Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За селяните и софиянците

Публикувано от alex_dilan 
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 13:02:43
Охоо, бравос - сладка тръпка преминава през мен виждайки, че темата изби на изкуство smiling smiley Ето ви още малко изтънчена поезия -


parental advisory - explicit lyrics! :}
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 13:31:47
Мацка,
Я по-лежер го давай, пък може и да се научиш някой ден и сама да си отговаряш на въпросите. Важните отговори никой форум няма да ти ги даде.
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 14:07:12
Global,

То съвсем на литературен форум ще го избием, ама... smiling smiley Само да вметна - Гроздовете на гнева е доста различна от най-популярните на Стайнбек, които изреди, поне според мен. И много въздействаща, признавам.

Не бих подценявала Стайнбек като писател - поне има способността да не бъде еднакъв smiling smiley

Препоръчвам ти "Краткото царуване на Пипин IV" smiling smiley
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 14:33:21
Joan,

Радвам се, че пак си се позавърнала тук. smiling smiley

Не подценявам Стайнбек като писател. Изключително въздействащ е, и силно драматичен. Освен това, е патрон на Козирозите. (Любим писател е на моя мъж, също - Козирог.)

Аз си падам, да кажем по Гор Видал, (както ми се струва и Абу),Хемингуей, Съмърсет Моъм, ( "оная Кафка не мога да я понасям"winking smiley, Джек Лондон, Селинджър и много други. Не си падам по страданието в този изчистен вид, пресъздаден от Стайнбек. Някак си не обичам да се самонаказвам с отрицателни емоции, след като ги има достатъчно около нас. Благодаря ти за препоръчаната книга, но мисля, че "Гроздовете на гнева" и "Краткото царуване на Пипин ІV" я нямам. Ако се сетя, ще се опитам да си я потърся.
Ти кажи - как си? В другия форум има ли минусови емоции? ( май го обърнахме на чат...) smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-08 15:26 от global.
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 14:55:04
Global,

Ами ще чатим, докато Продавач не ни измодераторства smiling smiley))))

Радвам се на хубавото посрещане - благодаря - винаги е приятно да видиш стари приятели smiling smiley Да, понаминавам от тук, колкото да видя, че не е имало защо (почти smiling smiley)

Споделям вкусовете ти. smiling smiley Разбира се, има и още много други класни писатели по света бял - и това е хубаво. Ще ни стигне ли живота да ги изчетем всичките? smiling smiley

За Стайнбек си права - особено Гроздовете е силно негативно въздействаща. Разбирам и желанието ти да се предпазиш от отрицателни емоции поне когато имаш възможност smiling smiley Но си признавам, че не можех да я оставя тази книга, макар че изпаднах в депресия след нея smiling smiley Не ти я препоръчвам заради негативизма й.

Обаче "Пипин 4-ти" е съвсем друга работа - доста се смях на нея smiling smiley За мен е добра политическа сатира. И е много различен "Стайнбек" - лек, закачлив, с тънък хумор, и все пак умен и дълбок - неочквано добра комбинация, поне за мен: ) И е една тъничка, при това, чете се на един дъх.

Иначе "да живеят Козирозите" smiling smiley)))) - поздрави на твоя мъж от негова колежка по зодия.

П.П. За другия фурум - абе те там съвсем изкрейзиха хората от спада на борсата и почна една..... Много ругатни, много нещо - клониране на никове, обиди.... Ама ги разбирам донякъде.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-08 14:56 от Joan.
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 15:20:11
Ще го поздравя мъжа ми.

Ти откъде си мислиш, че познавам така добре "козлите", след като си имам такъв екземпляр в къщи? smiling smiley
Страшни сте! Бяхме се хванали на бас с него за нещо, което по моя преценка, нямаше никакъв шанс за успех, обаче, той спечели. Не ми ясно как го направи! Понякога ми се струва, че в свободното си време е насаме с господа...

Възбуди любопитството ми за "Пипин четвърти". Точно по политическата сатира си падам и по неочаквано "добрата комбинация".


Мани-мани! Какво ще кажеш за селяните? (Може и нищо да не казваш, защото съм сигурна, че темата ще стане стотина страници.)
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 15:57:43
Благодаря smiling smiley

За Пипин - доколкото те познавам виртуално, мисля, че ще ти хареса smiling smiley

Какво да кажа за селяните? То се казаха толкова неща, кое от кое по-"значими" smiling smiley))), че направо ме досрамя да се изказвам и аз smiling smiley

Сериозно - тази тема за мен е безсмислена. Първо трябва да дефинираме понятието "селянин" - "селянин" е едно, "селяндур" - друго. После, не мога да приема доводите на Камелия за това, че някой може в София да хвърля през прозореца боклука си, пък като си иде в родната къща, да мете и чисти. Който си е "прасе", си е "прасе" независимо дали е роден на село, в малък град, в голям град или в София. И се държи като прасе и в собствения си двор, и в обшия двор. Да, в София "дворът" е общ, ама нали пак той гледа болкучарника от прозореца си и си извежда детето в него?!

Изобщо такива обобщения не ми се нравят - познавам всякакви хора - дама от старо буржоазно столично семейство, в чието жилище ме е гнус да вляза. И друга - от малък провинциален град - на пода у тях можеш да се храниш спокойно.

А идеите за административно ограничаване на населението на София ми се струват съвсем несъвместими със съвременната ни действителност - малко като носталгия по миналото smiling smiley Наистина мисля, че е налице прекалена централизация - на икономиката, на администрацията, на услугите. И усилията трябва да бъдат в подпомагане развитието на малките градове и селата. Ама само на думи не става. Има разни програми на ЕС в тази насока - доколко ще са ефективни - ще видим.... При нас нещата стават по различен начин от Холандия или Швеция - нормално.

Да не говорим, че за децентрализация трябва далеч по-добра транспортна инфраструктура. Шосетата доста дръпнаха в последните години, сега чакам да се усетят, че ЖП транспорта е също много важен, даже повече от гледна точка замърсяване на въздуха. Проблемът, разбира се, е пак в цените на билетите. Ех, мечта ми е да се возя на влак като на Дойче бан, ама от София до Бургас smiling smiley

За София - само метро, и то много развита мрежа, я оправя. Просто няма друг начин, според мен. И платени обществени паркинги.

За общите части - ами един ЕПК в Белгия изглежда по съвсем различен начин от един ЕПК в Младост. Ама на апаратмент събират по 65 евро/месец само такса поддръжка на общите части и прилежащата градинка.... А ние по 2 лева за чистачка не можем да съберем.....
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 16:08:07
Аз се отплеснах май пак smiling smiley

За София като град - известно е от историята как е станала столица и какво е представлявала тогава. И кои български градове са били много по-развити във всяко отношение от нея.

Но това е минало. София се е развила като административен, икономически, търговски и културен център на страната и това е факт. И така привлича хора от цялата страна. Въпросите с "правилния" език, "правилното" облекло, "правилния" външен вид ще ги подмина. При съвременната глобализация, когато китайци, африканци и българи могат да бъдат съседи във Ванкувър, например, е смешно ние да се делим на "софиянци", "пловдивчани", "бургазлии", "русенци", "малоконарци", "еленци".....
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 16:42:29
"съвременната глобализация", ала-бала, love, peace and hair grease ....

нищо общо с разговора за селянията, чалгата, непознаване и незачитане на правилата за живот в голям град, аварийки насред оживен трафик, обущета тип "плетенок" и тениски "джобарки" :}

селяните вън! не съм фен на карбовски, но го е напипал май - единствения начин е СФ да стане непоносимо скъпа за селтаците :g:
Re: За селяните и софиянците
08-02-2008 - 17:03:48
dedepene,

Аз пък викам "дядовците вън!" :} :} :} За к'во са ни тези изкопаеми - не могат да ходят бързо, задръстват улиците и превозните средства, клюкарят по адрес на младите, 'щото им завиждат.....

И викам "грозните вън!" - в София само красиви екземпляри да останат - иначе загрозяват гледката.....

Ами така де - ред трябва да има :} :} :}

П.П. Като се замисля, то едното (скъпа) е пряко свързано с другото (вън дядовците) - те обикновено са с ниски доходи и като стане непоносимо скъпа, ще е първо непоносимо за тях точно..... Значи - съгласна - да става скъпа smiling smiley

Като се прибави, че грозните по-трудно си намират работа или "спонсор", значи, и тях ще ги удари скъпотията.... Значи - пак сме в синхрон..... Да става скъпа и това е!

И така в София ще останем само млади, красиви и напористи smiling smiley




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-08 17:11 от Joan.
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.