Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Брокерите да отговорят моля

Публикувано от poli_pocket 
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 16:40:44
Ле-ле, ама дъвката наистина се е взел твърде насериозно, един от най - активните участници в темата - "Опит за обективен анализ на имотният пазар", не мога да повярвам ! Чудя се николасчо, кикито , цеката, какво чакат ?!
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 17:52:29
avatar
До goro,

Извинявам се, че ще пиша телеграфно рискувайки да бъда разбрана грешно, но искам да пестя и Вашето и моето време

goro Написал:
-------------------------------------------------------
>
> Ще дам един пример - предполагам, че би бил
> подходящ за Евгения - доколкото разбирам е
> начинаеща брокерка, която се солидаризира с
> неразбиращите тази професия.


Това ме развесели. Аз, начинаеща брокерка - не знам дали е комплимент или обида, но няма значение. Вярно, то формални изисквания да станеш брокер май няма и всеки "без ограничение на пол и възраст" както пише в 1 обява за набиране на брокери, може да започне.
Сега, сериозно -тъй като не знам има ли и какво е определението за брокер, не мога да дам 100 % сигурен отговор. Не се самоопределям като брокер, още по-малко начинаещ, но и не твърдя, че съм извън пазара (то има ли такива хора у нас). Имоти са нужни за всичко - и да живееш, и да работиш. А освен АНИ, има много други дейности и професии, които участват на пазара - строители, банки и т.н . Част от работа ми наистина е свързана с имотите (не е от гореизброеното). И съм помагала при сделки.
"Солидаризиране с неразбиращи клиенти" - тук съм разкрита, винаги се солидаризирам с партньорите и клиентите и защитавам техните интереси (естествено защитавам и своя интерес, просто предварително се уточняват нещата).
Но ако искаш дай твоето определение за начинаещ брокер и ще кажа дали попадам в него. Но и дори и да стана брокер, няма да взимам двойна комисионна, а още по-малко да задължвам и купувача да ми плаща, ако иска да работи с друг (в т.ч и сам) и няма да ми пука за неговия интерес и ще му отказвам всякакви услуги, непрокрити ор комисионната на продавача.



>
> Възложили са ни един имот. Убедили сме продавача ,
> че максималната цена на която може да се продаде е
> хххх лв
и започваме да го обявяваме на нея. Още на
> първия ден се появява купувач готов веднага на
> сделка и да плати в брой!
> Начинаещият брокер подскача от радост - ама то
> била лесна работа бе!
> Професионалистат би се замислил! Дали не е
> направил грешка в оценката!
Дали цената не е много
> ниска? Как на другия ден, като се разбере, че си
> помогнал на някой да продаде собствеността си на
> безценица ще го погледнеш в очите!
> Дали няма да е по-добре да рискува и да забави
> сделката поне с месец
, продължавайки да рекламира
> имота. вероятно на по-висока цена.

Ами не съм съгласна с написаното. Ако брокерът е професионалист, той ще е определи цената точно, след задълбочен анализ на пазара и оценка на конкретния имот. Няма нищо чудно да се яви веднага точния купувач. Например купувачът има специфични изисквания и си търси сам (дали ще плати комисионна е друга тема). В даден район на седмица излизат няколко обяви, не е трудно да се следят, а и услугата "нет брокер" е достъпна и за частни лица.

Но най-полезното за всеки участник на пазара на НИ е способността да се постави на мястото на другите страни (мисля, че се казва емпатия). Та който си търси сам, трябва да предвиди/разбере за риска да му вдигнат цената. И да играе играта разумно. Не пиша учебник и няма да влизам в подробности с идеи..



> Евгения, чети Дичо! Ако смяташ да брокерстваш!
> Към неговото "да накараш двете страни да си
> стиснат ръцете", което е същността на тази
> професия бих добавил само "по възможност на
> справедлива цена"

Благодаря за съветите, ако реша ще го направя.

Искам да направя едно уточнение, аз не съм против брокерите, а против липсата на формални правила, както и според мене недостатъчно ефективната и непроменяща се неписана система в просредничеството с АНИ.

Брокерите са готини хора (поне повечето от тях, мърша и случайно попаднали има навсякъде). И аз се разбирам чудесно с тях. Бих нарекла труда им "кървав и труден". Може да бачкаш много време и накрая - нищо, защото системата е такава. Напомня ми стихотворението "Градушка" - как беше "о миг поспри, труд кървав, Боже, пожали".
А колко непочтени и лакоми хора има у нас, особено като става дума за "имотеца". Много продавачи мислят, че всички са им длъжни, но вие сте много по-наясно с това.

И не приемам аргумента, че системата работи така - ...айсет години, значи е най-добрата и не подлежи на промяна и подобряване. Всичко се променя.

То човечеството е изкарало милиони (или поне хиляди години) без Интернет, значи ли това, че нета не е необходим? И без бани са живели и т.н

И промяната е необходима не само за клиентите, те попадат рядко и за малко. Промяната е нужна именно на "брокерите", за да стане трудът им по-ефективен.

няма да давам съвети, а само идеи, защото не съм достатъчно вътре в професията. Но и вие говорите за такса оглед. Защо да няма и такса "ангажимент", например неголяма сума, но достатъчна. Продавачите ще се замислят дали да пускат в 20 агенции (тези които го правят са най-стиснати), а "туристите-купувачи" ще намалеят.

И въведете си по-високи изисквания за начинаещи брокери, т.е настоявайте да бъдат законово въведени.


Блондинка по душа
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 18:39:38
evgenia, чета внимателно всичко, написано по темата и макар не винаги да сме на едно мнение, започна ми харесва начина по който ти изразяваш своето. Имаше някои забежки,, като това да споделяш някои от "възгледите" на дъвката /пиша имената с малка буква на някои не от незнание, а за да покажа отношение/, но твоите съждения все пак са в рамките на добрия тон. Не се опитваш да поучаваш и това е важно за мен да уважавам мнението ти, макар понякога различно от моето. Иначе нещата са съвсем простички - в търговията с имоти се срещат същите хора, които срещаме на улицата, в магазина , независимо дали са брокери, или клиенти. Знам, че в "нашата къщичка" няма ред, но то е от независещи от нас причини. Ние сме опитали да си измислим някакви правила, които може да не харесват някому, ама като не му харесват - да не се ползва от нас, нали така ? Останалото е злоба, завист и още няколко подобни "качества". И последно - казваш :
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Но и дори и да стана брокер, няма да взимам двойна комисионна, а още по-малко да задължвам и купувача да ми плаща, ако иска да работи с друг (в т.ч и сам) и няма да ми пука за неговия интерес и ще му отказвам всякакви услуги, непрокрити ор комисионната на продавача."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз пък винаги , когато мога взимам двойна комисионна по три причини -

1. Не знаеш колко по- голямо удоволствие изпитвам, когато съм успял сам да накарам да се разберат двама души с коренно различни интереси.
2. Удоволствието, което описах по - горе ми носи и двоен приход
3. За 17 г. работа в недвижимите имоти ще се съберат най - много 5% от всичките ми сделки , по които отсреща съм имал брокер /ка , като посредник на другия клиент, защото и в нашата работа е пълно с хора, които нямат хабер от понятие от тази работа, хора които идват на огледи неугледни, хора не спазващи елементарни правила на общуване, та с такива просто не ми се работи. Остани си със здраве и ако съм прекалил с нещо , извини ме.
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 19:56:16
evgenia Написал:
-------------------------------------------------------

> Това ме развесели. Аз, начинаеща брокерка - не
> знам дали е комплимент или обида, но няма
> значение. Вярно, то формални изисквания да станеш
> брокер май няма и всеки "без ограничение на пол и
> възраст" както пише в 1 обява за набиране на
> брокери, може да започне.

Хайде сега, стана обидно и да си брокер или предположението че си брокер.
Иначе според мен се става по-трудно брокер отколкото адвокат, защото формални изсисквания няма, но пък неформалните са толкова високи, че за вкяка простъпка те изхвърлят от пазара.
Визитната картичка "брокер" или "адвокат" обикновено не означават повече от работещ в АНИ или завършил право.

> Сега, сериозно -тъй като не знам има ли и какво е
> определението за брокер, не мога да дам 100 %
> сигурен отговор. Не се самоопределям като брокер,
> още по-малко начинаещ, но и не твърдя, че съм
> извън пазара (то има ли такива хора у нас). Имоти
> са нужни за всичко - и да живееш, и да работиш. А
> освен АНИ, има много други дейности и професии,
> които участват на пазара - строители, банки и т.н
> . Част от работа ми наистина е свързана с имотите
> (не е от гореизброеното). И съм помагала при
> сделки.

Вярно тези, дето само помагат при сделки би трябвало да се наричат самаряни - далече са от посредничеството

> "Солидаризиране с неразбиращи клиенти" - тук съм
> разкрита, винаги се солидаризирам с партньорите и
> клиентите и защитавам техните интереси (естествено
> защитавам и своя интерес, просто предварително се
> уточняват нещата
).

Това ми е трудно да го разбера - би ли ми пояснила - как точно им защитаваш интересите - на мен доколкото ми е известно, най-големия интерес при сделки с имоти е покупката или продажбата съответно.

> Но ако искаш дай твоето определение за начинаещ
> брокер и ще кажа дали попадам в него.

Трудно ще ми е да дам определение за начинаещ брокер, но как да нарека хора които участват в сделки с имоти откъм пазарната страна на сделката, без да са нито продавачи, нито купувачи - доктори,


Но и дори и
> да стана брокер, няма да взимам двойна комисионна,
> а още по-малко да задължвам и купувача да ми
> плаща, ако иска да работи с друг (в т.ч и сам) и
> няма да ми пука за неговия интерес и ще му
> отказвам всякакви услуги, непрокрити ор
> комисионната на продавача.

Това пък е изцяло необяснимо. На мен доколкото ми е известно посредниците взимат една комисионна която като разход си я поделят купувача и продавача. Тези дето взимат комисионна само от едната страна се наричат търговски представители, упълномощени лица, адвокати и т.н. Във всеки случай, посредници не са! Другото е игра на думи.
И понеже не съм толкова света вода ненапита, ако ме светнете как да си увелича комисионната двойно или да взимам двойна комисионна ще съм ви много благодарен!


>
> >
> > Възложили са ни един имот. Убедили сме
> продавача ,
> > че максималната цена на която може да се
> продаде е
> > хххх лв и започваме да го обявяваме на нея.
> Още на
> > първия ден се появява купувач готов веднага
> на
> > сделка и да плати в брой!
> > Начинаещият брокер подскача от радост - ама
> то
> > била лесна работа бе!
> > Професионалистат би се замислил! Дали не е
> > направил грешка в оценката! Дали цената не е
> много
> > ниска? Как на другия ден, като се разбере, че
> си
> > помогнал на някой да продаде собствеността си
> на
> > безценица ще го погледнеш в очите!
> > Дали няма да е по-добре да рискува и да
> забави
> > сделката поне с месец, продължавайки да
> рекламира
> > имота. вероятно на по-висока цена.
Това естествен стремеж към оклеветяване ли е? Малко по долу съм написал - "справедлива цена" или което не ни е изгодно не го коментираме.


> Ами не съм съгласна с написаното. Ако брокерът е
> професионалист, той ще е определи цената точно,
> след задълбочен анализ на пазара и оценка на
> конкретния имот. Няма нищо чудно да се яви веднага
> точния купувач.

Не е необходимо да си съгласна, достатъчно е да си разумна. Няма два апартамента еднакви, не два имота като цяло - Какво разбираш под точна цена - до лев, до няколкостотин лева, до няколко хиляди ли? Това да не са дамски превръзки произведени на един и същ конвейр и продавани на един и същ щанд?
Повече от 20 години съм на този пазар и единственото, за което се безпокоя е цената и нейната тенденция - да не подведа някой от клиентите си и да го набутам с много!
Правната и техническата оценка, състоянието на имота като строителен продукт и др. понякога и да отнемат повече от нормалното време са лесно решими. Да "определиш" - а ако трябва да бъда точен (да не писне пак някой че брокерите надували и определяли цените) - да дадеш мнение за цената и особено нейните тенденции, (в крайна сметка крайната цена се решава от купувачи и продавачи), за мен е трудно, а от това зависи припоръката на моментните ти клиенти към следващите. Но аз може да съм остарял - днешните младежи може и да могат след задълбочен анализ на пазара и оценка на конкретния имот и малко компютърни графики да определят цената точно.

Евгения, чети Дичо! Ако смяташ да брокерстваш или да вникнеш в този занаят!
> > Към неговото - перифразирам - "да накараш две толкова противоположни в своите интереси страни да си стиснат ръцете", което е същността на тази професия бих добавил само "по възможност на справедлива цена"
Между другото, не познавам Дичо и не работя на българския пазар - да не си помисли някой, че му правя реклама.

По нататък смятам, че е излишно да коментирам. Тук се изля толкова помия срещу една професия, че се чудя, ако това са истинските настроения в обществото как не е забранена още!


Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 20:02:47
clap: evgenia ! Чака те добра перспектива! clap:
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 20:32:43
nikolase Написал:
-------------------------------------------------------
> Huba-Buba Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Я колко интересно е станало днес
> > Прехвърлих набързо мненията и усетих новата
> насока
> > на спора.
> > Интересна но очаквана насока!
> > Първо да обобщя мненията на брокерите:
> > 1. който не мисли като мен е ненормален!
> > 2. който не мисли като мен не може да пише
> > грамотно!
> > 3. който не мисли като мен не е прав!
> > 4. добре е да се сплашват тези които не
> пишат
> > неща, които ние смятаме за добри!
> > 5. ако е нужно дори ще накажем медията за да
> > запуши устата на инакомислещите!
> > 6. ако медията си свърши работа може да и
> дадем
> > парициии!
> >
> > За тези мисли нахвърляни от нЕкой отговорни
> > фактори може да кажа само една фраза от стара
> БГ
> > песничка - "с дъх неприятен на чужда уста!"
> >
> > Тврде често ги чувам не само в имоти нет но и
> по
> > разни други фактороопределящи медии.
> >
> > Но тези неща само потвърждават цялата теза
> на
> > всички изказващи се против двойното
> комисионерство
> > и натрапничеството на брокерите!
> > Да, именно тези фрази и идеи прокарвани от
> тях
> > дават последните щрихи на елементарната и
> > всеизвеста вече истина - има твърде много
> брокери,
> > коти нарушават закона и не предоставят добро
> > съотношение - цена-услуга!
> >
> > За това ще се съглася с Николас и бих
> препоръчал
> > на всеки потенциален купувач да внимава и да
> > избягва брокери изискващи двойни комисионни!
> > С това той ще помогне на КАЧЕСТВЕНИТЕ брокери
> да
> > се наложат на пазара и да изхвърлят
> тунеядците!
> >
> > Нека вече да плащаме само за свършена
> работа!!!!
> >
> >
>
>
>


За сделки без надкачена комисионна"отгоре"БЕЗ БРОКЕРСКИ ТРИКОВЕ И ИЗМАМИ.НЕКА БЪДЕМ ЛОЯЛНИ КЪМ КЛИЕНТИТЕ,ТЕ НИ ХРАНЯТ И НЕ СМЪКВАМЕ ПО ДВЕ КОЖИ ОТ ТЯХ.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ НЕКА СЕ СВЪРЖЕМ ДИРЕКТНО С ПРОДАВАЧА,ЗА СДЕЛКА БЕЗ ТУНЕЯДЕЦ-АЛЧЕН БРОКЕР
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 20:56:37
Изпратено от: r_stoma (IP съхранено)
Дата: October 2, 2008 05:53PM


И аз да дам два примера за София
1. Гарсониера на хубав етаж в Младост - 55000е преди 3-4 месеца, сега 50000е и не се продава. А собственичката не я продаде защото счупи крак и не и беше до това през май. Като знам, че най-продаваеми са малките жилища на добър етаж и няма търсене, значи спада е започнал.
2. Селска къща (гредоред) с 800м2 двор на 45км. от София - източно - обявена за 30000е преди една година, продадена за 13000е преди 5 дни. То бяха 25000, после 22000, после 20000, та 18000 и се продаде чак като си дойде на цената - 13000е. Та в този случай си мисля, че просто цената никога не е била 30000е и се чудя на агенциите - 5-6 на брой, толква ли нямат представа от цените, че са я обявили за 30000е, а май имаше и 32000е. Нали претендират за професионализам, как така немогат да определят приблизителната цена. Аз след 5 минути я определих и историята потвърди на 100% моята оценка.
Не злорадствам, да не помисли някой, че съм голтак, дето се кани да купува евтино и си ги измисля - аз си имам достатъчно имоти, но истината е такава и с отричане няма да я променим.
В този ред на мисли, който ще продава или да го прави бързо ( да минимализира загуби) или да се приготви да почака 3-4 години, когато кризата трябва да е отминала и цените ще тръгнат отново нагоре. Така мисля аз, а всеки да си преценява. Успех.


Така са брокерите,един имот на 100 различни цени,има и умни хора между тях,ама повечето са с мозък като на кокошки.И винаги купувача е вътре-защото хем им плаща комисионни,хем купува имот с надкачени комисиони,горници и тем подобни.затова..............Нека се свържем директно с продавача,нека си свършим сами работата иначе падаме в схемата на брокера




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-10-02 20:59 от nikolase.
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 21:34:42
николасчо, ама теб има ли те още тук ? Тежко на тая държава ,ако чака от теб да и ловиш престъпниците ! Дано не всички около теб са толкова тъпи !
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 22:10:24
Кое точно е престъплението Барбарон?
И според кои френски закони?
Един търг също ли е престъпление?
А оттеглянето на една оферта?
Re: Брокерите да отговорят моля
02-10-2008 - 22:13:52
barbaron Написал:
-------------------------------------------------------
> goro Написал:
> > Възложили са ни един имот. Убедили сме
> продавача ,
> > че максималната цена на която може да се
> продаде е
> > хххх лв и започваме да го обявяваме на нея.
> Още на
> > първия ден се появява купувач готов веднага
> на
> > сделка и да плати в брой!
> > Професионалистат би се замислил! Дали не е
> > направил грешка в оценката! Дали цената не е
> много
> > ниска? Как на другия ден, като се разбере, че
> си
> > помогнал на някой да продаде собствеността си
> на
> > безценица ще го погледнеш в очите!
> > Дали няма да е по-добре да рискува и да
> забави
> > сделката поне с месец, продължавайки да
> рекламира
> > имота (на по-висока цена).
>
> Това е престъпление по френските закони.


тук при нашите брокери всичко е възможно,да си качат цената нагоре,да продават а собственика въобще да не знае з а тях и т.н.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.