Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за цените на проектиране към днешна дата

Публикувано от atenera 
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 23:37:42
Моме заеби ги тия с тези цени, не ги слушай и тия тука в този форум, тук не влизат професионалисти те не са за този форум. Тука всеки е с "къща над водата" и го гони неоценено чувство на първокласен професионализъм. Гони цена между 10-12 евра квадрата за всички части. Никво озеленяване, геологии и простотии. Имаш два варианта всичко по книга и да плащаш като луда ( тия тука след това ще те посъветват и за фирмата дето трябва задължително да контролира обектчето) или когато стигнеш до некакъв момент на подходящата фирма с подходящите хора с подходящите парички ( тия тука сега ще започнат да те къпят с какви милиони ще трябва да се разделиш тогава) . А да не говорим когато започнат ел. , чиста и мръсна ако са по книга, мааалииии може да се наложи и улица да асвалтираш. Запомни всички са гладни и с подходяши пари на подходящи хора всичко се постига и доста по евтино излиза.
Слушай сега : точно като твоя обект вкарване в регулация , 260м2 РЗП + всички такси до откриване на площадка 4 хилки всичко! - без ядове и проучване по форуми и съвети с ценни спецове.
nx1
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 23:38:51
Quote

... ето днес вече съм по-информирана за цените на проектирането от вчера...

Предлагам ти да влизаш всеки ден да се информираш, щото и в bG както и в белите страни проектантите стават все по- "подобаващо възнаграждавани" и това започна да става не един ден, а всеки един ден smoking smiley
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
21-02-2008 - 20:04:34
stilian avramov Написал:
-------------------------------------------------------
> При така посочените цени за проектиране наистина
> за конструкций ще отидат около 1000 Е, което си е
> добра сума. Колкото и 4овек да се мръщи, това е
> проект който се прави за 20 до 30 дни и то при
> условие, че проектантите работят върху още няколко
> подобни. Както и най-често става.

Ама едно не мога да разбера аз все още. Защо всеки гледа в чуждия джоб. Еди кой си правил 4 къщи по 1000 евро и разбирай, много е добре това.
Не сте прави.
Проектант, който поддържа офис и екип от хора, и не говоря неговия екип от специалности, а подчинените си. Бюро, което работи с легален софтуер. Което плаща данъци, осигуровки и такси за счетоводители, командировъчни, болнични, премии на служителите, поддържа и поне един служебен автомобил, съжалявам много, но да ми кажете, че виж, той правил за 5 дни къща и на месец 4 къщи тотал и бил едва ли не меркантилен, безкруполен и надценявал труда си.
Е не мога да се съглася с това.
А специално пък за къщите, аз не проектирам къщи. Това е най-кошмарното нещо, което може да ми се случи. Едно че инвеститора в повечето случаи не знае какво иска, друго, че ако знае, все му е скъпо. Трето че е сънувал 20 години тая къща и представи си, ти трябва да я направиш ама точно така както иска, нищо че хола му е на север и има една баня за три спални и т.н. род неща, с които съм се сблъсквала.
А още едно нещо, че в повечето случаи сроят по стопански начин и ти се обаждат за всеки пирон, който трябва да забият.
Че конструкрура е взел 1000 евро, ама ходи на обекта през месец на авторски надзор, пък после и архитекта ходи.
Абе моля ви се, и тръгнали сте да гледате, че еди кой си взимал 4000 евро на месец. Те може и много да ви изглеждат, но защото си мислите, че е като на заплата. Ами не е заплата. Защото единия месец една къща, на другия 3, на третия нищо.
И моля ви, като говорите за цени в проектирането, отворете си Наредба 4 и вижте, че дори ние работим незаконно, защото хонорарите са ни два пъти поне по-малки от фиксираните там.
После отидете при един адвокат и го помолете да ви таксува на половин цена. Но няма да го помолите, защото не разбирате от право, за сметка на това разбирате от проектиране и строителство.


Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
21-02-2008 - 22:42:30
Една,
ти наистина не си разбрала. Тук изобщо не става въпрос да се гледа в канчето на другия/нещо което аз лично ненавиждам и се стремя да не го правя/ Никой не казва, че архитекти и конструктори са капиталисти. Долни и гадни. Повярвай, дори не съм си го и помислял. Грам не ме вълнува кой колко печели. Колкото повече, толкова по добре. И то за всички. За 1000-те Евра го написах само като лично мнение, че не са чак толкова малко та да не си мръдне пръста човек. Като уточних, че всеки сам решава за себе си и си оценява труда. Когато четеш един пост или няколко такива, трябва да вникваш в общия смисъл а не да вадиш изречение или дума от контекста.
Същинската дискусия беше дали 15 -ина Евра на М2 е приемлива цена за проектиране. След това тръгнаха обсъждания кой колко, как и защо. Така става с почти всички теми и питания. Изобщо не сме говорили за разходи, коли, данъци, заплати. Има ги, както във всеки бизнес. Говорехме за пазарните цени към момента за проектиране и да ме прощавате всички знайни и незнайни специалисти, оценени и недооценени експерти, ама това е цената на пазара в момента. И понеже пак ще се появят всезнайковци които ще философстват че не съм прав, мога да посоча координати на няколко архитекта/архитектурни бюра/ които работят на такава цена за подобни обекти.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
22-02-2008 - 10:44:14
ДА това е цената на нещо, което служи за издаване на разрешение за строеж.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
22-02-2008 - 18:01:42
Това е едно от предназначенията на проекта. Да ти дадат разрешение за строеж. Има и други които ги знаем и не е нужно да ги обсъждаме.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
22-02-2008 - 19:44:28
_edna Написал:
-------------------------------------------------------
> А специално пък за къщите, аз не проектирам къщи.
> Това е най-кошмарното нещо, което може да ми се
> случи. Едно че инвеститора в повечето случаи не
> знае какво иска, друго, че ако знае, все му е
> скъпо. Трето че е сънувал 20 години тая къща и
> представи си, ти трябва да я направиш ама точно
> така както иска, нищо че хола му е на север и има
> една баня за три спални и т.н. род неща, с които
> съм се сблъсквала.

е как така хем не знае кво иска, хем я сънувал 20 години

eye popping smiley
аз знаех какво искам да има в къщата ми, архитекта го проектира, ако можех сама, нямаше да тормозя горкия човек, а той на широко да се впускаше да ни обяснява кое, как и защо... (а вие правите ли го с Вашите клиенти) бих казала, че се получи чудесна къщурка... но нима супер клиента е само този, който кима положително с глава и плаща щедро?! На мен пък това ми се струва несериозно! И мисля, че разумния човек, приема разумни доводи, отнася се и за двете страни...

И да потвърдя за неразбралите...

1. Архитектура - нищо не разбираме от архитектура, но знаехме какво искаме, слушахме си архитекта - изпълняваме до запетайка!

2. Инж. проект - нищо не знаем за проектирането, разчитаме 100% на проектантите за сериозен проект - изпълняваме до запетайка... само ако конструктура по време на строежа не ни убеди за някаква промяна.

3. Строеж - Изпълняване до запетайка на 1. и 2.

Ако и 1., и 2., и 3. са ок, вярвам, че ще се получи хубава и здрава къща!

Иначе не виждам смисъл изобщо да давам пари за проекти... Наемам си фирма "Сандо" вдигат ни един хамбар тип кочинка и то незаконно... и хич няма да притеснявам форума с глупавите си теми...

И на края, Моля ви скъпи проектанти не отнемайте мечтите на обикновенните хора за хубав и здрав дом с някакви си там аргументи, помогнете им, те не са ви врагове, искат мъничко помощ от вас... ясно стана, че големите пари си взимате от големите инвеститори! (строителите ще ги помоля в дугия форум)

:]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-22 20:41 от atenera.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
23-02-2008 - 01:12:00
atenera

Много добре казано clap:
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
23-02-2008 - 17:32:41
" ... но нима супер клиента е само този, който кима положително с глава и плаща щедро?!"
Естествено. При мен поне одавна мина времето, когато се ловях на такива цинични изнудвания на морална основаsmiling smiley
Я да те питам - ти защо не дойдеш да работиш в моята фирма за 200лв. на месец? Трябва ми някой да вдига телефона. Сега да не кажеш , че това е друго, защото на мен ми емного кофти, че все си намирате по-палтени работи и не мога да намеря нископлатени служителиsmiling smiley
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
23-02-2008 - 18:52:33
На теб ти убягва един много важен момент в Живота, че на първо място трябва да си Човек с главно Ч, а не с 4-ка... та да ми говориш за морал и цинизъм...
И не разбра ли, че стваш смешен... при мин раб заплата 220, ти даваш 200. При твоите хонорари съм сигурна, че повечко можеш да дадеш, тези хора вероятно и семейства имат да хранят. Да ме пази Господ от работодател като теб, и не защото ще работя за 200лв и ще вдигам тел., а защото с 4овек като тебе не си струва и за 2000 да го правя.

Чудех се аз що все се заяждаш с мен, но явно не лично... дай ти да чоплиш хората на теб!

Пък взех и да си се чудя, кво ли ти се връзвам...





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-23 19:21 от atenera.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход