Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за цените на проектиране към днешна дата

Публикувано от atenera 
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
19-02-2008 - 21:41:03
avatar
Единственото,което мога да кажа е,че фрапантно по-високата цена съвсем не означава високо качество. В много случаи,хора които я искат,са на принципа "ден година храни". Просто подпомагат пенсиите си и са доволни ако направят 1-2 проекта в годината...... winking smiley
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
19-02-2008 - 22:23:03
Проектантите са като художниците - едни са богати преживе, други след смъртта си.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 02:20:48
камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> Единственото,което мога да кажа е,че фрапантно
> по-високата цена съвсем не означава високо
> качество. В много случаи,хора които я искат,са на
> принципа "ден година храни". Просто подпомагат
> пенсиите си и са доволни ако направят 1-2 проекта
> в годината......


така е , за това по света хората се борят за доверие, нещо което в БГ все още не е много популярно. За да може като кажеш една цена да дадеш продукт отговарящ на цената. Но за съжаление с нашенската мутро-еснафска философия все още има такива разсъждаващи на принципа "ден година храни".
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 09:01:15
Ако беше дорасла щеше да питаш доста по-важния въпрос. Как да разбера ако платя 15 евро какво ще получа, ако платя 22 какво ще получа и ако платя 30 евро какво ще получа.
Или по-точно щеше да питаш -"Колко трябва д аплатя з ада може да ми направят проект, който да излезе по-евтин за изпълнение и как да намеря проектанти, които да ги е грижа да не хвърлям пари на вятъра пир проектиране".
Ама теб те интересува дали може да спестиш 10лв. на квадратен метър, които да ги дадеш още преди да си почнала с бетона.
( За да ти стане ясно какво е строителство - с проекта ти свършват контактите с хора, които ти дават оферта , която изпълняват за парите, които са обещали. От там натам попадаш в мелницата "колкото излезе", "тук има още нещо непредвидено", "за това не сме се разбрали" " цените на материалите се вдигнаха"...
Та малко по-внимателно с единствените професионалисти , с които още работишsmiling smiley
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 09:14:37
Не си разбрал - не се мръщя. Просто 1000 евро са смешна сума за моята квалификация и продукта, който мога да предложа. И затова не се занимавам с проектиране - правя изключения за становища и прекоти на технически съоръжения. Специално за къщите вече малко добри конструктори се занимават с проектиране на еднофамилн къщи и когато го правят го правят междудругото, защот имат приоритетни обекти. Не , че не си вършат работа , но не я вършат като мислят само за нея.
Ама то на вас и без това не ви трябва нищо друго освен хартийка , която да послужи за издаване на разрешение за строеж, защо ви е да плащате някой да мисли как да се направи поректа по-добреsmiling smiley
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 09:25:49
Човек е прав, че цените за проектиране са ниски - аз също не се хващам от години с къщи, защото при тази малка квадратура хонорарите са мижави, а загубеното време е много. Но тук говорим за това как вървят цените за къща, без специални изисквания. Това че аз не се хващам и Човек не се хваща е едно, но други се хващат. Цената от 15-20Е/м2 омаловажава труда на проектанта, но има и проектанти дето ще го направят - в повечето случаи ползват решени вече къщи и с малки промени ги продават като нови. Само така могат да постигнат тази ниска цена.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 10:10:28
Ами защо тогава не предложите в камарата на архитектите да публикуват една дебела книга с готови регистрирани и законови проекти на еднофамилни къщи, та хората да могат все пак да си изберат нещо и да строят. По този начин тези, които искат да построят нещо за себе си и семейството изобщо няма да ви досаждат и вие ще си проектирате мегструктурите на спокойствие!
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 10:39:19
Няма такава възможност - прекалено много индивидуални фактори играят за един проект - форма на парцел, зона, изложение..... Но защо се обиждате - като мога да работя кооперация или хотел за много пари, естесвено ще отказвам къщи за малко пари. Вие не бихте ли работили нещо, което ще Ви донесе по-добро заплащане. И не се притеснявайте - винаги има и проектанти които ще работят къщи и не е задължително да са слаби проектанти.
Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 11:00:21
аууу колко съм лоша и само преча на проектантите да си взимат високите хонорари с моето къщенцеее

Аз пък си мисля, че ако такъв проектант не си върши еднакво добре работата и за едното и за другото не е достатъчно професионалист или пък се е самозабравил... и аз се занимавам с проекти, не бих го направила. И дори ми се иска да гледат на мен по-сериозно и отговорно, защото изграждам своя дом, а не съм просто някой, който строи на конвейрн с единственичката цел лесно забогатяване....

И пак да кажа за обидилите се проектанти... готова съм да дам пари за проектирането и ще дам, уважавам всеки труд и знам, че сериозния си има сериозна цена... но както се повтарям безброй вече пъти за безсмислици не искам да давам, аз също полагам труд и той също си има цена, парите ми не падат от небето... И 4овек вместо да се обиждаш на шегичката ми, би ли ми обяснил разликата?

Само за пример, цената на архитекта не е висока, за това пък човека нито за миг не е създал усещането в мен, че просто проекта му трябва да мине.... обяснява и обяснява и обяснява...




Re: Въпрос за цените на проектиране към днешна дата
20-02-2008 - 11:00:35
Друг е въпросът, че при големите проекти се набляга на печалбата от страна на инвеститора, а при малките проекти (поне за БГ) може да се покаже творчество и накрая да се създаде нещо което е красиво.Малцина са тези които могат да покажат истинските си възможности в грандиозни проекти и те са на много други места но не и в БГ.Тука няма достатъчно голям инвеститор,че и да бъде с ценностна система наблягаща на нещо друго освен на по-голямата печалба. За БГ-инвеститора е важно да има колкото се може повече етажи между основите и покрива.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход