Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи

Публикувано от jores 
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 16:36:42
Никой човек с акъл за поне 5ст не се подиграва на селските стопани и селяните. Най-малкото - 99% от българите имат поне една баба/дядо от село.
Но модерно селско стопанство не може да се постигне с дребни собственици, така или иначе урбанизацията е световен процес. А селсното стопанство си иска политика на укрупняване и механизация, субсидии и още други неща на който няма да се спирам. Нещо което беше прилично направено преди 40 години и почти изцяло разрушено след 89та.

Селското стопанство е необходимо, ама и ти не подценявай ИТ специалистите. 1 ИТ специалист е конкурентен на световния пазар и допринася икономически доста повече от един селянин с мотика. И много Бг ИТ специалисти заминаха навън и сега наливат валута без която страната едва ли може да се оправи.
И дори и тези които останахме тук (че и аз съм в тази сфера) пак работим за външни компании повечето и реално създаваме скъп продукт за износ, макар и да не е "реален" като плодовете и зеленчуците.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-26 16:38 от Panther1.
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 18:07:13
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 18:14:27
Quote
status
Ако интересите на хората са да се напечатат малко пари за да се "завърти колелото" докато мине мандата били го подкрепил?
Ти май не забелязваш, че държавата има фискален резерв /защото сме малко несъщински борд/ и от този резерв вече бяха раздедени едни пари на едни наши хора - ефект йок ! В същото време бяха натоварени доста хора / не на държавна ясла/ с над 30% увеличение на осигурителни и здравни вноски .Значи така а ?
Държавните хрантутници ще "издоят" още парички от "стадото" за да има 13-14 та заплата за магистратите /и не само за тях/ в края на 2010, за президенски воаяжи и депутатски глезотии и заради безумните корпоративни данъци и плоския данък, а тези които наистина си заработват парите - те ще работят за "балансирания" бюджет.
И определено бих подкрепил държавен дълг вместо натрупването на частен такъв. Ако си въобразяваш, че частният дълг не засяга цялото население- дълбоко грешиш.
Фискалният резерв няма нищо общо с борда. Поддържат го ей за такива ситиуации като тази, когато икономиката се свива, а трябва да се погасява държавен дълг. Ако нямаш налични пари трябва да се вдигат данъци или да се съкратят социалните програми. А кой раздаде парите? Не бяха ли така наречените "социалисти". Вярно е че частния дълг касае всички, но последствията за човек който е бил разумен, ще се ограничат с това че евентуално може да загуби работата си. Т.е не е произвеждал нещо което се търси а е надувал балон. При държавният дълг дори да си бил разумен, дори да си произвеждал нещо което наистина се търси, плащаш като поп наред с балонджиите. Така че никакъв държавен дълг. Който е ял кюфтетата да плаща сега.


Quote
status
Ако бай лентяй има нужда от стнадарт но не го е изработил, би ли дал от твойта заработка за неговия стандарт и още по - лошо доволен ли ще си ако държавата дръпне заем, който ти като данъкоплатец ще изплащаш за да може трето лице без реален принос да ползва блага, които ти си произвел?
Говориш много "на едро". Общественото разделение на труда и оценката на "проноса" на всеки конкретен труд са много променливи величини. Мога да те уверя, че без компютър и интернет се живее, но без хляб и вода - не.Та аз ценя ИТ специалистите и например "банкерите" но не мога да се съглася, че трудът на един банкер за една година е по-ценен от труда на един селенин за целия му живот /щото такова е съотнашението на заплащане/. За труда на един хирург -няма да коментирам, щото и животът на Бил Гейтс струва едно грешно движение на скалпела на операционната маса - след това дали ще му трябват наличните милиарди ?

Труда на всеки струва толкова за колкото може да го продаде. ИТ специалистите взимат много, защото
просто произвеждат много. Знаеш ли как щеше да изглежда света без компютри и тези които ги осигуряват.
Селяни има много. Няма нищо обидно в това да се занимаваш с земеделие. Нито е лесно, нито пък става без дълбоки познания. Само че, оказва се, че много хора се занимават с земеделие и затова труда им е евтин. Когато и ИТ специалистите се намножат заплатите им ще почнат да падат.


Quote
status
Интересите на хората винаги са били едни да са наясно, че могат да харчат точно толкова колкото изкарват, да плащат по - малко за администрация и долнкачествено държавно обслужване, да не плащат за угодни за държавата "проекти" тип Кремиковци, Белене, долнокачествени здравеопазване, образование пътища с дупки и т.н.
Интересите на нормалните хора са да харчат толкова, колкото е необходимо за нормално преживяване и възпроизводство.И затова хората живеят колективно и образуват общество и е възникнала държавността - всичко в името на безконфликтно "общо преживяване" и правилно разпределение на наличните ресурси. И това не е нито социализъм, нито комунизъм. Дори и във вълчата глутница, водачът ако и да яде първи - никога не изяжда всичко и остава достатъчно за останалите.

Тука *ok* . У нас ресурсите се заграбиха от една група хора. Само че не съм съгласен да плащам за Белене и Кремиковци. Смятам че това са пари хвърлени на вятъра. Който иска да инвестира, но както забеляза всички се дърпат, ако няма държавни гаранции. Т.е. тези проекти по правило са направени за присвояване на държавни средства.


Quote
status
Интереса на хората е далече от това да отделят ненужно за тях количество средства за да може правителството да преразпределя в угдна за него и обкръжението му посока тези средства.
Ако наистина беше така - човечеството отдавна нямаше да съществува.Впрочем без преразпределение нямаше да има нито лекари, нито учени и най-малко финансисти и щяхме да сме на ниво натурална размяна.
Преразпределението е в основата на разделението на труда и специализацията - следователно и на прогреса изобщо. Друг е въпросът кой и как определя приоритетите на това преразпределение.

Едно време като не е имало здравеопазване, не имало лекари ли ? Имало е но всеки си плаща от джоба. Преразпределението няма нищо общо със специализацията. Не знам откъде я изкопа тази теория. Специализацията се появява защото определени хора могат да извършват дадена дейност много по ефективно от останалите. Ако четеш Адам Смит, писал е подробно по въпроса. Преразпределението е много грешно нещо. Аз вярвам че хората трябва да имат равен шанс в живота. Това предполага всички да имат достъп до безплатно и качествено образование. От там нататък каквото си надробиш това ще сърбаш. Ако си глупав и мързелив защо някой трябва да поправя грешките на природата. Горе си писал за вълчата глудница, но си нямаш идея колко е сурова природата. Вълците се кооперират за ловуване, но ако си болен стар или недъгав, никой не се грижи за теб и просто отпадаш от еволюцията.


Quote
status
Ако сложиш един държавен и един частен служител рамо до рамо, кой ще произвежда повече winking smiley.
Тези сравнения ги правя от 1980 год. - Държавният определено работи по-качествено/при съпоставимо заплащане/ , особено ако няма някой частен на "вход и изход" за да обира парсата.Държавният е значително по-спокоен и предсказуем. Ама що ли не ти посоча за пример китайската икономика.

Дай подробности за твоите наблюдения. Убеден ли си че познаваш Китайската икономика добре. Основния напредък на Китай стана защото Запада инвестира там тъй като работната ръка беше безумно евтина. Всичкото know-how е западно. Китайското правителство го разреши защото разбраха че това е пътят. Там ключова роля изигра Hong-Kong заедно със специалните икономически зони.


Quote
status
Ако частника загуби инвестираната сума губи само той, ако държавата направи кофти инвестиция губим аз и ти а някой трети печели от тази работа обичайно обвързан с политиката и развиващ дейност само благодарение на подкрепата и.
Тотално грешна теза която явно цели да оправдае безумното стопанско поведение на "честните БГ частници".
Държавният дълг в момента е 3-4 млд евра а частния -над 40 мрд.евра.
Да не би да си мислиш, че кредитния рейтинг на държавата и нивата на СДРите и лихвите по кредита се определят от държавния дълг . Май не е така, а ? Що ли лихвите са високи и инвестициите никакви ги няма - я виж какъв нисък държавен дълг имаме !
Е те това не можаха да разберат БГ капиталистите - че капиталът освен всичко останало е и голяма ОБЩЕСТВЕНА отговорност и трябва да работи не само за тях/под форма на лимузини, яхти и силикон/

Едрите капиталисти в България са крадци в голямата си част. Те обаче бяха грижливо отгледани и подържани от държавата, която преразпределяше от нашите джобове в техните. Хайде стига толкова. Нека държавата да се грижи за това което и е присъщо, и да не занимава с производство. Лихвите не са никак високи. Имаше преди две години 5-6% лихви при инфлация 7-8%. Това ако не си е чиста печалба. Сега ги вдигнаха защото се увеличи риска за икономиката. Но ще се оправят нещата. Колкото по-бързо станат фалитите на калпавите предприемачи толкова по-бързо ще се оправим. И лихвите ще паднат отново. Не мисля че частния дълг влияе директно върху кредитния рейтинг на държавата. По важна е политическата стабилност, нисък бюджетен дефицит, нисък процент на държавнията дълг от БВП.
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 18:43:24
Жореса без да ти се присмивам ама гледай си ИТ сектора и за земеделие не говори.Нашето нито ИТ е ИТ нито земеделието е такова.А тези ИТ дето са в чужбина с миене на чинии и гледане на баби не вярвам да вкарват много пари.Земеделието не е баба и дядо копаят с мотиката,а млади хора копаят.Днешните млади се гнусят от селото и от мотиката и смятат че това е непрестижен труд.На природата обаче и дреме на самолетоносача какво смятат младите българи и колко велики се чувствуват.Резултата са лоши храни и от там лошо здраве.Болен но ИТ специалист колко престижно звучи.Болен но в СОФИЯ какъв престиж.Вкарването на много пари в този отрасъл ще го съсипе щото крава дето дава по 80 литра мляко не е крава и млякото не е мляко.Знам че парите погубиха душите на хората там дето влязат всичко опустошават.Ще влязат и при доматите но ще ядеш пластмаса ти вече отдавна всъщност това ядеш в София.Това дето го ядеш е нещо като едни тарикати селяни го слагат на едни ИТ и въобще всякакви специалисти.Човека никога няма да изнасили природата защото тя е по умна от него и такъв ще му го нацепи направо ще му разпори.....
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 18:49:21
В наш интерес ли е? В интерес на медийния пазар ли е? Тази гениална мисъл тип наложи българското СИЛОВО

Един прмер за НАЛАГАНЕ по непазарен принцип. Такива работи може да си позволи само държавата в името на обществото и нЕкви идеали за предтекст, но в прав прочит налагане на частни медии да излъчват предавания не според тяхното качество, цена, концепция, визия целева група или някакъв друг пазарен мотив а чрез закон.
БГ продукциите не могат ли да се пеборят на свободния пазар, а трябва някой да им прави пътека? Мога да продължа за вредата от държавата, която се меси в частния бизнес ама да има някой коментар по конкретния случай.
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 19:04:23
Батко опитвам се да говоря за принципи, ако в миналото целта е била семейството да се изхрани, мисля, че е време да вдигнем целта и да е възможно един земеделец да ихранва 10 000 потребители, а за да може да се постигне са необходими и ИТ тата. Преди време гледах една ферма за крави в UK, човека я менажираше през компютър от курорта в който беше на почивка с въведената технология, вместо 15 човека персонал беше необходим един или двама това са интересни неща а не да се връщаме в миналото лопати и т.н. В конкретния случай той е инвестирал в технология но ефекта от съкращаването на работна ръка за него е в пъти разбит във времето. На човек който развива и оптимизира бизнеса си се възхищавам, на този, който в 21век работи, както пра дядо си и баба си не ми се иска да коментирам. Но всеки има разум с който да прави избор в крайна сметка.
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 20:29:44
хубава тема
не знам кои специалист е продуктивен и кои не
само ще кажа че вече има такива машини за земеделие които могат да обработват 6000 декара за едно денонощие като машината е компютаризирана и се оправлява от 1 човек
ето ви приложение на ИТ специалист на полето smiling smiley
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 20:38:30
avatar
Батко, много си краен, бате...
По твоята логика не ни трябват ИТ специалисти, и учители не ни трябват, и лекари и инженери, трябва ни само една мотика и да ходим на нивата. Да, лоши са храните и да, болни сме, но това няма да се оправи ако станем аграрна държава. И здравето не е само функция на яденето...
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 21:28:17
Трябва ни малко повече свобода на действие от законова гледна точка. Гратисен период за всеки започнал нов бизнес .Глътка въздух сиреч. Какво се прави в името на обществото?Всичко е във името на висшия държавен служител ,който произвежда единствено блага за самия себеси. Ние трябва да имаме нужда от неговото одобрение,подпис и печат. Това са неговите инструменти с които си искарва хляба, и то добър хляб! Сериозно ли мислите ,че сте анонимни във форумите? . Ако в момента работя легално в "белия" сектор със всички съпътстващи плащания и данъци аз съм готов фалирал още първия месец. Ясно ли ви е защо се получава това? Защото всеки мой работник храни двама цигани,аз храня двайсет и двама цигани и още толкова чиновници и депутати и полицаи и лекари и кой знае още кого! Такава е конструкцията на икономическия модел.Мръсния капиталист зорко е наблюдаван от всеизвестно полезната инспекция по труда, НОИ и още пет като тях. И като опра до някой от тях , ме разиграват като маймуна докато не се "сетя" какво съм "пропуснал" между документите! Навсякъде по света има бюрокрация ,но като тук такова чудо няма! Не може само да стрижеш стадото. Трябва да го нахраниш. или поне да го оставиш само да пасе, някакви облекчения, бизнессредата е особена в тая криза меко казано!
Re: Много достъпен анализ, от който могат да се вадят изводи
26-01-2010 - 21:35:12
Quote
paio
Трябва ни малко повече свобода на действие от законова гледна точка. Гратисен период за всеки започнал нов бизнес .Глътка въздух сиреч. Какво се прави в името на обществото?Всичко е във името на висшия държавен служител ,който произвежда единствено блага за самия себеси. Ние трябва да имаме нужда от неговото одобрение,подпис и печат. Това са неговите инструменти с които си искарва хляба, и то добър хляб! Сериозно ли мислите ,че сте анонимни във форумите? . Ако в момента работя легално в "белия" сектор със всички съпътстващи плащания и данъци аз съм готов фалирал още първия месец. Ясно ли ви е защо се получава това? Защото всеки мой работник храни двама цигани,аз храня двайсет и двама цигани и още толкова чиновници и депутати и полицаи и лекари и кой знае още кого! Такава е конструкцията на икономическия модел.Мръсния капиталист зорко е наблюдаван от всеизвестно полезната инспекция по труда, НОИ и още пет като тях. И като опра до някой от тях , ме разиграват като маймуна докато не се "сетя" какво съм "пропуснал" между документите! Навсякъде по света има бюрокрация ,но като тук такова чудо няма! Не може само да стрижеш стадото. Трябва да го нахраниш. или поне да го оставиш само да пасе, някакви облекчения, бизнессредата е особена в тая криза меко казано!
+1
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход