Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ВАС задължи всички съдилища да отменят забрани за пътуване заради дълг

Публикувано от gekko 
ВАС задължи всички съдилища да отменят забрани за пътуване заради дълг
05-04-2011 - 21:21:15
avatar
Всички съдилища в страната трябва да отменят забраните за пътуване в чужбина за дългове, защото нарушават европейска директива. Това задължително тълкувание дава Върховният административен съд (ВАС) в решение на общото си събрание.

Според Закона за българските лични документи на хората с доказано и неизпълнено задължение от над 5000 лв. не се разрешава да напускат страната, освен ако не представят обезпечение. Тези забрани се налагат от МВР по искане на съдебни изпълнители. Дълговете може да са към частни лица, фирми или държавата.

В решението на ВАС се обяснява, че според директива 2004/38/ЕО държавите членки могат да ограничат свободата на движение и пребиваване на гражданите на ЕС само по съображения, свързани с обществения ред, сигурност и здраве. Така е абсолютно недопустимо да се забранява пътуване заради дълг.

В момента в Конституционния съд има висящо дело, с което се иска отмяната текста от Закона за българските лични документи, който въвежда забраната за пътуване заради задължение над 5000 лв. То започна по искане на омбудсмана Константин Пенчев.

Много от съдилищата в страната вече отменят забрани за пътуване като се позовават директно на евродирективата. Възникнаха и много казуси. Някои магистрати отменяха изцяло забраната за пътуване за целия свят. Други премахваха ограничението само за ЕС, защото то нарушава гарантираното правото на свободно предвижване на територията на съюза. Оказа се обаче, че МВР не може да изпълни такива решения, защото автоматизираната информационна система "Налагане на мерки за административна принуда" не позволява забраната за напускане на страната да се отмени частично само за ЕС, а да важи за останалия свят.


Кошарата е отворена офцете за стригане вече могат да избягат. smiling smiley Очаквайте скоро и закона за частния фалит и си пазете депозитите.
Re: ВАС задължи всички съдилища да отменят забрани за пътуване заради дълг
05-04-2011 - 21:22:30
avatar
Забравих линка към статията:link
Re: ВАС задължи всички съдилища да отменят забрани за пътуване заради дълг
08-04-2011 - 13:58:12
Първото такова решение на ВАС е вече на около година и половина.
Тълкуването се наложи поради факта,че някои съдии,предимно по провинциалните съдилища,се правеха на слепи и глухи.Системата се забатачваше с дела,по които се постановяваха решения,противоречащи на директива,чиито текстове не оставят никаква база за тълкуване.Нещата там са кристално ясни и нито са от вчера,нито ние сме тия,дето ще откриват топлата вода.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход