Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

цени в русе

Публикувано от наско-67 
Re: цени в русе
14-12-2008 - 15:21:16
Радващо е , че тухлите вече са 30-40 ст. бетона е 40-60 лв/м3 и желязото е пак 40-60ст/кг заготовка! :}
Това към днешна дата ли е ?
Re: цени в русе
14-12-2008 - 15:40:30
Pozvoliavam si da vi pripomnia edna fundamentalna statia ot vestnik 2006g. Izvodite si napravete sami. Priatno chetene!
Икономиката на пазара за имоти

Цените на имотите се определят от законите на търсенето и предлагането. Основните фактори на търсенето са демографски, както и приходи или богатство на домакинствата, достъп до кредит и лихвите по него. Предлагането се влияе от цени на производствени материали и технология на процеса. Стандартният анализ на търсенето и предлагането би трябвало да се съобрази с особената характеристика на имотите - тяхната дълготрайност, хетерогенност и неподвижност.
Важни са и очакванията за бъдещото развитие на икономиката. Рационалните участници в пазара формират очакванията си на базата на цялата достъпна информация за фундаменталните фактори и вземат решенията си оптимално. Приемането на България в ЕС с всички икономически и политически последствия е бъдещо събитие, което внася елемент на несигурност, но влиза в сметките сега. Трудно е да се разплетат всички фактори и очаквания на пазара и да се направи заключение дали има спекулативен елемент в пазарната цена на жилища. Друга особеност на имотите - че те служат и за инвестиране, може да улесни анализа, използвайки финансови индикатори.

Имотите като инвестиция

Основното правило на финансите е, че фундаменталната стойност на един актив е равна на сумата на бъдещите приходи, дисконтирани до настоящето, използвайки процент, отразяващ риска на инвестицията. При акциите приходите идват от дивиденти. Този метод може да се използва за жилище, ако си представим, че дивидентите идват под формата на покрив над главата. Стойността на месечните приходи под тази форма при един добре функциониращ пазар е равна на стойността на наема, който собственикът би заплатил за идентично жилище.
Настоящата стойност на бъдещата нетна рента (след като отчетем данъци и ремонти) представлява фундаменталната стойност на едно жилище. Процентът за дисконтиране е равен на възвращаемостта, която инвеститорът може да очаква от актив с подобен риск - например лихвата по ипотечни кредити. В един много опростен вариант, ако месечната рента е 300 за неограничен период от време, няма данъци и ремонти и процентът за дисконтиране е 7%, стойността на жилището е 51 425. Ако се очаква годишен ръст на наемите от 2%, стойността е 72 000.
Фундаменталните фактори на търсенето и предлагането се отразяват както на пазара за жилища, така и на наемите и съответните показатели би трябвало да се движат в синхрон. Например прекомерното застрояване води до увеличаване на вакантността, което води до спадане на цените на наеми. Ако е по-евтино да се живее под наем, отколкото в собствено жилище, търсенето на жилища намалява и води до спадане на цените им. Ако пък се очаква по-бърз растеж на наемите в бъдеще, цените на жилищата също се покачват. Обратна е зависимостта от лихвените проценти - ако те спаднат, стойността на жилищата нараства при равни други условия.

Съотношението на цена към наем

Балонът се надува, когато пазарните цени на имоти се отклонят съществено и дълготрайно от фундаменталната им стойност. Както всеки друг ценови балон, и този на пазара на жилища е труден за разпознаване. Фундаменталната стойност е невидима на практика, а никой не може да предвиди точно каква рента може да се очаква от един имот или какви ще бъдат лихвените проценти в бъдеще. За целта се анализират определени финансови показатели, единият от които е съотношението на цена към наем (Ц/Н), който съответства на цена към печалба (Ц/П) при акциите.
Ц/Н се дефинира като пазарната цена на жилището, разделена на потенциалния годишен доход от наем. Съотношението е един от най-важните предупредителни сигнали за ценови балон на пазара на жилища. Колкото по-ниско е то, толкова по-малко се плаща за имота, сравнено с дохода от него, съответно колкото по-високо е, толкова по-надценен е имотът. Дори да няма балон, Ц/Н варира в съответствие с очакваните лихвени проценти и темп на растеж на наемите. Например, ако процентът за дисконтиране спадне в резултат на по-ниски лихвени проценти, Ц/Н се повишава. Също, ако приемането в ЕС поражда очаквания за по-бързо нарастване на наемите в резултат на засилено търсене, Ц/Н се повишава. В този контекст ценови балон се проявява, когато Ц/Н се отклони съществено и дълготрайно от стойността, която може да се очаква при сегашните и бъдещите макроикономически условия.

Re: цени в русе
14-12-2008 - 15:49:12
Да , това е така , но строителните материали поне в София ЗАСЕГА не са такива !
Да вземем желязото , което е борсова стока и се търгува по описаните от теб правила .
Ами ако производителя му , който също е зависим от цена на енергоносители и т.н. формиращи цената му събираеми , то и за него е по-добре да спре производство за определен период или да се насочи към някой развиващ се пазар .
Ами да не би този производител да има огромното желание да продава на България на преференциални цени ?
Не мисли , че се заяждам с теб или искам да противореча на copy/paste статията . winking smiley
Re: цени в русе
14-12-2008 - 22:04:01
наско-67 Написал:
-------------------------------------------------------
> на пет минути от практикер и кауфланд, на десет
> минути от центъра,най-голямата жилищна кооперация
> строена от двайсет години в русе, на акт 14 цени
> от 350 евро на кв.м.,ами сега какво става със
> себестойността?

И къде е обявено това? Или сеир да става?


Re: цени в русе
14-12-2008 - 23:33:20
ами какво за русе-от там съм,около 100000,реално население,500лв средна заплата,е кжа да е цената на имотите.А румънците-вече ги няма,от време на време,минават през метро и кауфланд за храна и така.Наско мн. си далеч брат smoking smiley
Re: цени в русе
15-12-2008 - 00:26:09
martini Написал:
-------------------------------------------------------
> ами какво за русе-от там съм,около 100000,реално
> население,500лв средна заплата,е кжа да е цената
> на имотите.А румънците-вече ги няма,от време на
> време,минават през метро и кауфланд за храна и
> така.Наско мн. си далеч брат

Как 100 000? eye popping smiley
Ти кога ги брои, щото аз миналия понеделник ги броих поименно, и ги изкарах 22 355 души. Вече не сме дунавската столица - и Видин и Силистра ни минаха. Чува се, че до Герговден и Тутракан ще ни прескочи. Ми то с тоя хлор, холера и безработица какво да очакваш? Носи се слух, че от 2010 г. по някакъв европроект, Русе ще стане каторжно градче за Югоизточна Европа. То кой нормален човек ще дойде да живее на такова място, и пари да му дават?!?
:} :} :}


Сега сериозно, предвид ситуацията, ми се струва, че цени в диапазона 400-1200 лв на квадрат, в зависимост от мястото и строителството, ще са нещо нормално за 2009 г. за големите извънстолични градове в БГ /айде да изключа и Варна от тях/



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-15 01:37 от фараша.
Re: цени в русе
21-05-2009 - 00:23:16
Айде след толкова прогнози за София и морето, дайте идеи за адекватна цена на ново строителство, средна хубост в идеален , но не топ-център на Русе. Мина близо половин година от последния ми коментар.
И още един въпрос - мансардата по-скъпа или по-евтина трябва да е, на квадрат закрита площ, от нормален апартамент?
Re: цени в русе
21-05-2009 - 09:24:51
avatar
Специално за др. Иванов - фирмата е Пропърти Къмършъл, сградата е 14 етажна с подземен паркинг, магазини и заведения на партера, сградата се казва Теодора.

[property-commercial.bg] - това е линк към сайта им.

Шефа на фирмата е доста умен човек според мен, не го познавам обаче от миналото лято усети накъде отиват нещата и свали цените докато конкурентите му летяха в небесата. От 130 апартамента общо, преди Нова Година преди да свали на 350 евро имаше за продажба към 80, сега са към 20. Смятайте за какъв търговски нюх става въпрос. Ще излезе сух от водата и на печалба, другите лакомията ще им погребе бизнеса. А ти др. Иванов чакай още, да мине кризата, ще има да чакаш още 20-30 години.
ПП..Тази фирма купи и сградата на бившето общежитие на АОНСУ - правят и ремонти разпродават 1,2 или колкото стаи пожелае клиента. Цената също е 350 евро / м2
Re: цени в русе
21-05-2009 - 12:45:51
За Теодора е ясно, но тя е в кварталите. Мен ме вълнува по-скоро идеален център. Нещо по въпроса с мансардите?
Re: цени в русе
21-05-2009 - 13:14:12
avatar
drakkar Написал:
-------------------------------------------------------
> Специално за др. Иванов - фирмата е Пропърти
> Къмършъл, сградата е 14 етажна с подземен паркинг,
> магазини и заведения на партера, сградата се казва
> Теодора.
>
> - това е линк към сайта им.
>
> Шефа на фирмата е доста умен човек според мен, не
> го познавам обаче от миналото лято усети накъде
> отиват нещата и свали цените докато конкурентите
> му летяха в небесата. От 130 апартамента общо,
> преди Нова Година преди да свали на 350 евро имаше
> за продажба към 80, сега са към 20. Смятайте за
> какъв търговски нюх става въпрос. Ще излезе сух от
> водата и на печалба, другите лакомията ще им
> погребе бизнеса. А ти др. Иванов чакай още, да
> мине кризата, ще има да чакаш още 20-30 години.
> ПП..Тази фирма купи и сградата на бившето
> общежитие на АОНСУ - правят и ремонти разпродават
> 1,2 или колкото стаи пожелае клиента. Цената също
> е 350 евро / м2

Айде, другарю Иванов, ще вземаш ли? Нали все се репчеше, че ако излязат на 300-400 ще купуваш
:] :] :]

П.П. Бас хващам, че веднага ще намериш някакви кусури и извинения...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход