Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Брокерите да отговорят моля

Публикувано от poli_pocket 
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 12:45:32
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------
> goro Написал:
> --------------------------------------------------
> > Професионалистат би се замислил! Дали не е направил грешка в оценката! Дали цената не е много ниска? Как на другия ден, като се разбере, че си помогнал на някой да продаде собствеността си на безценица ще го погледнеш в очите!


> Това показва, че съответната АГЕНЦИЯ е НЕКОМПЕТЕНТНА.
> Не е в час с пазара и е подценила имота на продавача.


Не знам дали е компетентна иле не съответната агенция. Но допускам, че е нормално на 100 имота брокерите да сгрешат в оценката си за 5 - 6. Допускам, че е нормално да има лекарски грешки, съдебни грешки и пр...

Едва ли е необходимо да се коментират повече постове от този род - достатъчен е Хуба Буба. Хуба Буба е абсолютно компетентен! За всичко! И е защитник на болните и угнетените.
Правилно, Хуба Буба!
Брокерите - на сапун!

Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 12:52:12
Една от основните функции на АНИ е да са в ЧАС с цените на имотите!
Все пак ако са само за изваждане на документи, тази дейност може да я свърши и някой адвокат.
Ако те не са наясно с тези неща и правят грешка в ЦЕНАТА то, просто не са за тази работа.

Не бъркай докторския или съдебния труд. Там се работи с доста сложна материя и много фактори имат отражение на обекта на тяхна дейност. Понякога едно решение при тях трябва да се взима в рамките на секунди. А вие имате дастатъчно време и да мислите и да сравнявате и да проучвате.

Така, че ако има грешка то тя означава ЛИПСА НА РАБОТА и компетенция.

Явно не си чел моите предни постове, където съм казвал, че АНИ са нужни. Но те вече трябва да си зактанат на мястото, да създадат правила за работа и да изчистят некомпетентните!
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 13:11:43
Явно не си чел моите предни постове, където съм казвал, че АНИ са нужни. Но те вече трябва да си зактанат на мястото, да създадат правила за работа и да изчистят некомпетентните
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ама дъвчице, не разбра ли , че ние правила си имаме и НЕ СИ ТИ ЧОВЕКЪТ, който ще ни ги определи ! Признавам ти единствено правото на избор - да ни ползваш, или не. А некомпетентните сами си отпадат от пазара, няма нужда да ги чистим, кой е компетентен и кой - не, личи по крайният резултат - първите сами си отпадат от класацията. Не мога да разбера ти къде виждаш своето място в пазара на имотите и за пореден път те питам - ти кой си, че непрекъснато даваш акъл ? Разгледах подробно темите тук, та ти си навсякъде !!! Няма отърване ! Ако нямаш друга работа и много ти е мерак да се научиш да работиш пиши ми, ще те взема на работа, така може и да научиш нещо, па тогава се изказвай.
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 13:24:33
avatar
Съгласна съм за много неща с goro:

1. Човешко е да се греши, безгрешни хора няма. Професионалистът (във всяка професия) трябва да умее да признава за (възможността от) допуснати грешки с цел да ги предотрати/намали пораженията и поеме отговорност. Какъв е нормалният % е друга тема, не знам дали 5-6% за оценка на имот е лошо/нормално или отлично.

2. Приветствам изцяло поставянето интереса на клиента на първо място (солидаризиране). Тук повечето брокери застъпват тезата, че е по-важно да се пази интереса на сделката преди всичко, ето, че някои разсъждават по друг начин.

3. Супер е да се следи пулса на пазара и да се реагира в полза на клиента (със съвет), но бързото намиране на 1 клиент, дали е достатъчен фактор?

4. Оценката може да е ниска, не поради грешка на АНИ, а поради външни, все още неизвестни фактори (например нови проекти за района, които не са обявени). Замислянето връща в т.2 и 3.

За конкретния казус, описан от него, исках да кажа, че е възможно да се появи клиент веднага, без от това да следва изводът, че оценката е ниска, както и че един ден е твърде кратък срок за промяна на цената. T.e една птичка пролет не прави.

Блондинка по душа
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 13:24:53
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------

> Така, че ако има грешка то тя означава ЛИПСА НА
> РАБОТА и компетенция.


Рабрах Хуба Буба - безгрешен си! И брокерите трябва да са безгрешни! Ако правят грешки - на сапун!

п.с.
И икономистите ни - да си зактанат на мястото, да създадат правила за работа и да изчистят некомпетентните! Щото като ни гледам икономиката, добре че са имотите...
Постовете ти съм ги чел, но разбирам, че повече няма нужда да ги чета, нито да им отговарям. Във тях извода винаги е ясен!
Брокерите - на сапун!

Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 13:40:08
Huba-Buba, да те питам : продавам една боксониерка, обадиха ми се частни лица, водих ги на оглед, искат да го купят, попитаха ме за комисионната, казах им 2,5 %, казаха "добре", след час идват да капарират, ще взема по 1050 евро от двете страни, дали не сбърках ? Очаквам по -скоро да кажеш, че купувачите са луди, тъпи, прости, нещастни, но все пак, ще ми отговориш ли ?
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 13:42:23
avatar
Дичо,

да, ама не е съвсем така/

dicho Написал:
-------------------------------------------------------
> А некомпетентните сами си отпадат
> от пазара,

Някои ще отпаднат. При голям пазар и много сделки, малко са отпадналите. Други ще имат ниски резултати, но ще кретат и продължават да вредят на професията.

няма нужда да ги чистим, кой е
> компетентен и кой - не, личи по крайният резултат
> - първите сами си отпадат от класацията.

А и като няма минимлани (да не кажа никакви) изисквания за старт - непрестанно нови некомпетентни лица ще влизат в професията.

Лицензиран и нелицензиран брокер е нещо като приликата/разликата между доктор (има изисквания и документ) и лечител (приет или обявил се за такъв).

И докторът може да е некадърен и да те убие, нищо, че има тапия, а лечителят да те излекува. Ама, някак си аз предпочитам при необходимост да ходя при тези, които имат тапия.
Тапията не гарантира качество, но повишава шанса. А и при проблем/некадърност на човек с тапия и регламентирана професия, мога да се оплача и да потърся отговорност за неспазване на ПИСАНИТЕ правила(поне теоритично).

Не вярвам и не приемам неписаните правила, защото:
1. някак си ми звучи, като "срам ни е да ги напишем", те правилата ако са добри след известно време стават писани, та всички лесно да ги учат и задължително да ги спазват. 19 години за пазара на имоти е достатъчен срок да си напише правилата.

2. Не мога да се защитя с/от неписаните правила, тогава защо да ги спазвам. както е казал народът "дума дупка не прави".




Блондинка по душа



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-10-03 13:45 от evgenia.
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 13:59:51
evgenia, вярно е, правилата при нас са неписани, ама ние ли да ги напишем и превърнем в закон ? Макар и неписани, те са си правила и включват сключване на договори например, които са проверени и изчистени във времето, когато се обсъждат от двете страни обикновено поправките са козметични и клаузите в тях те защитават достатъчно, съобразени са със законите в страната. А по въпроса с компетентните и некомпетентните вече ти писах, ще се повторя - в този бранш е пълно с хора, които нямат място там и даже да има писани правила, тях пак ще ги има, ще си работят нелегално, тук обаче въпросът опира отново до характерни особености на нацията ни /николасе например/, защото има огромен брой купувачи и продавачи, които за да спестят някой лев, са съгласни да им посредничи лелята без офис, факс, реклама и др., която пък от своя страна е съгласна да вземе в пъти по - малко от мен, само и само да направи някоя сделчица. Защо казвам, че те сами си отпадат ? Защото такива като мен, които от много години са на този пазар и са направили име, не разчитат на" бум в цените", или на "имотен балон", правех сделки и преди 17 г. , ще правя и след още толкова, тях няма да ги има, а имоти винаги ще се продават и купуват.
Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 14:39:29
Евгения,

Примера беше съвсем измислен - просто исках да илюстрирам сложността на процеса.
Следващия, от там дойде и идеята за него е реален. Ще се опитам да го преразкажа набързо, с надеждата, че този път ще се разминем с плюенето...

Преди няколко месеца имахме купувач за вила в околностите на Солун. Изискванията бяха да не прехвърля 2 000 000Е, брой стаи, входове и пр...
Съветите ни към купувача бяха:
- да не бърза - пазара е сериозно надценен (тук трябва да отбележа, че в тази категория покупки - процеса на оценяване е изключително сложен и субективен - не е стандартно строителство, или промишлено, където би могъл да седнеш и да посмяташ дали инвестицията би била рентабилна с оглед на основната дейност на купувача - пр. "ако го пусна в експлоатация веднага надцененото ще се избие за по-малко от 2 месеца - давай да не губим време"winking smiley
- имотите в тази категория са строени съобразно препочитанията на ползователя им - трудно е да се намерят двама души с абсолютно еднакви предпочитания
- в този ценови диапазон е по добре да строи

Междувременно постъпи оферта в офиса ни отговаряща на голяма част от изискванията и също надценена по наша преценка. Офертата беше от бивш строителен предприемач в пенсия.
Коментара, на колегата ми, забележи не пред купувача, а докато си обсъждахме дали да я предложим беше - перифразирам:
- Хм... Познавам го (продавача) Стара лисица е. Каквото и предложение да му направим, ако го направим на момента (два дни след постъпването на офертата) ще си помисли, че интереса е голям, че е подценил имота си и ще си "оттегли" офертата за да изчака и други предложения. По добре е да поотлежи месец-два...

Това е. Възложението за имота дойде по факс - тук закона позволява дори устно нареждане към посредника - данните на продавача, цената и местоположението - и точно описание къде са скрити ключовете. Нямаме право да откажем да го оферираме - но не сме задължени да харчим пари за рекламата му в случая. И беше вписан в търговския ни дневник.
Имота го показахме. До предложение въобще не се стигна - купувача не го хареса...

Този случай, беше повода да измисля случая в който грешката в оценката е на брокера. Нищо не исках да доказвам или отхвърлям - само да демонстрирам сложността на процеса доколкото мога.

И нещо, за което имам чуството, че мнозина не си дават сметка!
Брокерите оферират чужди имоти! Те имат, тук поне, нареждане да ги оферират и независимо как е съставено това нареждане - продавача винаги може да изтегли офертата си. Не го прави брокера. Той дори може да се окаже в ситуация да е платил "рекламата" за месец напред и на другия ден продавача да оттегли офертата си - негово право е - последсвията са за брокера и слава богу, че се случва рядко. Поне според гръцките закони, дори да е дал капаро купувача, ако не е изрично уговорено друго, продавача може да го върне и да се откаже от сделката. Слава богу и това се случва много, много рядко. Пак по закон, предполагам и по френските е така smiling smiley не мога да откажа нареждане нито на продавача, нито на купувача - т.е. да ги дискриминирам спрямо другите си клиенти. Е, ако е устно, мога да се правя на недочул...
И да дам повод на викащите:
Брокерите са мошеници! На сапун!

Re: Брокерите да отговорят моля
03-10-2008 - 14:53:07
avatar
Goro,

ако поизменя текста на една реклама у нас "не става само с формули, трябва и акъл". В реалния случай и Вие това сте направили, и емпатията, за която споменах.

И ми се струва, че мислим в една посока, което не пречи, изводите да са различни.

не се заяждам, а уточнявам. В реалния пример за разлика от измисления, цената не е предложена от АНИ, което прави ситуацията различна.

А иначе съм съгласна, че почти всеки продавач (и аз вероятно) би разсъждавал така.

Но нали всичко е игра с доза пазарлък, който иска да я играе, трябва поне малко да понаучи правилата, независимо дали си е наел помощник.

Блондинка по душа
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.