Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

БГ Панелката опасна за Вашето здраве !

Публикувано от gekko 
БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
18-12-2008 - 21:06:50
avatar
Блок се сцепи и килна като в Пиза

Метър дели съседни апартаменти на осмия етаж. Жилищата се продават евтино, но никой в Русе не ще да чуе за тях


200 души треперят от страх в разцепен жилищен блок на ул. "Братя Миладинови" 6 в Русе. При земетресение панелната жилищна сграда ще се срине до основи и ще ни затрупа само за миг, тревожат се живеещите там. След трусовете в София обитателите на опасната сграда заспиват със страх, че може да се събудят под руините. Между двата входа зее огромна дупка, която на осмия етаж достига метър. Така с просто око се вижда, че жилищната сграда е разцепена на две. Поражения са нанесени и в самите апартаменти. Живеещите там твърдят, че има и пропукани панели. Асансьорът в единия вход е увреден, тъй като релсите са изместени. Обитателите му се опасяват, че скоро може да им се налага да изкачват пеш стълбите до осмия етаж. Апартаментите в блока отдавна са непродаваеми и банките отказват да отпускат кредити. Проблемът съществува още от построяването на сградата през 1981 г. До потъването се стига от спукан водопровод, който навлиза в земната основа. Макар че аварията е отстранена, започва пропадане на лявата секция, което продължава и до днес. Живеещите там сигнализират още през 1994 г. тогавашната кметска власт, че по фасадата има видимо отклонение. Оттогава собствениците на апартаменти не престават да търсят съдействие от институциите за отстраняване на проблема, за който днес твърдят, че застрашава живота им. Общината не може да реши въпроса, тъй като сградата е частна собственост. По закон местната власт няма право да прави разходи за имоти, които не са общинска собственост. Оттам обаче обясниха, че са изпратили писмо до Министерството на извънредните ситуации с искане за финансиране, но няма положителен отговор.
"Калофер" не е единственият опасен блок в Русе. Падащи плочи от фасадите на десетки жилищни сгради в дунавския град застрашават здравето и живота на хората, алармираха потърпевши граждани. Миналото лято 19-годишен младеж остана инвалид за цял живот, след като падаща плоча го откара в болницата с тежка черепно-мозъчна травма. Цяло чудо е, че все още няма инцидент с фатален край, коментират живеещи в подобни сгради. Става въпрос за облицованите с т.нар. русенски камък сгради. Специалисти обясняват, че той не е подходящ като материал, тъй като е един от най-хидроскопичните. През зимата мръзне, поема влага и създава условия за ерозия и падане на камъка.
От общината са запознати с проблема, който касае блоковете по ул. "Борисова", някои жилищни сгради в района на Русенски университет и в кв. "Здравец". Има постъпили жалби от граждани за повредени автомобили от падащи плочи и керемиди. Стопанисването на имотите обаче не е грижа на общината, а на техните собственици. Общината може само да издаде предписания за ремонти там, където е необходимо, и да проследи изпълнението на препоръките. Хората съзнават, че по силата на сега действащия Закон за устройство на територията те трябва да обезопасят фасадите. Тези блокове са строени през 60-те и 70-те години на миналия век и голяма част от обитателите им са пенсионери, които не могат да отделят средства за ремонт.
Цветелина ТЕРЗИЕВА

Вестник Стандарт 18.12.2008



Линк към статията на вестник Стандарт



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-18 21:07 от gekko.
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
18-12-2008 - 21:15:40
Пак поръчкови статии...

Проблемът съществува още от построяването на сградата през 1981 г. До потъването се стига от спукан водопровод, който навлиза в земната основа.

..и чак сега се сетиха за него...

Тези блокове конструктивно са така...отделните входове са а практика отделни блокчета и от нищо не са свързани...между тях нормално си има по половин метър разстояние,затворено с ламарини.
И какво...от 81-ва до сега не е имало земетресения в Русе ли?
Че са кофти панелите,кофти са...ама да се опитват да ги изкрат саморазпадащи се...айде нЕма нужда. *bow*
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 08:51:50
Да имал паднал панел?Стига с тези поръчкови глупости.Автора на статията какво разбира от строителство.Все едно аз да пиша за полет до Марс.
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 09:04:48
kalashnikof Написал:
-------------------------------------------------------
> Автора на статията какво разбира от
> строителство.


Естествено, че разбира - виж с каква лекота използа термините - "хиДроскопичен"
:}
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 09:16:18
Скоро, (в рамките на няколко год) всички ние ще започнем да разбираме ЗАЩО се построиха толкова много апартаменти и въпросът "кому са нужни " ще намери своя отговор !
ЩЕ намери и отговор въпроса-Толкова ли са лишени от здрав разум банките -че построиха и платиха толкова бетон и тухли ?!
Всеки опит за аналогия между качеството и живота на панелите в БГ от една страна и панелите в ГДР,ЧССР , ПНР,УНР и пр. забравени абревиатури е обречен на неуспех!
Всички знаем понятието "БГ качество" какво включва .....
За съжаление много хора продължават да живеят с миналото - всяко нещо има ресурс за ползване и след амортизация следва смяна - доброволна или принудителна-друг въпрос !
в София доколкото знам най старите панели са на около 50 год (Толстой и Надежда)
Какво може да се очаква-чудеса ?!?!
дано са си купили земята под панелките-защото като паднат и се окаже ,че са строени с "право на строеж" - следващото "право на строеж" ще се окаже непосилно скъпо , за самия строеж да не говорим
Тогава ще им се предложи да заживеят в тови апартаменти - като собственици или наематели..........на какви цени...........важното е-че тогава НЯМА да имат избор - алтернативите ще липсват




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-19 09:22 от Осама Бин Ладен.
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 10:43:39
Панелите ще си стоят и след 200 г., освен ако с много зор не ги разрушат за да строят нови сгради.
Това което не трябва да се прави е да се купува земята под тях. Защото само пропадането на земята може да повреди панелният блок. Тогава собственикът на земята трябва да възстанови щетите. Проблемите с няколко панелни блока са свързани винаги с повредени водопроводи, земята сляга и панела се напуква. Но толкова. Ако беше кооперация, отдавна да се е срутила.
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 12:56:22
Другарю,стига си дрънкал глупости!Щели да си стоят и след 200год...
На всички е ясно,че тези блокове са на края на жизнения си път!И най-наясно са именно управляващите,които отдавна трябваше да приемат стратегия за действие,както се случи във всички останали държави!Това е огромен проблем и никой не иска да си "цапа ръцете"с него.Затова,пак се налага да се съглася с Осамчо и тезата му -от краката,за главата!Или иначе казано-намериха решение,сега само ще чакат панелките да се срутят!Ех,къде е Николасе бе?Липсва ми този човек!
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 16:15:21
Ами ще ги чакаме тогава да паднат, щам са на края на жизненият си път. Дано не ни задължат да ходим с каски между тях, че от падащ панел само каска купена от др. Иванов спасява - 28 лв, без ДДС.
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
19-12-2008 - 17:22:55
Да не падне първо некоя нова сграда ,че авариите при тях са доста повече и то само за няколко години.
Re: БГ Панелката опасна за Вашето здраве !
27-12-2008 - 20:52:19
Вие се майтапите..ама аз преди 2 години какви неща съм чувал от един турчин строител..Човека построи една сграда тук,след като дълги години беше строил в Турция.Каза,че при земетресениято там няма негова паднала сграда.Но тук се оказа невъзможно да спазва стандартите.В турция строели с морски пясък шарлатаните.Тук-с такъв от нелегални кариери...където не е ясно нито какви примеси има в пясъка,нито как влияят на бетона.Арматурата редовно не отговаряла на спецификация...купува Ф14,то е 13.18 е 17...Нищо не е в норма,заради което проектанта се презастрахова с материалите и всичко става по-тежко и по-скъпо...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход