Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за цените на проектиране към днешна дата

Публикувано от atenera 
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 09:55:09
Е стигнахме до това което написах на 1-ва страница - от посочените цени висока е само за озеленяване, ПБЗ и геология. Защо бяха тези 7 страници след това не ми е ясно. Заключение - да това се пазарни цени и да ниски са, но това е положението - винаги има някой, който е готов да работи на тях. Аз не работя, Човек не работи и много други не работят - ние си решаваме. Не може някой да дойде в офиса ми, да иска аз да правя къщата му, защото съм ги правел красиви, но да иска да работя на цена която той определи, защото друг работел на такава - иди при него. Ама неговите къщи били грозни - е аз за да ги правя по-красиви, влагам повече време - не че се имам за гениален, просто отделям повече време и мислене и пробване на варианти, докато не стане наистина красива и удобна къща. Предпочитам да не работя, отколкото да правя грозни къщи "на калъп", колкото да минат в общината. Та всеки си решава сам - за начина по който работя аз и за времето което отделям, 15Е/м2 не ми стигат, но има други дето се справят - няма лошо.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 12:08:21
Откъде накъде реши, че за мен няма пазарни цени - за мен пазарната цена е свято нещо. Прочети по-внимателно какво точно казвам - щом пазарната цена не ме удовлетворява значи няма да работя това нещо. Никъде не съм написал, че мога да променя пазара - всичките ми писания са анализ на това, че при тези пазарни цени услугата проектиране на еднофамилна къща е под себестойност. Което по законите на пазарната икономика означава, че е доста вероятно да не е качествена. Обратното не е вярно - т.е. ако услугата е скъпа значи е качествена.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 14:32:32
добре, де. а защо не мога като си харесам една къща и да си купя архитектурен план на конвейер?
има достатъчно много изготвени планове вече. какво пречи да си купя готов и да има някоя друга еднаква къща, а трябва да плащам над 20 Е/м2 за "уникален" проект?!?

не искам уникален проект.
все едно да искам колата ми да е тотално различна от останалите в движението?!?
искам повтарящ се проект.
така както има адски много еднакви панелки в софия, така и аз искам стандартна къща.
какви са регулациите на тоя "пазар"? някой може ли да даде повече инфо, защото ме мързи да чета тази тема в началото, или да ровя по форума...
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 14:59:44
Да отговоря аз, че съм по-запознат предполагам. По време на соца имаше така нареченото "типово проектиране". Използваха се типове проекти, като се "пригаждаха" към съответния терен и цената беше 50 или 60% от ново проектиране ( вече не помня колко точно). Говоря за време когато към проектите не се изискваше нищо друго, освен архитектурен и конструктивен проект. С времето изискванията непрекъснато се увеличаваха - започнаха да искат и проекти по ВиК и Ел. , после отопление, после започнаха да изискват и част вертикална планировка, геоложки доклад, топлотехника, ПБЗ и озеленяване - от няколко години. При всяко натоварване на проекта с нови проектни части, цената за проект естествено се увеличаваше и инвеститорите протестираха, но това е - законите и наредбите ги пише друг. Някъде по средата на процеса (още по Тошово време) отпадна законовата възможноста за типово проектиране. А пък и то стана доста невъзможно - от една страна различни парцели, изложения, подходи, различна градоустройствена основа, различна хидрогеология, различна възможност за свързване към енергоразпределителните дружества ( навремето не се искаха проекти по части Ел и ВиК и това нямаше значение), от друга страна - непрекъснато се менят наредбите и правилниците по които се работи. Стига са до абсурда, че къща проектирана преди година, вече не отговаря на някоя наредба и не може да бъде използвана без преработки. Най малко проектантите са виновни за тези неща - не ни е лесно да следим непрекъснатите промени в нормативната уредба, пък и многото допълнителни части затрудняват координацията на проекта. А забравих да кажа, че земетръсните зони са различни и къща правена на южното морето например, не става за София, дори в същия ден в който е одобрена там. До 87г. нямаше и земетръсен правилник. Та колкото повече неща се изискват, толкова повече са разликите и по-малка е възможноста за ползване на едни и същи проекти, да не забравяме и че няма такава законова възможност.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 15:06:34
П.С. Имам един диск с 500 типа американски къщи - разделени по РЗП. Показвах го на няколко близки, които искаха къщи ( къщи правя само за близки) и не си харесаха нито една - все "като тази, обаче......" А тръгнеш ли да разбутваш готова къща, по-добре си я почни от начало. Та макар да си мислиш, че не искаш уникална къща, като почнеш проекта, ще видиш, че не е точно така. Успех на всички тръгнали да строят и без лоши чувства.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 15:12:53
Рстома ти обаче, имаш всички твой проекти запазени на твоя харддиск с леки модификации, тук-там отнемащи ти 4 часа, стария мислен дълго време проект се превръща в чисто нов прекрасен проект.Ти го тъксуваш като нов, а тези работещи на ниските цени са ги пуснали този тип проекти на промоция и си ги продават. Ти си като един одитор - при него идват най-различни счетоводни баланси за заверка - цифрите са различни формата и печата с подписа на финала една, някой като теб подхождат отговорно и преглеждат всичко, други в софтуерно приложение само задават новите цифри и след 2 часа са готови блъскат ги на конвейр, държавните органи ги интересува подписа и печата, никой не се задълбава по същество. :loveu:
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 15:22:33
emiliano Написал:
-------------------------------------------------------
> Рстома ти обаче, имаш всички твой проекти запазени
> на твоя харддиск с леки модификации, тук-там
> отнемащи ти 4 часа, стария мислен дълго време
> проект се превръща в чисто нов прекрасен проект.Ти
> го тъксуваш като нов, а тези работещи на ниските
> цени са ги пуснали този тип проекти на промоция и
> си ги продават. Ти си като един одитор - при него
> идват най-различни счетоводни баланси за заверка -
> цифрите са различни формата и печата с подписа на
> финала една, някой като теб подхождат отговорно и
> преглеждат всичко, други в софтуерно приложение
> само задават новите цифри и след 2 часа са готови
> блъскат ги на конвейр, държавните органи ги
> интересува подписа и печата, никой не се задълбава
> по същество.

Много опростенческо мислене.
Например ако отидеш при един хирург, той ще те оперира 2-3 часа но може да вземе няколко хиляди. Но за да го направи това той е инвестирал в образование, практика и т.н.

рстома си го казва вярно - ето ти готов проект за малко пари и дерзай. Но ако искаш да раздвижваш и да е по твоему ще си плащаш. То това е всъщност срвиса.
Това за счетоводителя въобще не е правилно сравнение. Да не говорим, че и там едни са одитори защото знаят много а други просто счетоводители защото знаят малко.

Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 15:32:26
R-Stoma, благодаря за информацията.
в крайна сметка пак се оказва, че държавата ни се управлява по некадърен и крайно неефективен начин. тоя път май ДПС не носи всичката вина за което winking smiley

все пак ми се струва, че трябва да има определено ниво на стандартизиране за строежите.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 16:11:31
Абе 4овек, аз те разбирах през цялото време, ти не ме разбираше winking smiley За проекта ни на този етап не искам да говоря, но ще ви уведомя в подробности, когато всичко приключи! Иска ми се да знам, че всеки ще си получи подобаващия хонорар, а аз хубав проект! Няма лошо изискванията да стават по-серизни, но да са смислени и да се следи за изпълнението им. И законите да са по-гъвкави... със сигурност като строя къща, пък и към 500кв двор ще ми остане, ще засадя нещо в него, че било краставици и домати, няма да го залея с бетон... за какво ми е този проект озеленяване изобщо... да го искат на някой, който ще гледа на 650кв земя да построи върху 700

А иначе р-стома много прав...7 стр. въртим едно и също ... пък на мен ми е интересно, защо хората ще искат типови проекти. Не че смятам нашата къща за уникална, но ще ми е тъпо да знам, че ще мине в масово производство (изобщо не коментирам възможностите може или не да стане това) За мен си е уникална, щото дори и косвено съм участвала в създаването и, и това я прави още повече моя...
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
28-02-2008 - 16:35:52
Това за многото къщи на харддиска, не е много вярно. Може да помогне само на някой който се е специализирал в къщи. Аз например работя от 97г на компютър. За 10 години имам 10-тина къщи - казах вече, че си вадя хляба от кооперации, хотели, промищлени предприятия, халета - обекти с големи квадратури (и ние деца храним) От тези къщи една е пристройка към нещо старо, друга е на калкан за двама братя, трета е с много нестандартна форма и т.н. Трябва да си работи предимно къщи, да си натрупал база данни от 50-ина къщи, за да можеш да го правиш. И пак е сложно - трябва да си запазил и целия проектантски колектив, а и при нас има срещи и раздели - работил си с един, след време с друг и т.н. Може да се ползват само идейни схеми - другото трябва пак да се прави наново заради различните условия, променящата се нормативна база, различния колектив и т.н. Да спестиш от схеми 4лв/м2. За 200м2, са 800лв. но губиш възможноста да го направиш по свой вкус. Незнам дали си струва - все пак правиш къща. И да тръгнеш да я продаваш някой ден, ще ти е по-лесно ако лови окото нали? И по-висока цена ще и вземеш.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход