Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Как да не ни излъжат като инвеститори?

Публикувано от др. Иванов 
Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 09:36:46
Quote
Dancho M
Quote
др. Иванов
Давайте, правим кооперацията и в рамките на 1-2 години всеки излиза със 100% печалба и то срещу малко пари. Да не говорим, че има възможност за още 4 етажа нагоре, които въобще не ги броя.
Здравей другарю Иванов,
Съгласен съм да се включа в коорпарацията със спестени 50 000 - 60 000 лева, ако получа надеждни гаранции за парите си. Как може да ми гарантираш, че ще ги получа обратно и това не е някаква пирамида за балъци.
Поздрави!

Това е един интересен казус, по конкретен случай, който заслужава отделна тема заради значението си за строителството въобще.
Казаното в момента е на прима виста, защото идеята ми да застроя и продам парцела на отделни обекти ми дойде тези дни във връзка със запитвания точно за отделни обекти. Парцелът е голям и сега е трудно да се намери инвеститор, който от една страна да приеме подаръка, който му правя за 1,5 млн.Е, а след това да даде още 4 млн.Е за строителство. Като га разпределих мислено на одделни магазини и заведения + парко места установих, че могат да се вземат много добри пари срещу в много пъти по-малки инвестиции. От тук излезе и идеята за дружество от малки инвеститори, които да участват, а съответно и опасенията на кандидат инвеститорите да не изгубят парите си. Без да съм обмислял много нещата ще посоча някой универсални начини при които няма как да ни прецакат и попаднем в пирамида, пречупени през конкретния пример.

1. Трябва да има одобрен проект с конкретни обекти с чието право на строеж да може да се търгува.

2. Тези обекти да са оценени реално по продажни цени, както евентуални крайни, така и като отстъпено право на строеж.

3. Инвеститорът, който може да е индивидуален или дружество от инвеститори, закупува отстъпеното право на строеж върху един или група от обекти.
Пример. Правим дружество от 10 човека и защото в района Обзор-Поморие няма кино решаваме на втория етаж с обща площ 1600 м2 да направим киносалони. Отиваме в няколкото фирми занимаващи се с киноразпространение с предложение да го изкупят след това от нас като собственици. Пазарим се 2 млн. те се съгласяват. Купуваме отстъпеното право на строеж за 1 млн. Същото може да направим с група от 15 магазина за 500 хил. евро.
Изводът е, че от този момент ставаме собственици на отстъпено право на строеж срещу определена сума и това право "тежи" върху обекта 5 години и само ние можем за търгуваме с обекта.


4. За да се работи спокойно и в срокове парите трябва да са осигурени, т.е. ако трябват 500 хил. евро те трябва да са налице в инвеститорите. Това е така, за да не се стигне до забавяне, когато се окаже, че за определен етап парите недостигат и някой няма възможност да даде неговия дял.

5. Парите се влагат в банкова сметка от която инвеститорите плащат директно на строителя срещу актуване. Това може да стане с подписите на всички или с подписа на упълномощен от инвеститорите човек.

6. И преди завършването и след завършването на обекта инвеститорите могат да продадат дела си или отделните си 1,2,3 магазина, защото имат нот. акт за отстъпеното право на строеж. Естествено не могат да изтеглят парите си от общата сметка за стоителството.

Има 100% сигурност за инвеститорите, защото парите са достатъчни за завършване и пускане в експлоатация на целия обект(парцела и цялото му застрояване или обособена част от него, която да може да работи сама). Купувайки отстъпеното право на строеж даваме пари с които самите ние се разпореждаме и те са достатъчни до разрешително за ползване. Собственикът няма друго отношение към цялата работа, освен след завършването й да си прибере своите обекти.
Има и 100% сигурност за собственика, защото парите за завършване на обекта са налице в сметката и според скоростта на строителство обекта ще се осъществи и той ще си получи квадратурите. Без значение как инвеститорите ще търгуват с обектите си, парите за стоителство си седят.

Ако някой намери "пробив" в системата да пише, ще го отстраним и знаем как в бъдеще да правим сигурни договори.
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 09:55:41
prati da vidq kakvi sa ti segashnite proekti i za triugulnite tam e po- malko .sega ne sum v sofiq da se vidim.
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 10:33:40
Прочетох набързо идеята ви. Как ще се реши казуса с евентуално оскъпяване/поевтиняване на проекта по време на строителството - техническо и инфлационно? При толкова много инвеститори, това може да се окаже голям проблем.

[archidet.com]
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 11:53:52
по добре един стриптиз бар отвори хем нма да трябжа да стои6 голема сграда
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 13:08:59
Когато има одобрен проект, проектно-сметна документация и даговор със строителя, лесно се правят сметки за оскъпяването, а и то е обективна даденост, има го и сам да строиш. Освен това там се строи бързо, в рамките на 6-7 месеца и няма какво толкова стане, а и това са магазини и заведения, които се дават на бетон и зидария, защото собствениците си ги обзавеждат по свой вкус.
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 15:40:25
avatar
Абе момчета, пациента е пациент. Хайде на него му е простено да прави изцепки, ама вие защо му се връзвате да ви пита човек?

Мое ли да сте толкова зле, че да не знаете че освидетелстван дори и не можете да го осъдите. Ама дето се вика имал грешни пари - дал.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-07-21 16:31 от dеlluxx.
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 22:38:57
Др.Иванов съвсем професионално си го е написал, като не можете нищо да кажете, си мълчете.
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
21-07-2011 - 22:46:47
Imotko, ман, знам че имаш няколко милиона кеш налични - наливай смело - пациента Хуанофф в твоя човек.
Re: Как да не ни излъжат като инвеститори?
22-07-2011 - 09:59:01
Абе то нали за това е форум - хората споделят идеите си - важното е лаф да става! smiling smiley

[archidet.com]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход