Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Брокерите да отговорят моля

Публикувано от poli_pocket 
Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 17:58:36
В темата на trader зададох въпрос, посрещнат с гробно мълчание, та си казах, че трябва да отворя нова тема. Само turbozol се изказа, но за съжаление ми се струва неубедителен...Моля за обоснован отговор на поставения по-долу въпрос, като публикувам и дотук единствения получен отговор на turbozol:

Re: Некомпетентни "брокери" формират високи цени на недвижими имоти или Сделка с цената на всичко
Изпратено от: poli_pocket (IP съхранено)
Дата: September 5, 2008 04:46PM


Здравейте, форумци,

Виждам, че тук има доста брокери и ми се струва, че са възпитани и интелигентни хора. Затова реших тук да отправя един въпрос, на който все не мога да намеря точен отговор. Когато един продавач на имот се обърне към АНИ да му намери купувачи, той става неин клиент - подписва договор, уговаря комисионна, срещу която АНИ се задължава да рекламира имота, да намери купувачи, да ги заведе на оглед, да им покаже документите и прочие, та накрая да съдейства при сделката. Тук са въпросните 3% от продавача. Не разбирам обаче, ако аз се обадя на конкретна обява от имоти.нет, имот.бг, вестник и т.н, където АНИ рекламира този имот, и се стигне до сделка, ЗАЩО на мен ми се иска комисионна от нови 3%, при положение, че купувачът си плаща за рекламата, от която аз съм намерила обявата и съм се свързала с агенцията, плаща си за да ми бъде показан имота (искали са ми такса "оглед"winking smiley????? Комисионна от купувача би следвало да се вземе, ако той е подписал с АНИ споразумение, с което й възлага да му търси имот, отговарящ на определени критерии, а не когато си го е намерил сам и е счел, че отговаря на желанията му, т.е за "запознанство". Обратното важи с пълна сила - ако отговоря на обява "търси се", според мен не следва да плащам комисионна, тъй като на практика трудът на брокера е заплатен, а за мен труд не е положен. Та 6% се получават само когато и двете страни са клиенти на една АНИ и интересите им се срещат в труда на брокера, който търси купувач за единия и подходящ имот за другия участник в операцията...Поправете ме ако греша



Re: Некомпетентни "брокери" формират високи цени на недвижими имоти или Сделка с цената на всичко
Изпратено от: turbozol (IP съхранено)
Дата: September 5, 2008 05:00PM


Поправям те-Защото след като си звъннала в ани и ти е обявена 3% комисионна или се съгласяваш или не..!!Ако се съгласиш следва споразумение с теб и вече си клиент на ани,ако не си съгласна,няма споразумение ани -клиент и няма оглед ,няма комисионни..Такса оглед се иска за да не се навлиза незаконно в бизнеса на туропелаторите.ИСКА СЕ ЛИЦЕНЗ за извършване на турооператорска дейност..развеждане из София или в страната..


Re: Некомпетентни "брокери" формират високи цени на недвижими имоти или Сделка с цената на всичко
Изпратено от: poli_pocket (IP съхранено)
Дата: September 5, 2008 05:15PM


Добре де, точно това ми е въпросът - за КАКВА услуга плащам комисионната, щото в моята хипотеза за услугата е платено и е някак по-редно да го кръстите "такса за запознанство". Това ми звучи в мой професионален аспект като юрист, който иска хонорар не само от тези, които представлява, а и от другата страна по сделката, за да им свърши работата )))))))))))))) Още повече, че аз се обаждам по телефона, за да купя конкретния имот от обява, а не за да стана клиент на АНИ,още по-малко чрез изнудване от типа "плати, за да видиш нещо, за което ни се плаща да го показваме". Агенциите за запознанства без лиценз ли работят, че се намесваме в тяхната сфера безнаказано?

Изтъкан...или изтъркан от противоречия
05-09-2008 - 18:24:31
Уважаеми съфорумци,

По препоръка на Joan се разрових да видя доколко е коментирана тази тема. И...Вижте какво твърди turbozol на недалечния 22 Август:


Цитат: "Re: За "мошенниците" от агенциите за имоти
Изпратено от: turbozol (IP съхранено)
Дата: August 22, 2008 06:52PM


До специалист по всичко.Много пъти съм казвал тук,че всеки собственик сам взима решението.КАК ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ИМОТА СИ.зАЩО аз не приех твоята оферта?
Защото ти предлагйки си го сам/твое право/в нета най -некоректно ще те налетят подобия на брокери!!!Иапартамента ти ще бъде завишен с комисион отгоре!!ЩЕ СЕ смени етажността,ще го продават дори и без да са го видели.Всичките тези просттии ще се приемат негативно от един потенциален купувач..Освен това предлагайки си го сам..ти не си ми клиент!Логичното е ,че нямамме общ интерес и точка.Кой крив и кой прав не от значение!Относно това ,ако имам купувач.Ако имам такъв ,но в момента нямам, какво ще направя?Ще му предложа всички апартаменти в района..Но колко апартамента в Овча купел се продават от собственици и колко от ани.Кои са повече? Иначе и в една сделка късмета помага..Може и още утре да го продадеш.Желая наистина успех!!!" Край на цитата



И след като "Логичното е", че предлагащият не ти е клиент, как става такъв и плаща комисионна ако има сделка с твой клиент-купувач???? Нещо май логиката работи само в посока желания ефект...Или пък правим разлика между "предлагащ сам" и "търсещ сам"???

Re: Изтъкан...или изтъркан от противоречия
05-09-2008 - 19:02:39
Сори, че играя роля на модератор, но ето я и Камелия:

Re: Некомпетентни "брокери" формират високи цени на недвижими имоти или Сделка с цената на всичко
Изпратено от: камелия (IP съхранено)
Дата: September 5, 2008 06:48PM


poli_pocket Написал:
-------------------------------------------------------
> Joan, тук не става дума за тези, а за прост
> отговор на въпроса кой за какво плаща, а до сега
> освен глупотевини от сорта "имаме си разходи" и
> "ма ако ний не бяхме публикували, ти отде щеше да
> видиш" не съм прочела...

Да не беше юрист, нямаше да се занимавам отново с "глупотевините"- твоите. Как ще купиш имота- само като го видиш и щракнеш с пръсти? Кой ти прави предварителния договор, кой ти прави проверките за тежести, кой събира необходимите документи и ги съгласува с нотариуса? Кой те води за ръчичка за изповядването на сделката и те придружава, докато си прехвърлиш парите? Кой се връща при нотариуса, за да му съобщи, че сделката е приключила и може да се носи за вписване?
Агенцията - която преди това ти е поднесла офертата и те е завела на оглед. И за разлика от адвоката, който първо взима парите и после почва да работи- тук първо започваме работата и на даден- свършен етап, искаме парите.
Сега, стана ли ти ясно?
Нещо да имаш да кажеш по темата?
Re: Изтъкан...или изтъркан от противоречия
05-09-2008 - 19:03:13
Re: Некомпетентни "брокери" формират високи цени на недвижими имоти или Сделка с цената на всичко
Изпратено от: poli_pocket (IP съхранено)
Дата: September 5, 2008 07:01PM


Уважаема Камелия, горните услуги "ми ги прави" АНИ ако съм клиент на въпросната АНИ и тогава комисионната е заслужена и дължима . В моята хипотеза (припомням - обаждам се на обявен от АНИ имот, продаван от КЛИЕНТ на АНИ) АНИ съдейства за сделката на своя клиент - продавача, тъй като без удостоверение за тежести и другите изискуеми от нотариуса документи, нотариално изповядване на сделката няма да има. АНИ БИ ТРЯБВАЛО ДА е извършила необходимото - да подпише договор с клиента си - продавач за условията и комисионните си, да провери имота за тежести и да изиска необходимите документи, единствено и само за да се убеди, че имотът, който предлага, е изряден от правна гледна точка и ТОГАВА да търси клиенти за него, а това се случва по искане на продавача и се ЗАПЛАЩА от него, за да може ако "щракна" сумата да изповядаме сделката. Надявам се, че ме разбра...
Re: Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 19:21:46
avatar
Поли,нормалното би било печалбата на посредника да е включена предварително в цената,на която имота ти се предлага на теб като купувач.И в този случай, и при схемата 3% -купувач-3% продавач парите идват от твоя джоб.Така е в нормалните държави и предполагам го знаеш.Защо в България не е така също знаеш-че кое в България е нормално с изключение на измъчените хора?Затова и често се сипят обиди по адрес на емигриралите-те знаят как стоят нещата в нормалния свят, а незнаещите хора по-лесно се манипулират.

НАЙ-ОБИЧАМ БОБА, ЛЕБА И ДА ЕБА!
Re: Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 19:33:14
Адекватен и убедителен отговор едва ли ще получиш.
Същия отговор би полулил и ако попиташ - защо, след като плащам данъци полицията не открива разбойнка който те е ограбил. Или защо след като си плащам осигуровки не получавам безплатно здравеопазване. И т.н. прочее в България всички престъпници и ментета са се намърдали на чиновнически длъжности (над 100 000 държавни чиновника без армията и полицията).

Парадокса при твоя случай е не само, че плащаш комисионна върху услуга която ти е натрапена ами плащаш и комисионна върху комисионната върху услуга, която не желаеш.

извода какъв е - беж човече да бягаме от голямата кочина на г....а на географията. На запад може да сме никой, но дори и тогава ни уважават според способностите ни. А тук за да те уважават трябва само да БИЕШ!
Re: Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 19:40:25
[www.eppi.bg]

Моля да забележите, тук ясно и точно е посочено кой, колко и за какво плаща -плаща продавачът за защита на интереса си, че се предлага определен имот за определена сума и че АНИ се задължава да извърши необходимото за реализация на имота на пазара. Не коментирам тук размер на комисионна и прочие детайли. Това е АДЕКВАТНОТО И НОРМАЛНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ С АНИ, като респективно това се отнася и за купувача, другото са алабалистики и лапнишаранистики от сорта на "така се прави", да ме прощава Камелия, която води за ръчичка хората и иска да и се плаща за физическия контакт вероятно...



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-09-05 19:48 от poli_pocket.
Re: Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 20:00:18
poli_pocket Написал:
-------------------------------------------------------
> >
> Моля да забележите, тук ясно и точно е посочено
> кой, колко и за какво плаща -плаща продавачът за
> защита на интереса си, че се предлага определен
> имот за определена сума и че АНИ се задължава да
> извърши необходимото за реализация на имота на
> пазара. Не коментирам тук размер на комисионна и
> прочие детайли. Това е АДЕКВАТНОТО И НОРМАЛНОТО
> СПОРАЗУМЕНИЕ С АНИ, като респективно това се
> отнася и за купувача, другото са алабалистики и
> лапнишаранистики от сорта на "така се прави", да
> ме прощава Камелия, която води за ръчичка хората и
> иска да и се плаща за физическия контакт
> вероятно...
>
>
>
> Редактирано 2 пъти, последният път 09/05/08
> 07:48PM от poli_pocket.

Да не говорим, че никой брокер не може да се обоснове как може да защити еднакво добре две страни по една сделка имащи противоположни интереси.
На никой не му прави впечатление, че това си е конфликт на интереси и не кореспондира с каквато и да било нормална бизнес логика.
Re: Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 20:09:42
avatar
Huba-Buba Написал:
-------------------------------------------------------

> Да не говорим, че никой брокер не може да се
> обоснове как може да защити еднакво добре две
> страни по една сделка имащи противоположни
> интереси.
> На никой не му прави впечатление, че това си е
> конфликт на интереси и не кореспондира с каквато и
> да било нормална бизнес логика.


Не ставай смешен, а виж значението на думата "посредник". Виж и в закона какво е написано.
Обявилата се за "юрист" дама, би трябвало да е държала изпит по тази материя..... winking smiley
Re: Брокерите да отговорят моля
05-09-2008 - 20:15:54
О,Huba-Buba, обосновката е, че спомагат за извършване на сделката. Нищо, че в някои постове същите хора казват, че сделката е продукт на волята и желанието на страните, а АНИ определено не са страна по сделката и определено не могат да представляват противоположни интереси едновременно.

Не искам да съм голословна:

Цитат: Re: Кой от тримата е най-важната страна от пазара на НИ? Куповача,продавача или брокера
Изпратено от: turbozol (IP съхранено)
Дата: August 21, 2008 12:00PM


ИМА ли сделка има две страни .КупуВАЧ И ПРОДАВАЧ.ИМА И посредник ,който не е страна А е подпомогнол по някакъв начин сделката.НАЙ ВАЖНИ СА И ДВЕТЕ СТРАНИ!!ПРЕЦАКНИ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА!!ТРЯБВА ДА ИМА СЪГЛАСИЕ ДА СЕ СКЛЮЧИ СДЕЛКАТА.за ДА ИМА СДЕЛКА!!А посредника да си получи комисионната ,ако е свършил работата за която е нает..Край на цитата

Затова отворих тази тема, съзнавам, че е коментирана оттук - оттам, но ми се иска някой отговорно да обясни тази пазарна шизофрения - аз съм ЗА заплащане на брокера комисионна за извършена услуга на клиента на агенцията, или както казва turbozol, за заплащане "работата за която е нает", но нает от кого и за каква работа??? Мълчание...
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.