Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Една от причините да падат цените е..*black eye*

Публикувано от valsodar 
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 13:17:22
Не е така - като се регистрираш по ДДС ползваш данъчен кредит за всичко купено преди това. Ще попитам нашето счетоводство дали има някакъв срок, но мисля че няма.
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 13:23:46
И за какво,ако смея да попитам да ползвам данъчен кредит като съм последна в редичката?
При наемите,може да се ползва само когато се извършват ремонти,много щурава работа е.
През 2008г. точно преди да дам под наем нещото си / добре,че го разбрах/ направо бях същисана,тогава прочетах закона за ДДС буква по буква поне няколко пъти , и се изумявах непрекъснато.
За себе си взех решение да разделя правото на ползване м/у мен и още двама членове на моето семейство,така спасих "кожата",м/у другото този вариант го спомена по-горе някой съфорумец.
Тогава нямах сили да прочета основно какво става при продажбата на УПИ, но ако някой знае ще съм много благодарна да сподели.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-25 13:45 от regataco.
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 13:30:23
Quote
regataco
Може,и е истина,а щом минеш 50000 лв. няма значение,че си физическо лице ти / не лично ти де / си задължен в 14 дневен срок да се регистрираш и да платиш ДДС.
м/у другото и аз се "кълнях" като теб март 2008г. докато не разбрах,че и не логично е вярно.

:]Май ще трябва един методологичен пост да направя за адвокати:],извинявам се за което!Навремето си имаше такава служба "Методология по ЗДДС" при данъчните.Много е вероятно да съществува и сега и да се посещава понякога е видно,че е наложително!
Първата продажба от Пешо или баба Гицка през годината на недвижимината им собственост ,независимо от стойността е необлагаема по този закон,по причина,че продавача не е регистриран и не може да определи данъчна основа и да начисли ДДС, както и да издаде фактура с реквизитите по този закон.

Самата теза ,че Пешо не получава регулярни доходи от недвижими имоти,тоест да продаде собствения си имот не му е занятие, е достатъчна да не се рови човек повече в обемистия текст. За да не се прави обаче Пешо на скрит търговец на недвижими имоти под формата на не данъчнозадължено физическо лице закона вкарва и определението оборот.Оборот е покупка и последваща продажба.Самата продажба на имот от дарения,наследство или покупка от преди 5 г. не е оборот!
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 13:37:50
Спирам да споря ето четете,ама внимателно........

[evristika.eu]

И моля,който разбере нещо за УПИ,ПИ да сподели,на мен в момента не ми се чете.
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 13:50:18
Quote
Пламен Hиколов
Това с ДДС-то се очертава много интересен казус. Да приемем, че лицето Х е придобило имот за 120 000лв. (и го е изповядало на тази стойност). В този случай строителя си плаща 20 000лв. ДДС към бюджета. Х решава след две години, че трябва да си продаде имота на 132 000лв. и го продава (не че е възможно ама) и автоматично се регистрира по ДДС. Х трябва да внесе 22 000лв. ДДС, но вземайки си ф-рата за покупката и възстановявайки си ДДС-то сумата за внасяне е само 2000лв. Тази сума не би трябвало да го спре да продава. Още по-интересно става ако го продаде в кризата за 60 000лв. В този случай, регистрирайки се по ДДС трябва да отиде на възстановяване на 10 000лв. от бюджета. Министър Дянков едва ли е осмислил този вариант и най-вероятно имотните сделки няма да предизвикват автоматично регистрация на физическите лица по ДДС.

Няма такъв филм и в Холивуд!Приспадане на данъчния кредит е валидно и се осъществява в рамките на 3 месеца! Купеното имущество или стока се завежда в регистрите на стойността на данъчната си основа тоест без ДДС!
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 14:08:13
ЗДДС Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.

(2) (Изразът "както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус" е обявен за противоконституционен с Решение № 7 от 2007 г. на КС - ДВ, бр. 37 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2007 г., в сила от 19.12.2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.

Къде тука може да се вкара като данъчно задължено лице баба Гицка пенсионерката или Пешо ,който върти банички на трудов договор примерно ,когато решат да си продадат апартаментите,че да се регистрират по ДДС?
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 14:23:35
avatar
Глупост след глупост бълвате бре хора.
Уж големи бизнес разбирачи и яки кешовици, а в стопанския живот май до граждански договор са стигали някои от експертите.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 14:31:11
Ох фло,явно с теб ще го мъчим ЗДДС,къде намеси баба Гица,пардон ако баба Гица е купила ап.2006г. с акт 16 и го е продала 2008г. дори и тя горката трябва троп,троп с бастунчето та право при данъчните да и сложат едно BG пред ЕГН-то и те ти баба Гица инвеститор,същото за Пешо с баничките и на заплата завалията,ако неговата схема е същата и той инвеститор,направо се е подредил до баба Гица.
Обаче,ако баба Гица е продала ап.който притежава от20г. си е обикновенна пенсионерка и може спокойно с бастунчето троп,троп да си харчи паричките по екскурзии.
При Пешко,баничаря положението ще е благоприятно,ако е купил 2006г. но до продажбата през 2008г. неговия ап. все още няма акт 16,и той тогава си харчи паричките без проблем,даже може ако иска собствена баничарница да си отвори и вече ще е бизнесмен.
Та такива ми ти работи фло,попочети още,че аз като го четях тоз закон с примери като за баба Гица се чудех да се смея ли,да плача ли?
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 15:00:43
1. стоки по чл. 6, ал. 3 и чл. 7, ал. 4;

2. земя, която е урегулиран поземлен имот по смисъла на Закона за устройство на територията, с изключение на прилежащ терен към сгради, които не са нови;

3. нови сгради или на части от тях и прилежащия им терен.

Ето,баба Гицка и Пешко къде попадат при новите сгради или части от тях.
Сега ще имам малко работа и няма да мога да се поровя още, но по-натам беше фиксиран и срока 5 год.
Re: Една от причините да падат цените е..*black eye*
25-02-2010 - 15:06:23
Колежке regataco ,естествено ,че ако баба Гицка купува имот и продава имот прави оборот ,а не първа продажба и закона я прави икономически действена!И тя си е такава ,дори да е пенсионерка!
Важното е с добър адвокат или консултант"дедесар" да докаже ,че не извършва независима икономическа дейност,когато и се наложи!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход