Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%

Публикувано от zstoilova 
Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 09:16:10
Ето малко образователно четиво, на което попаднах днес - източник: [banks.dir.bg]

Жилищата в София поевтиняха с 8%
Dnevnik.bg - 21 Октомври 2008, 08:12

След години на възходящ тренд пазарът на имоти започва бавно да се обръща. Това се вижда от обявите за продажба в www.imoti.net. вече има специална секция за имоти с намаляващи цени. В нея са публикувани над 900 обяви. Тенденцията се наблюдава от последните два месеца и засяга всички сегменти на пазара - жилища, магазини, офиси и парцели. Средното поевтиняване за цялата страна се движи между два и три процента, като за големите градове е по-високо, между пет и десет на сто по данни на сайтовете. Има случаи и на 40 до 50% намаление в цените на отделни имоти.
Световната финансова криза, инфлацията и намаляването на покупателната способност на българите са причините за обръщането на пазара, коментираха от topimoti.bg. Фактор за стагнацията е и затегнатото банково кредитиране - финансовите институции намалиха драстично отпусканите заеми за определени имоти и повишиха процента на самоучастие, който стига до 50 на сто, каза председателят на Националното сдружение за недвижими имоти Лъчезар Искров пред "Дневник".
Има симптоми за намаляващ тренд, но е рано да се каже дали тенденцията ще се запази, смята Владимир Лафчиев, собственик на агенцията за имоти "Виел". Определено активността на пазара на имоти е по-слаба в сравнение с преди година, но спадът засега е незначителен, каза Искров. Дали ще се превърне в трайна тенденция според него зависи от това как ще се развие финансовата криза.
В момента при падащи цени продават тези, които търсят бърза ликвидност на имотите си, купени със спекулативна цел или с кредити, коментира Лафчиев. Най-драстично, над 28%, е поевтиняването на парцелите край големите градове, в курортите и край язовирите, показват данните на topimoti.bg. Причината е, че цените им бяха силно завишени и при намаляващото търсене сега поевтиняват, коментира Искров. Например парцел до язовир "Батак" с "прекрасна гледка" към него според обявата е поевтинял от 69 250 на 18 900 евро (-72.71%). Офертата за земя в общинското с. Чепинци край столицата е намаляла с 33%, а парцел до конната база в с. Арбанаси се предлага наполовина по-евтино, за 30 евро квадратния метър. Преди година цените бяха по около 100 евро.
Най-често смъкват цените собствениците на панелни жилища, показва статистиката на topimoti. Те са притиснати от политиката на банките да спрат изцяло кредитирането на панелките. С 10% са намалели цените на панелните жилища в Перник в последния месец, съобщи БТА, цитирайки брокери.
Спад в продажните цени се наблюдава и при апартаментите в строеж. Например тристаен в столичния квартал "Дружба 2", който ще бъде готов след две години, вече се предлага за 69 613 евро, а първоначално обявената цена е била 141 221 евро. Мезонет в столичния кв. "Бъкстон" е поевтинял от 131 хил. на 121 хил. евро. Новата му цена е по 1000 евро/кв.м, което е с около 110 евро по-ниско от средната пазарна стойност за района. От @#$%& отчитат най-сериозно намаление - от 11% до 16%, на цените на апартаментите в централната част на Пловдив, Русе и Велико Търново. Единствено в Бургас сайтът регистрира поскъпване на жилищата с 4-5%, като причината била в големия брой нови апартаменти. Има инвеститори, които не бързат да продават и засега държат високи цени или оттеглят офертите си в очакване на по-добри времена, коментира Лафчиев.
След апартаментите най-често надолу се смъкват цените на търговските и офис площи, показват данните на topimoti.bg. Магазините и офисите в строящ се комплекс в Драгалевци, който трябва да бъде завършен до края на годината, са поевтинели с 10% и цените вече са от 1200 до 2100 евро за кв.м в зависимост от квадратурата и местоположението.
Средно намаление на цените на имотите

Град процент

София - 7.76%
Варна - 8.23%
Пловдив - 9.77%
Бургас - 5.44%

Източник:

Квартали в София с по-сериозен спад

Квартал процент

Толстой - 16%
Стефан Караджа - 13%
Дианабад - 12%
Люлин 9 - 11%
Източник:

Средно намаление на цената по видове имоти

Тип промяна
Едностайни - 6.78%
Двустайни - 7.74%
Тристайни - 6.73%
Офиси - 12.23%
Къщи - 17.35%
Парцели - 28.14%



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-10-21 10:34 от Продавач.
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 09:54:14
vajvaj
Мнения: 218
Местожителство: Кимизарник, плод на българо-съветската дружба

МнениеПуснато на: 23:35:00 ч. | 20.02 Заглавие: Какво понижение очаквате на жилищните имоти?
Според мен това е началото на края. От тук нататък мога доста подробно да ви разкажа как ще се развиват събитията. Утре темата ще бъде подхваната от 4-5 големи ежедневника. В края на седмицата подробен анализ с "доказателства" ще бъде публикуван в голям и авторитетен седмичник с икономическа насоченост. В началото на март статистици ще отчетат 5% повишение на офертните цени за първите два месеца. Кампанията ще продължи с масирани реклами на губещи обекти в чужди медии, като цените ще бъдат драстично намалени под формата на "промоция". Към края на месец март кампанията ще се повтори, но с друго заглавие, например липсата на свободни терени за строежи. Април ще мине под знака на някакъв голям бюрократичен проблем, който ще предизвика криза в сектора, например невъзможност за издаване на разрешителни за строеж или нещо подобно. Май месец би трябвало да е кулминацията в манипулацията. Не се сещам точно какво ще измислят, но нали за това им плащат. За тези три месеца инерцията, която пазара ще набере в следствие на кампанията ще е достатъчна да удържи нещата в рамките на разумното до месец октомври. След това вече нищо няма да е в състояние да попречи на "нормализирането на нещата" т.е. ЦЕНИТЕ ДА СТАНАТ РЕАЛНИ.



Било проява на лош вкус да цитираш сам себе си, нооо тук вече не мога да се сдържа. Това го пуснах в инвестора на 20 февруари 2008г, след като АНИ-тата бяха "наели" Хампарцумян да им повиши продажбите. Мисля, че всичко, което прогнозирах се сбъдна почти напълно точно във времето. А цените ще станат РЕАЛНИ (-25% -45% в зависимост от сегмента) ДО МАРТ-АПРИЛ 2010. :}
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 10:13:33
Мой познат излезе преди година от борсата и вложи парите си в жилище, което държи заключено с цел да го препродаде с печалба.Мнозина държат спекулативно имоти, чакайки московски цени, сега те панически ще искат да се освободят от тях и това ще срине пазара с 40-50 % или ще последва сценария с акциите. Какъв е изводът, който има да продава - да побърза, а който иска да купува - да изчака! :]
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 10:24:49
Началото е дадено, но процеса на спада няма да е много бърз. Голяма част от имотите са закупени от дребни "пишман" спекуланти, които много трудно ще проумеят, че са излезли на загуба. Първото нещо, което те ще направят, е да докарат някаква рентабилност от покупката - ще ги пуснат под наем. В повечето случаи това са апартаменти на Ш/З, които не могат да бъдат отдадени в този вид. Такива хорица имат две възможности - или да налеят допълнително кинти в кацата без дъно или да го пуснат на символична цена с уговорката наемателя да го дооправи (това няма да стане, защото тези хора са алчни и не особено умни). Та този процес ще разклати устоите и на относително стабилния засега наемен пазар. След като "дават" безуспешно една година имотчето (това са хора без никакъв опит в рентиерството и ще гърмят на поразия) 70-80% трескаво ще започнат да се освобождават от бремето на каквато и да е цена. Тогава ще започне истинската сеч. Прогнозирам, че това ще се случи след около година.
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 10:24:53
това е началото на един абсолютно логичен процес . Интересният въпрос е още с колко процента ще паднат имотите в рамките на една година при световната финансова криза (която още не е ударила BG , но едва ли има някой ,който да си мисли, че това няма да стане ) и последиците от нея, при все по обедняващо население, при реална инфлация над 15 %, при 15-17 % необслужвани ипотеки , да не забравяме и огромното количество новопостроени и празни апартаменти към момента, за тези пък които тепърва ще излязат на пазара в търсене на своите собственици не ми се говори изобщо .
Според Искров предлагането в София е 5 пъти над търсенето , но дали да му вярваме ,че е само толкова се питам аз .

Както винаги съм казвал базирайки се на информацията за цените в "нормалните страни" кв.м. за столица и голям град е ориентировъчно равен на средната заплата за столицата на съответната страна т.е. за
Италия 3-4 000 EUR, Германия 4-5 000 , Испания 1500 -2500 , Гърция 1100 -1600 ЕUR. А колко е реалната заплата в София всички мисля знаем , но ако приемем , че е 500 ЕUR ( а тя със сигурност е по - ниска) , та цените в София, Пловдив и Варна например които са над 500 EUR , са спекулативни и ще паднат на това ниво по простата пазарна логика . При цена груб строеж около 250 ЕUR, да се търсят печалби от 100-200 % , е вече немислимо.


smiling smiley
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 10:27:16
милко вълков Написал:
-------------------------------------------------------
> Мой познат излезе преди година от борсата и вложи
> парите си в жилище, което държи заключено с цел да
> го препродаде с печалба.Мнозина държат
> спекулативно имоти, чакайки московски цени, сега
> те панически ще искат да се освободят от тях и
> това ще срине пазара с 40-50 % или ще последва
> сценария с акциите. Какъв е изводът, който има да
> продава - да побърза, а който иска да купува - да
> изчака!

.......................................................................................................

с този "извод" те чака място ПРЕД този пичага от аватара ти
дано пичагата е по-надарен , за да е по-"убедителен" , та при други сходни ситуации да действаш адекватно
------------
не се ли сещаш , че тези "8%" са "сиренцето в капана за мишката",
че след месец ще кажат : понижението е свършило,защото има сделки на цени-10 % по-високи от средните (каквото и да означава -средни цени)
нищо лично,не се впрягай.........но ти трябва време да ги вденеш тези мурафети smoking smiley smoking smiley smoking smiley smoking smiley

---------------------------------------------------
дотегна ли ви да чакате еФтинийката
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 11:25:19
Не мисля че спекулата на пазара ще се завърне - според мен манипулирането на купувачите не може да е отново така лесно, просто хората вече си изпатиха достатъчно winking smiley
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 11:35:54
zstoilova Написал:
-------------------------------------------------------
> Не мисля че спекулата на пазара ще се завърне -
> според мен манипулирането на купувачите не може да
> е отново така лесно, просто хората вече си
> изпатиха достатъчно
-----------------
естествено,че няма да има спекула , кога е имало спекула ???
просто цените ще продължат посоката н аминималната,на средната работна заплата,на тока,парното,бензина..........
ниските цени са като комунизЪма - винаги се очаква да се случи,но става само за някои
-------------
не се плаши , ще отмине и тази "криза" и ще има здравословно движение на цените,ха сети се накъде ???


---------------------------------------------------
дотегна ли ви да чакате еФтинийката
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 12:10:15
келепирски Написал:
-------------------------------------------------------

> не се плаши , ще отмине и тази "криза" и ще има
> здравословно движение на цените,ха сети се накъде
> ???
>

Да, за съжаление си абсолютно прав! Споделям напълно мнението ти, което обесмисля всички бъдещи теми от този род във форума. Паднали са с 7% примерно, да ама в последните години се вдгнаха със 170%. Така, че и с 40% да паднат - ВРЕМЕННО - пак няма да са на така споменатите по-горе "реални" цени. То е ясно какво ще става, ама дай да видим какво може да се направи относно заплатите. Дай боже да ги докараме като в Германия поне
winking smiley
Re: Какво казват от бранша: Жилищата в София поевтиняха с 8%
21-10-2008 - 12:18:47
Вие двамцата над мен сте много интересни хора.Я погледнете кво става във Англия,цените са на ниво от преди 30 год.И не забравяйте ,че това е стрна привличаща хора от цял свят, и е с доста силна икономика winking smiley Миналата седмица обикалях три дни из София и като гледам колко проекти са захванати и на колко завършени им стоят табелите ,че се продават вече започвам да си мисля ,че именно у Софено ще е най-голям спада на цените.

Само да ви кажа,имам познат работещ в печатница ,която печати етикетите на едни от най-големите в хранителновкусовата промишленост.По негови думи от месец насам поръчките за етикети са спаднали с 20%, а кризата още не е дошла. confused smiley confused smiley confused smiley

Аз съм в очакване на кризата с кредитните карти. winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход