Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров

Публикувано от Uraa 
Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 11:06:36
Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров. Попаднах на това видео от друга тема, гледах видеото и го намерих за доста полезно. Много логично Красимир Петров обяснява лесно и приятно за слушане.

Икономика











.[www.beinsadouno.org]



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-05-21 11:10 от Uraa.
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 11:44:28
Наистина е образователно. БГ икономиката For dummies smiling smiley
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 13:33:16
Умен мъж, личи си , че има поглед
На мен като страничен наблюдател лекцията ми хареса,особено като разбрах че сме на едно мнение за сегашния фин. министър
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 17:35:07
да,тоя пич ,ако не се лъжа имаше професорско знвание(по бг стандарт) от охайския университет.
и когато има дезинформация и манипулация на населението,първо университетските среди се пробуждат и почват да бунтуват.хайде малко да ги патриотизира студентите си и право пред народното събрание.крайно време е.даже вече е късно.всичко ще рухне,ма поне да ги вкарате виновноците в затвора!

хайде сега да му дадеме едно рамо:
само на едно място загатва,ще банките ще клекнат.ей така,ужким случайно.явно и той ги вижда нещата на декъ са тръгнали,ма нещо не му се говори на тая тема.
тая тема сме я обсъждали тук,така че да я прескочиме.

после споменава ,че един от митовете е,че инвестициите вечно ще текат или постепено ще намалят.прав е и тук.и казва,че е много трудно и сложно за обяснение.
няма нищо трудно и сложно:
когато дадена страна е в бум маркет,това довежда до мощно привличане на капитал.проблема е,че този капитал дисбалансира пазарните норми и от само себе си води до печалба,не от реални пазарни норми,а от балониране на маркета.
пример кво става в бг-от първоцените са били реални за стандарт на живот.или рентиерите са печелили от наем.когато почват да се качват имотите от повишено търсене,хората почват да печелят не толкова от рента,колкото от повишение на самите имоти.рентата не може да застигне растежа на имота и се обезмисля инвестицията,но се осмисля,защото самата цена на имота расте.
така се получава балониране и то продължава,докато не се вземат мерки за спирането му от политиците и икономистите,или сам се пука и става апокалипсис.

съответно-докато има балониране и растеж в цената,има и голям приток на инвестиции в този сектор.което в случая с БГ е ПЧИ в имотите.
но когато дойде момента тва да спре-съответно тези инвестици изведнъж секват,защото се обезмисля инвестицията-тя ще е на загуба.и следва тотален срив.

нищо сложно.балониран маркет-яко инвестиции.удряне на топ ниво.спиране на инвестициите.срив.

което е пропуснал да каже е,че в бг случая,освен,че ще спрат изведнъж инвестициите,тези миналогодишни ивестиции ще почнат да се изтеглят обратно в чужбина.
или в нашия случай е доста по опасно.няма да е срив,ам ще е апоклипсис.

други митове,дето е пропуснал:
16.повишаването на лихвите ще окаже благоприятно влиание на инвестициите(орешарски).
не само няма да окаже благоприятно влиание,ами ще окаже пагубно.
17.дефицита не е проблем,защото всъщност бг има бюджетен излишък.(орешарски)
човека си няма представа кво говори,едното е дисбаланс във валутния поток във и от бг,другото е ограбване на населението с НЕ вдигане на заплатите и пенсиите с растежа на инфлацията.ддс като основен данък-колкото по скъпи стоки-толкоз по големи приходи в хазната.и пак-нищо обво с дефицита,освен,ако не си купи една машина за печатене на евро.
18.имотите ще се качват,защото парите изтеглени от борсата ще се налеят там.
(пак орешарски)
ако кухара въобще знаеше,че тези пари отдавна не са в бг,щеше да мисли другояче.благодарение на олигфренското управление на него и главно на папазов,българския инвеститор беше ограбен по най гаменския начин от няколко хитри хедж фонда.кво да праиш-кой за квото учил.

накрая този краси застъпва темата за петрола,където явно хабер си няма кво става.
казва,че от 2001 год петрола почнал да изчезва,заради повишено потребление.
грешка.
ако знаеше кой официално влезе в длъжност като президент 2001 год на сащ и с кво си изкарва парите този президент,щеше да мисли друго яче.
краси дава таргет на петрола 2009-200$
асен1975 дава таргетна петрола 2009-70$

да почакаме да видиме.
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 20:06:48
Uraa,хубаво е ,че си попаднал на Красимир Петров,явно преди 6м. не си следил форума.Тогава го пусна Петър,които явно напусна Бг вече.
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 22:17:37
То отдавна е ясно на какво се крепи БГ икономиката. Това са хора герои, които смело жертваха живота, свободата си и финансовия просперитет за години напред за да живеем ние добре. Те направиха невъзможното, отказаха се да имат деца, завряха се в кучешка колиба, за кой - пак заради нас. Поклон пред българския баламурник който смело свали гащи пред надарената банкова система. Всеки път теглейки новите банкнотки от банкомата, знам че това са парите, които аз харча, а ти баламурнико ще изкарваш пред следващите 30 години от мизерния си живот.

Мили баламурнико. Да, ти глупако! Свалям шапка и ти благодаря за безгрижното си съществуване. За това че нямам финансови проблеми, че заплатата ми непрекъснато се повишава. Ти си герй! Благодаря!

П.С. Така е и недейте толкова мрази брокерите, защото те не са единсвените които пият кръвчицата на бедния изтерзан, смачкан кредитополучател. Редно е всички да се замислим от къде се взе това шоково увеличение на заплатите през последните години и да изпитваме уважение към хората, които ще изкарват парите, които ние днес харчим.
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
21-05-2008 - 22:17:50
Нашите политици явно расчитат като окъсат икономиката, да изпросят от Брюксел няколко милиарда за да закърпят дъното на корабчето.

В края на 2002 парите в обръщение са били около 3.6млрд, до 2007г. парите в обръщение са стигнали 7.5млрд. Българина обаче е забелязъл, че цените през това време също са се удвоили.

Т.Е. покупателната способност на левчето е спаднала 2 пъти за този период.
Друго нещо, което Красимир П. казва, е че БНБ може и печата левове срещу дълг получен от чужбина.

Пример Банка Гирдап заема от чужда банка 1млрд евро, и след това го внася в БНБ.
БНБ казва валутния ни резерв се увеличи с 1млрд. Евро и на свой ред напечатва 1.95млрд лева и ги дава на банка Гирдап.

За мен това не е истински резерв. Това е кредит, не е подарък или печалба от някаква дейност и в момента в който чуждата банка си вземе кредита обратно във Евро, БНБ ще трябва да решава сложни задачи или да намери друг млрд или да дръпне 1.95млрд от обръщение за да запази стабилността на икономиката.
Или да ги остави в обръщение и лева да се обезцени (това задължително ще стане ако парите не се използуват за печеливщ бизнес а само за консумация на стоки) по простите икономически и математичеиски закони.
Третия вариант е най-често срещания при отпускане на кредити от страна на банките за лична консумация.
Има шанс и да се намали инфлацията или сведе до мин. но тези пари трябва да "произведат" стоки или услуги (а не да се "изпапат"winking smiley и с това да балансират паричната маса в обръщение.

Българското правителство трябва много да внимава, че положението заплашва да стане сериозно ако е истина, че се печатат пари и раздават по гореспоменатия консуматорски способ.







Как инфлацията ще повлияе на цените на НИ? Просто ще има евтини жилища и няма да има желаещи хора с пари да ги купуват. Защото голямто мнозинството едвам ще връзва двата края.


.[www.beinsadouno.org]



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-05-22 00:48 от Uraa.
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
22-05-2008 - 10:42:15
И аз мисля, че петролният балон ако не се пукне, поне ще спихне. Развиващите се икономики и спекулантите поддържат висока цената, защото първите разчитат на потреблението в развитите, а вторите се носят на вълната. Развитите държави от своя страна са в криза и потреблението пада въпреки опитите на Буш да го увеличава изкуствено. Следващата щатска администрация ще успокои духовете в Ирак и другите петролни държави, цената ще падне под 100.

Бахму, много балони в тоя свят за радост на децата smoking smiley
Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
22-05-2008 - 16:50:20
още нещо за петрола,да разберете кой,как играе в/у него.
в сащ има така наречения стратегически резерв,който е 720 милиона барела.
той е почти пълен-в момента са 702 милиона барела.
буш на тия цени продължаваше да го пълни.защо?ами по този начин засилваше търсенето и съответно вдигаше цената.
накрая демократите,които управляват сената и конгреса,го спряха.тва се случи преди седмица,две,ако не се лъжа.
сега те искат да гласуват да се извади от този резерв и да се пусне в обръщение,за да се спре спекулацията в цената.ако пуснат от резерва,спекулантите ще избягат от петрола и цената ще падне драстично.
обаче-от президенството(уайт хаус) казаха,че ще им направят вето и няма да им позволят да пипат петрола.

демагога буш,от 2 месеца разправя,че ще пусне от резервите ,за да намали цената,но не само не пускаше,ами продължаваше да пълни резерва.
и сега,когато демократите поискаха да се пусне-изведнъж-вето от буш.

играта е такава-идва ураганния сезон-ако буш успее да задържи тези нива до тогава,има голям шанс тези нива да се затвърдят и дори да се качат,заради урагания сезон-ако е по опасен.

иначе на тези нива-драстично в момента ше намалее търсенето,както и вече няма да се пълни резерва,защото демократите забраниха.цената не може да се задържи дълго време на тези нива.единствения шанс на буш е силен ураганен сезон и той на тва се надява и се опитва да удържи нивата до първи наченки на тропически депресии от африканския коуст.
помощ на буш в момента са спекулнтите,които няма къде да си вкарат свободните пари,както и да не подценяваме руснаците,които в бъдеще ще играят голяма роля(винаги негативна).

Re: Едно хубава образователна лекция от Красимир Петров
22-05-2008 - 17:13:41
Асене понеже не съм особено запознат с американската политика би ли ме светнал за следното нещо: Каква му е далаверата на Буш да държи петрола скъп?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход