Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?

Публикувано от paio 
Re: Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?
16-08-2012 - 14:25:51
Само много глупави хора могат да сравняват Боко Празноглави с Тодор Велики. Освен това Тодор беше ръководител на страната, а не счетоводител на баничарница, за да е важно образованието му.
Единствено социализмът даваше отговор на неразрешимия проблем в който изпадна западния свят - съществуване без трупане на дългове. Но това определено са неща трудни за разбиране от хора, неразбрали какво е било при соца, както е сега при капа и сравняващи говедото с Тошо.
Re: Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?
17-08-2012 - 18:31:42
Quote
paio
Аз мисля, че не. Защото цялата тая криза си е едно контролирано явление от самото начало. Нито фалитите на банки са "спонтанно" явление, нито "безконтролното" раздаване на кредити. Защото крайния резултат почва да се очертава - цели държави стават зависими от банковата система. Оная, световната система. Юридически не е така, но на практика това се получава.

Логично. Както е логично и кой има полза от т. нар. глобална криза. Банките се хвлят, че са фрашкани с кинти, но имат ли покритие въпросните хартийки? Затова толкова бързаха да раздават и все още раздават кредити (или заеми в държавен мащаб) хитреците. Когато всичко се срине никой няма да рабере, че трезорите са били празни, но виж --- дълговете ще си ги търсят. В това няма съмнение.
Re: Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?
17-08-2012 - 19:41:45
Порочния кръг в който е западния модел е обяснен още от Маркс. Има дисбаланс между търсените и наличните пари (овеществен труд). Капиталистът произвежда стока и взима определена част от стойността й от което следва, че обществото няма вече наличния ресурс да закупи произведените стоки. Появява заема, който се дава в момента срещу обещание за бъдещ овеществен труд. Една безкрайна спирала на отлагане на плащанията и класическа финансова пирамида. Тази пирамида съществува цели десетилетия прибавяйки нато основни плащачи (зарибени) все повече хора, до момента в който глобализацията обхвана всичко и като всяка пирамида и тази се изчерпа. Американците правят някакви опити да открият клиенти на Марс, но не трябва да се разчита много на тях поради високите транспортни разходи.
Изходът от това положение беше идеологически обоснован само от социализма, където свръх задоволяването на материалните потребности беше заменено с развитие на човешката личност чрез увеличаване на свободното време. Както ми каза една американка през 1993 г. "защо ви е трябвало да гледате цветна телевизия, когато сте можели да ходите на ресторант и дискотека всяка вечер"?

Защо ти е да сменяш на третата година кола, хладилник и пералня, които си работят без проблеми 10-15 години?
За да има растеж, който да ти осигури висока заплата с която да си купиш нови кола, хладилник и пералня на третата година!

Когато караш с вещите до откат нямаш работа, но нямаш и излишни разходи. Тук е и най-важното - не те уволняват, а работната седмица намалява, говореше се, че след като стана 5 дневна, ще стане 4 дневна и накрая три дневна. Това свободно време се организираше от държавата с безумно евтини развлечения, когато същите организирани от частници на запад, а и където и да е ставаха безумно скъпи и недостижими.
Това беше модела, но заради особеностите на човешката психика се наложи стремежът към вещи, които те заробват и накрая се оказваш гол като пушка, но са сметка на това работещ пет дни в седмицата.

Както казал Аспарух на смъртния си одър, гледайки България: От торбата със стоте женски ми се падна едното мъжко! Та и нашата така, съсипахме си държавата, за да ядем банани плез лятото!
Re: Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?
17-08-2012 - 20:18:00
avatar
Иванов ти не синормален...
Аз помня социализма и не знам как си ходил всеки ден на ресторант с 200 или 300 лв заплата и 3.60 за кг сирене?
Освен това в ресторантите нямаше пържоли, а в кафетата Кафе, освен това и места нямаше - седяхме по 3ма на един стол...
и колите бяха евтини, ама чакаш 10 години... и ги ремотираш сам зашото влезе ли в сервиз - нямаш кола 6 месеца!!
да не продължавам с дънките и телевизорите..., да бирата свърщваше до обяд.... и винаги беше топла smiling smiley

Просто твоята американка не е виждала ресторант при социализма!

Като 70 годишна бабичка си!
Re: Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?
17-08-2012 - 21:07:07
Нищи духом!
И как с този материал държавата да се развива?
Re: Може ли с приказки за хиперинфлация да спреш хипердефлацията?
18-08-2012 - 20:18:14
avatar
А да и таксита нямаше по време на социалиЗЪма!
И таксиджиите бяха хай-големите баровци smiling smiley

Айде ся беж да въртиш геврека че ипотека и лизинг трудно се плащат smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход