Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За цените на имотите (мнение на един купувач)

Публикувано от giantCat 
Анонимен потребител
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
15-02-2013 - 22:55:56
Пазарът на имоти е леко изкривен.
Знае се само цена продава.
Ама колко е цената купува?

От тук се стига до едни мечти на продавачи и купувачи дето само още повече вкарват пазара в трета глуха.

Трябва да се направи нещо по отношение на определяне на цена купува.
Е тука брокерите могат да помогнат да се направи една статистика от реални купувачи, а не от форумни писания.
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 01:13:30
Брокерската дума е образец за ерудираност, честност и почтенност! Това всеки в България го знае! Добре че са брокерите, че да ориентират незнаещите за цените и тенденциите. И така 4 години вече... *angel*
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 10:08:22
giantCat, и аз съм на 28. И аз съм в IT бранша. Мислиш грешно, ще ти изложа само няколко неща.

Първо, никаква златна кокошка не си, а си чисто и просто работна ръка, която е нужна в момента, с тези си компетенции (шарпаджия, сападжия, джаваджия - какъв си?). За да ти покажа, че знам какво говоря, ще ти кажа как аз виждам нещата - и от страна на наблюдаващ пазара на имоти (преди месец си купих огромен апартамент на чудно място във Варна за 500е/кв. за живеене, не за инвестиция), и от страна на човек в бранша.

Ето доводи защо IT-тата не мислят трезво:

1. Над 60% от IT в България работят в аутсорс фирми ИЛИ самата фирма активно търси под-изпълнители, с цел задържане на по-голяма печалба (и уж довода за разширение на капацитета, което е алабаланица). Пет големи фирми на кръст са, които действат със свой сили и средства.
Знам това, защото в даден момент от време повечето, уж супер големи фирми, са ми били клиенти.

2. На 28 си и работиш с потенциал най-много от 5 години - горе долу по това време читав кодер може да си намери нормална и сериозна работа. Владееш качествено не повече от 2 технологии, а от написаното тук личи, че нямаш никакъв мениджърски опит, т.е. компетенцията ти е най-много да станеш шеф на екип, което е около 20-25% над текущата ти заплата.

3. Технологиите се променят драстично през около 10 години - т.е. след около още 5 години IT пазара ще ти се стори тесен и може би, ДАНО НЕ, ще отпаднеш, може да ти писне, може да не си доволен от заплащането. Ще се появят нови кадри, владеещи актуалните технологии, готови да работят повече за по-малко. Каквото и качество да поддържаш така - годините променят нещата и почваш да мислиш под друг ъгъл.

4. Аутсорса търси най-ниската цена и баланс на качество. Преди няколко години мина пика на IT в България - цитирай ми няколко фирми, които са стъпили на пазара последните 18 месеца?

5. От писаното ти личи, че нямаш деца и жена. Сложи ги в уравнението и ще видиш каква кокошка си, ама не златна. Ти си писал, че имаш колеги, които въпреки високите си заплати не смогват с кредита. Може би и кредита за колата, за телефона... Наблюдавах много звезди - как изгряват, защото 3-4к им се струваха голяма заплата, изпонатеглиха кредити за коли, апартаменти и разни излишни глезотии, инвестираха яко в пасиви, някоя мома им висна на врата и... потънаха.

6. Колко хора покрай теб си купиха имот с кредит, каква сума платиха за него. Отговор не търся - виждам ги, поне във Варна.

Защо твърдиш, че би трябвало да можеш с 20 заплати да си купиш чуден имот?

2 000 евро (слагам ти 4000 лева заплата, с бонусите, ако не взимаш толкова - явно не работиш на правилното място в София) - 2000*20 = 40 000 евро. Та това са 115 квадрата имот на прилично място, според цифрите ти (350e кв.).

И аз правих горе-долу такива разсъждения за имотите преди време, обаче по едно време ми прещрака нещо - месеците минават, живота си върви и връщане назад няма.

Написал си, че имаш спестявания като за малък апартамент - може би лихвата от тях ти покрива в момента част от наема и може да си позволиш да изчакаш още 5-6-10-50 години.

Не се сърди за коментара, не искам да те обидя. От 1998 година съм в бранша, тогава направих първата си фирма (нямах 18 и трябваше да е на името на родител), минах през какви ли не технологии, екипи, проекти, балони. Изпонакапаха много хора покрай мен, които не можаха да се нагодят към промените и си останаха на едно и също място.

Пожелавам ти след 2 години да си с жена, да имаш дете и жилище, което ти харесва. Но не на всяка цена!

Успех *beer*
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 10:41:08
avatar
Quote
Атанас Янев
giantCat, и аз съм на 28. И аз съм в IT бранша. Мислиш грешно, ще ти изложа само няколко неща.
.......................................
Успех *beer*

Браво, от подобни сериозни и добре аргументирани постове форума печели.
Честито и успех!*ok*
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 16:00:53
Отдавна не бях чел нещо по-добро на тема IT в България !
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 16:16:02
Така е Наско Янев, ИТ-тата се радват на добри заплати, но лошото е, че е за кратко, като мине някоя и друга годинка и си зад борда, заради новите технологии. Преди години имах един шеф, казваше добре са си лекарите, научат човешкото тяло, и то си е все същото за последните 50 000 години. А при технологиите -все учиш,и все нови неща излизат - 5-10 години и си аут.
Анонимен потребител
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 20:46:21
И така 4 години вече...
------------------
Не, 22 години съществуваме. И колкото и да се опитваш да вкараш някаква нелепа и неуместна ирония, само ние знаем истинските цени, на които се изповядват сделките и трябва да си освен брокеромразец и много ограничен , ако не го знаеш и признаеш.
Анонимен потребител
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
16-02-2013 - 22:23:14
Ами а вземете направете една статистика за цени купува.

Навремето бях предложил на сайта по заявките за търсене и кликове по различните обяви да извадят една статистика за цени купува.
Анонимен потребител
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
17-02-2013 - 07:28:24
Аз лично не се наемам да правя статистика, защото не виждам смисъл от това, който иска да купува днес, ще купи , който чака да му падне нещо безплатно, никога няма да купи, тук е пълно с такива, нали ? Каква статистика да предложа, правя сделки в различни райони, с различни имоти, как да ги сравнявам, ето ти факти - купихме преди дни магазинче в Красно село, 23 кв м, за 13 500 евро, това помага ли да кажа каква е средната цена за района и какво значение и за кого има ?
Re: За цените на имотите (мнение на един купувач)
17-02-2013 - 08:21:19
Quote
spgufi
И така 4 години вече...
------------------само ние знаем истинските цени, .
И сигурно са Голяма Тайна.....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход