Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

“Здравословно стагниране на цените на имотите”

Публикувано от dedepene 
“Здравословно стагниране на цените на имотите”
15-04-2008 - 17:20:51
Quote

Спад в имотните цени от 5-10% ще се отрази оздравително на пазара, каза Катев. В периода на влияние на кредитната криза – около година, година и половина, най-вероятно ще има стагнация на цените на жилищата. Проблемът е, че ***крайният потребител ще разбере последен, защото засегнатите ще се опитат да потулят този факт***.

Целия текст в медияпул

А дали пък това не е едно от обясненията защо пукането на балона се позабави?! Има и други причини естествено - някои са дискутирани вече, за други се сещайте ...



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-04-15 17:22 от dedepene.
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 02:02:24
Ха този не беше ли същия, след чието изказване, че цените на имотите в България са ниски и ще тръгнат нагоре с оглед приемането ни в Евросъюза, те наистина тръгнаха нагоре и досега не са спрели ?
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 08:45:31
Quote

Спад в имотните цени от 5-10% ще се отрази оздравително на пазара, каза Катев. В периода на влияние на кредитната криза – около година, година и половина, най-вероятно ще има стагнация на цените на жилищата. Проблемът е, че ***крайният потребител ще разбере последен, защото засегнатите ще се опитат да потулят този факт***.

Много "специалисти" си играят с огъня... Ако прочетете изказванията на фонд мениджърите на водещи управляващи дружества от октомври и ноември за "корекцията" на Българската фондова борса ще видите че и тя е била оздравителна. Друг е въпроса, че нещата бяха "малко" изкуствено раздути от тези същите фондове и те искаха да си пооправят бакиите и да излапат малките рибки по борсата...Ама то какво се оказа малката корекциика достигна почти -50%!!! Сега са се осрали от шубе че вложителите ще си изтеглят паричките и започнаха друга песен да пеят - цените били здравословни и трябвало да се купува. Само дето никой не иска да рискува да загуби нови 10,20,30% на борсата. Всички дребни инвеститори са изплашени и една голяма част от тях няма да се върне на борсата никога.

Разглеждайте тази ситуация реципрочно за пазара на имоти. Завърти ли се колелото назад никога няма да спре на -5,10%. Дано да не се завърта, че при имотите нещата са 100-ци пъти мащабни и тогава 96-97 г. ще ни се виждат песен... :g:



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-04-16 08:48 от dedo Mrazzz.
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 08:52:02
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 10:08:39
dedo Mrazzz Написал:
-------------------------------------------------------
> Цитат:Спад в имотните цени от 5-10% ще се отрази
> оздравително на пазара, каза Катев. В периода на
> влияние на кредитната криза – около година, година
> и половина, най-вероятно ще има стагнация на
> цените на жилищата. Проблемът е, че ***крайният
> потребител ще разбере последен, защото засегнатите
> ще се опитат да потулят този факт***.
>
> Много "специалисти" си играят с огъня... Ако
> прочетете изказванията на фонд мениджърите на
> водещи управляващи дружества от октомври и ноември
> за "корекцията" на Българската фондова борса ще
> видите че и тя е била оздравителна. Друг е
> въпроса, че нещата бяха "малко" изкуствено раздути
> от тези същите фондове и те искаха да си пооправят
> бакиите и да излапат малките рибки по
> борсата...Ама то какво се оказа малката корекциика
> достигна почти -50%!!! Сега са се осрали от шубе
> че вложителите ще си изтеглят паричките и
> започнаха друга песен да пеят - цените били
> здравословни и трябвало да се купува. Само дето
> никой не иска да рискува да загуби нови 10,20,30%
> на борсата. Всички дребни инвеститори са изплашени
> и една голяма част от тях няма да се върне на
> борсата никога.
>
> Разглеждайте тази ситуация реципрочно за пазара на
> имоти. Завърти ли се колелото назад никога няма да
> спре на -5,10%. Дано да не се завърта, че при
> имотите нещата са 100-ци пъти мащабни и тогава
> 96-97 г. ще ни се виждат песен...
>
>
>
> Редактирано 1 пъти, последният път 04/16/08
> 08:48AM от dedo Mrazzz.

Не мисля, че сравнението е много удачно БФБ - имоти. Ако го гледаш през очите на инвеститор ок но по - голямата част от придобиващите имоти не са такива и това мисля променя коренно ситуацията. Според мен срив с главно С може да има при много - сериозна финансова криза и тотално оголяванене на гражданите.

Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 10:55:04
Покупката на имот също е инвестиция. Само дето се смята за по-ниско рискова (не мисля, че за България това е вярно). Иначе наистина има известни разлики, но ако разгледаш пазара една не малка част от сделките са инвестиционни (вземи чужденците например). Предполагам, че и купуващите имот за живеене го купуват и с инвестиционна цел - никои не би купил нещо по-скъпо от колкото ще бъде след няколко години. Или с други думи купуваш за да живееш в имота и след време да го продадеш на двойна цена. Добавете и ипотеките, при които ситуацията се промени доста от началото на кризата. Мисля, че има доста аналогии с борсата...Дано да не е така но аз имам притеснения от аналогията
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 10:55:38
Ето един пример за нелоги4ността на пазара в България. Затова аз не смятам, 4е сривът в недвижимите имоти в други 4асти на света ще доведе до срив в България. А вие?

Регистрациите на нови автомобили в Европа през март спаднаха с 9.5%


Третият месец от 2008 г. едва ли ще бъде запомнен добре от играчите на автомобилния пазар в Европа. Причината е спадът от 9.5% спрямо същия месец на 2007 г., отчетен от Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). Асоциацията обединява всички страни членки на Европейския съюз, както и Исландия, Норвегия и Швейцария. Данните за тримесечието януари-март също показват спад от 1.7% спрямо същия период на миналата година.

Мартенските продажби са били 1 654 214 в сравнение с 1 827 128 през третия месец на 2007 г. Тримесечието приключи с пласирани 4 153 822 бройки, като за периода януари-март 2007 г. бяха отчетени 4 226 114 продажби.

Дания е европейският пазар с най-рязък спад - 32.4% до 9726 автомобила продадени за март, следвана от Латвия (32.3% и 1885 автомобила) и Испания (28.2% по-малко и 124 698 бройки).

България е изпреварена само от Литва по ръст на продажбите. У нас те са нараснали с 40.7% до 4594 автомобила, докато в балтийската държава скокът е 43.2% до 2092 бройки.

Volkswagen остава на европейския връх, макар производителите на "народната кола" да отчитат 12.5% спад в регистрациите спрямо март 2007 г. до 302 987 автомобила. Peugeot-Citroen също не бяха подминати от негативната вълна и това се отрази в спад от 13.9% на продажбите им, като французите успяха да пласират 197 930 бройки. Ford заема третото място с 198 066 продажби и понижение от 11.2% в крайните сделки.

Nissan, Kia и BMW единствени успяха да си покажат главите над миналогодишните позиции. Японската компания отбеляза зашеметяващ ръст от 37% спрямо третия месец на 2007 г. и 45 931 продажби за март. Корейската компания посрещна края на март с новина за 3.6% скок на продажбите до 29 708 бройки. Базираната в Мюнхен компания беше единствената германска отбелязала ръст от 2.3% до 93 259 бройки.


Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 11:46:56
avatar
dedo Mrazzz Написал:
-------------------------------------------------------
Предполагам, че и купуващите
> имот за живеене го купуват и с инвестиционна цел -
> никои не би купил нещо по-скъпо от колкото ще бъде
> след няколко години. Или с други думи купуваш за
> да живееш в имота и след време да го продадеш на
> двойна цена. Добавете и ипотеките, при които
> ситуацията се промени доста от началото на
> кризата. Мисля, че има доста аналогии с
> борсата...Дано да не е така но аз имам притеснения
> от аналогията

Не е така. За българина,да имаш собствен дом,който да оставиш на децата си,е нещо дълбоко вкоренено в съзнанието. Всички,които се преселват в София,правят и невъзможното ,за да си купят жилище. Точно това "невъзможното" не разбират "анализаторите",които правят прогнозите на база данни от другите страни /тъй като за нашия пазар нещо,върху което твърдо да стъпиш,просто няма/.
Разбира се,че цените са високи,разбира се че няма начин да продължат да растат със същите темпове,разбира се че някои от хората с кредити ще имат трудности при погасяването поради вдигане на лихвите. Но,за поне 99% това е първо жилище,не инвестиция,още по-малко- във ваканционен имот.
В София ваканционни имоти няма. Има голямо строителство,в по-голямата си част продадено още на зелено. Не виждам нищо лошо да понамалее и на пазара да останат по-читави фирми,които да бъдат принудени да коригират и качеството си,и начина на ценообразуване, и % печалба........
smiling smiley
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 11:53:59
Quote

Всички,които се преселват в София,правят и невъзможното ,за да си купят жилище

Не.

Заражда се едно ново поколение, което няма пък да прави невъзможното. Аз съм от него. От ония хора, дето смятат дали наемът ще им е по-висок или по-нисък от банковата лихва. От ония, дето следят какво става по света и виждат, че на конференцията Балрек като че ли славословията са понамалели и личи някакъв негативизъм.

А децата...ами светът така се променя, че подаряването на един апартамент едва ли е решаване на житейските проблеми.

Аз например нямам "наречено за мен" жилище. Обаче родителите ми са ме научили и мотивирали да мисля за себе си и да се справям със собствени сили.
Re: “Здравословно стагниране на цените на имотите”
16-04-2008 - 12:06:17
avatar
1352 Написал:
-------------------------------------------------------

> Заражда се едно ново поколение, което няма пък да
> прави невъзможното. Аз съм от него. От ония хора,
> дето смятат дали наемът ще им е по-висок или
> по-нисък от банковата лихва. От ония, дето следят
> какво става по света и виждат, че на конференцията
> Балрек като че ли славословията са понамалели и
> личи някакъв негативизъм.

Няма лошо,щом си решил така! Още повече,ако смяташ да си останеш стар ерген и без деца. А наема е изгоден- особено ако в един апартамент съжителстват няколко "градски"........

> А децата...ами светът така се променя, че
> подаряването на един апартамент едва ли е решаване
> на житейските проблеми.

Житейските проблеми всеки сам си решава, но едно рамо винаги дава по-добър старт.

> Аз например нямам "наречено за мен" жилище. Обаче
> родителите ми са ме научили и мотивирали да мисля
> за себе си и да се справям със собствени сили.

Чудесно! Точно за това говоря- нали няма цял живот да се изживяваш като "детето на......."?
smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход