
Moge da imash godihna inflazija 2 prozenta, hranitelnite stoki da sa skochili s 4 prozenta a gilishtata da sa padnali s 1 prozent.

Tolkova za inlazijata, deflazijata, tyrseneto i predlaganeto.

Ne bjah prochel postinga ti v drugata tema no po prinzip priemam podadenata ryka i sym syglasen che diskusijata trjabva i moge da ima po-kulturen ton.

Ako njakoj ot vas znaeshe pone polovinata ot faktite koito az znam za syshnostta na demokratichnija prozes i kak bjaha natrupani parite na bylgarkite bogatashi v poslednite godini (s realni liza i fakti)
pozizijata mu shteshe da e syvsem druga i nadali shteshe da pljampa gluposti kato evropejska integrazija , evropejski ceni i prochee i da se vpechatljava ot atakite sreshtu moshenicite obrali i obirashti Bylgaria.

Megdu drugoto tazi diskusija za parite, banknotite i prochee mi izlgeda mnogo stranna i otvlechena ot temata za cenite na imotite. Kato che li njakoi iska da vnushi che vidite li parite se obezcenjavali, che nishto ne struvali, che panelkite bili po sigurna investizija. Na takyv bih preporychal da si kupi hljab v magazina s parche panel (ili tuhla) a ne s nishto nestruvasthite hariijki narecheni pari.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход