Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за цените на проектиране към днешна дата

Публикувано от atenera 
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 11:00:38
r_stoma,
Нито се обиждам, нито се притеснявам. Просто хора като Вас трябва да помислят и за обиконовените българи, които искат да имат покрив за семействата си. Може би искате да кажете, че ако има такъв каталог с готови проекти, в него няма да може да се намери нещо подходящо за даден терен ? Излиза, че всеки кв.м. от регулираната земя в България е предмет на дейност на група хора, а останалите са длъжни да се питат един друг - ами сега при кой да отида? Един такъв каталог също е мега проект в който може да се включите, а пък за труда ще Ви бъде платено от всяко копие, което е реализирано и заплатено от желаещия - нищо, че ще има еднакви къщи!
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 12:10:42
То r_stoma няма какво да мисли за други хора. Той си е професионалист и си бачка. Това е положението и то е правилно. Естествено, че ще търси големи обекти. То всеки това иска. Ама има ли за всеки? Същото важи и за 4овек. Всеки преценява за колко да работи.
А това че труда е много за да се проектира една фамилна къща, изобщо не е вярно. Аз ще повторя, че ако бачкаш по 4-5 проекта /малки/ в рамките на месец ги правиш. И ако вземеш по 1000 Е от всеки то си е добър доход. А и като конструкций този тип проекти не са нещо супер сложно. Не претндирам да съм капацитет, но така мисля. Не виждам на една къща 250 м2, на 2 етажа какво толкова сложно има да се проектира. Без да омаловажавам труда на проектантите.
И не си прав 4овек, като казваш, че проекта го ползваме само за разрешителното. Аз си го изпълнявам съвестно, дори на места сложих и по малко повече желязо от проектираното. Само една бетонова стъпка не изпълних и то след консултация с конструктора, като изпълних указанието му да сложа по 3 16-ки във всеки пояс. Така че това говорене наизуст не мисля, че е релевантно за всички.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 12:24:47
Е аз немога за един месец една къща да направя - все има промени, доуточнявания и т. н. То е вярно че само за близки правя къщи и сигурно затова им угаждам, но като правя къща е с 3D модел да се види отвсякъде и с много варианти за разпределения и детайли. После съгласуването със специалностите и уточняването също отнема време. Та месеца е минал та даже месец и половина понякога не стигат. И да не кажеш че работя бавно - за същото време правя кооперация 1500-2000м2. Е може би малко повече, но не повече от седмица и кооперацията е готова. А за каталога с къщи - дори и да има, няма как да не се прави проект - наистина всеки парцел е различен - като почнеш от формата, минеш през степента на земетръс за която трябва да се изчисли, през геологията и хидрогеологията, изложенията, достъпа и т.н. Не че не искаме хората да си строят къщи, ама някой тръгнал да строи, пък за проект няма. Ако проекта му се вижда скъп, незнае какво го чака и май по-добре да се откаже.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 12:39:07
r_stoma Написал:
-------------------------------------------------------
******
-----

****
. Ако проекта му се вижда скъп,
> незнае какво го чака и май по-добре да се откаже.

Отказвайте се братя българи, защото не знаете какво ви чака!!!!!!


Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 12:45:25
Може би наистина доуточняванията и по изострената чувствителност при проектиране на фамилна къща водят до забавяне. Докато при блокче с апартаменти те си вървят еднакви нагоре и това е. Прав си. Но аз продължавам да мисля, че 15 Е/м2 е добра цена и за инвеститора и за проектанта. Де да знам, ако ви подценявам труда ми простете.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 15:19:06
Не можеш да разбереш разликата - в това е разковничето. За да разбереш разликат атрябва да патиш на някойконсултант да ти ръководи поректирането. Тогава има шанс с лек разговор да разбере, кой колко разбира от строителство и проектиране.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 15:34:34
Не, аз чудесно разбирам. Съмнявам се че дори и 1% от клиентите наемат консултанти при проектирането. По скоро 0,1% евентуално го правят, и пак се съмнявам. А когато нещо се прави от 99,9% а друго от 0,1%, аз лично мисля, че болшинството има право.
Пък и работата на архитекта е донякъде и консултантска. В смисъл, че той предлага варианти според изискванията на клиента и когато се одобри вече дадена сграда като площи, разпределения и т.н., той пристъпва към работата по същество. Така поне проектирах аз, предполагам и всички останали.
Това за консултант при проектирането, може и да е добра идея но не е за България. Тук все пак всеки е и архитект, и строител, и всичко останало.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 15:50:53
partzalev,влагаш излишна емоция. В дългия си стаж се убедих, че инвеститорите ( не говоря за строителни фирми дето това си работят) наистина не знаят какво ги чака - разправиите с общинари, надзорници, строители, присъединителни дружества и т.н. Проекта си е бял кахър и блага работа, сравнен с това после. Много пъти са се ловили с мен на бас за това и онова, защото не искат да повярват за неща в които съм се убедил в практиката си. Ако бях изпил всичкото пиене дето ми е от спечелени басове, щях да съм на оня свят. Но отдруга страна, ако хората знаят може да се откажат, а хванат ли се все ще избутат някак строежа ( макар да има и много недовършени). Не искам да отказвам хората, а да са малко по-подготвени за неизменните трудности и разочарования.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 16:20:40
Впрочем наистина един строител ми каза "не им разказвай толкова, че плашиш хората. Като дадат аванса, тогава им разказвай - вече са се хванали" Друг пък мой колега взема по-малко в началото, но остави неизяснени неща и по време на строителството се налага да го викат за решения и си взема още толкова. Аз не работя така. Смятам го за неетично и грозно. Разбира се аз съм с по-стари разбирания за морал и сигурно са вече остарели, но съм стар и немога да се променя.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 19:01:54
Е лесно няма... мечти да има... ето днес вече съм по-информирана за цените на проектирането от вчера...

И знам, че нищо не знам за строителството... и за това все нещо си чопля...
Сигурно ще има тежки моменти и ще си скубя косите, и сълзи от мъка ще има... нооо надявам се и от радост... щастието е истинско, когато си се преборил за него.

Всички искат да живеят добре и да са добре оценявани и подобаващо възнаграждавани... надявам се един ден да стане smiling smiley

С усмивка и добро настроение... spinning smiley sticking its tongue out
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход