Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За селяните и софиянците

Публикувано от alex_dilan 
За селяните и софиянците
05-02-2008 - 12:36:02
Във всяка тема в този форум се набива една неприязън на някои хора определящи се , като "СОФИЯНЦИ" , към другите - "селяните" , "провинциалистите" ,"хуните". Все едно не сме 2008 , а 1908г.
Странно как месторождението в столицата на една изостанала балканска държава вдъхновява гордост и високомерие , като на римски патриции или английски лордове от Викторианска Англия. Дори се надцакват кой на коя улица е живял , като оня гей ,бившия конституционен съдия Георги Марков , дето бил от "семейство от сой" на бул."Витоша" роден , пък после разбрахме какъв подлец(доносник) всъщност е.
Разбирам , когато някой се гордее и хвали , че е учил в елитна гимназия , истински университет или че има постижения в някоя област. Разбирам дори ,когато някой се хвали , че притежава нещо , което му е подарено или наследено , ама да се надуваш , че си се родил в София - не мога да разбера какво е предимството.
Ако си живял и учил средно в езикова или МГ във Видин , Варна , Ямбол , Благоевград и т.н. през 80те , то образованието е на нивото на 1 и 2 английска гимназия или НМГ , да не говорим за обикновените ЕСПУ та. Естенствено е най-добрите ученици от цяла България да идват да учат в най-добрите университети в София - СУ , МЕИ , УНСС ,ВИАС ,ВИТИЗ и др. - те са национални , не са общински. Естествено е добрите специалисти да остават да работят после в София - за 90% от специалностите във ВУЗ нама никакво приложение извън София. Столицата привлича елита на младежите от цялата страна и с изключение , можеби на Варна ощетява останалите градове откъм "мозъци".
Срещу тези ли хора роптаете , ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА ?
Нискоквалифицираните и необразованите работници от Русе , Ст.Загора , Плевен , Бургас или турските села нямат икономически интерес да се заселват тук. Те са само гастарбайтери и когато свърши строителния бум , просто ще се приберат при семействата си. Те не са дошли тук за кеф , а от зор.
Така ,че не обвинявайте хората за боклука , трафика , мръсотията и другите проблеми на София , а изисквайте от тези , които сме избрали да администрират града да си вършат работата , а не само да крадат.
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 12:53:32
alex_dilan Написал:
-------------------------------------------------------
Столицата привлича елита на младежите
> от цялата страна и с изключение , можеби на Варна
> ощетява останалите градове откъм "мозъци".

...едва ли Варна прави изключение от общото правило, макар че и тук полемиката 'пришълци vs кореняци' не е изолирано явление.

> Така ,че не обвинявайте хората за боклука ,
> трафика , мръсотията и другите проблеми на София ,
> а изисквайте от тези , които сме избрали да
> администрират града да си вършат работата , а не
> само да крадат.

Абсолютно същото смение споделям и аз и го бяхс поделил неотдавна в друга тема. Проблемът с пренаселването и последствията от това се крие другаде, не в желанието на т.нар. 'провинциалисти' да се докопат до големия град, но тъжното е, че част от тези 'провинциалисти', които далеч не биха могли да се нарекат представителна извадка за масата хора, които се заселва по големите градове, създават негативния 'селяндурски' имидж. Това си е мое мнение, мнение на непретендиращ кореняк-варненец smiling smiley
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 13:03:07
avatar
Знаеш ли колко глупаво е всичко това?
Милион пъти ви обясняваме,че не става въпрос за надуване,а за това че като отидеш някъде,трябва да се опиташ да се впишеш в обществото,което заварваш. Не да се опияняваш,че съседите ти не те познават,та можеш спокойно да се държиш като абориген.Нещо,което на собствен терен не би си позволил-не само за да не се изложиш пред хората,но и защото обичаш родното си място.
Най-некоректното и елементарно обяснение за хаоса и мръсотията в града,го ползваш и ти,явно защото няма какво друго да кажеш.
Властта ти била виновна.И за това ли,че не щеш да се регистрираш тук,че поне да се знае колко кофи за боклук са нужни за един вход? Или колко коли за градския транспорт?
Като пищиш за дупките по улиците-къде си регистрирал колата си?
Когато кметът изпищя,че отново намаляват парите на града,като вече връщат само 20%,всички вие,нищо че живеете тук,нададохте вой че и това било много,щото София не била България.
Истината е,че гледате на града само като място за печалба......... :g:
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 13:16:55
Браво Алекс!Нещо умно тук по въпроса!!!Защото от такива като Камелия,които НИ ОБЯСНЯВАТ как да живеем в София-кафа....Ками слез на земята скъпа winking smiley
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 13:40:32
avatar
venciev Написал:
-------------------------------------------------------
> Браво Алекс!Нещо умно тук по въпроса!!!Защото от
> такива като Камелия,които НИ ОБЯСНЯВАТ как да
> живеем в София-кафа....Ками слез на земята скъпа


Хи,хи,хи! Като обяснявам и задавам въпроси,що ли не получавам отговори?
Като отида в друго населено място,като ми обясняват какви са им правилата,що ли не се дуя и възмущавам,а ги спазвам?
За съжаление,здраво съм стъпила на земята и знам,че с обяснения нищо не става,въпреки че се опитвам.........
Да попитам,като не щете да чуете как да живеете в София,че да се приобщите към града,защо роптаете,че Софиянци ви недолюбват? Защо плюете управата,че не се справяла? smoking smiley
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 13:45:32
Целия корен на всичкото това се корени в дълбокия социализъм. Лафчета "учи маме че да не работиш", "отиваме в София че там са големите заплати" и тем подобни глупости докараха нещата до там че масово народа се изнесе тук.
Естествено, никой що годе интелигентен човек няма да обвини никой себеподобен, останал тук защото например е добър програмист и трудно би намерил подходяща работа в родното си място.

Обаче има една прослойка "хорица" - дето живеят по 7-8 в двустаен, работят за по 7-800 лева, които естествено не се регистрират тук, карат 15-20 годишни таралясници и прочие. И продължават да прииждат все повече и повече, независимо че вече и по родните им места има някакво раздвижване и биха могли да се устроят достатъчно прилично и там.

Понятието "селянин" далеч не означава "човек живеещ извън София и пристигнал наскоро". Понятието "селянин" означава че си хвърляш боклуците през балкона, държиш се като абориген по улицата, нахален си като конска муха...

Понятието "селянин" означава че натягаш на работното си място, не си спазваш работното време - само и само да "блеснеш" пред шефовете колко си "важен" за фирмата..

Понятието "селянин" далеч далеч не се отнася за възпитаните и културни хора, без значение от родното им място.

Аз съвсем реално съм се замислил да се освободя от всичките си имоти в София и да се изнеса в някое спокойно и тихо село. Да избягам от "селяните" в София.
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 14:12:01
Оппаааааа,Камито май е влюбена в бат Бойко!Я,да не го обиждате!!! smoking smiley
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 14:50:13
То същата любов имаше и към ЦАРА,ама на народа му трябва време да разбере за какво става реч.Обикновено колкото е по голяма любовта-и омразата след това е реципрочна.... smoking smiley
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 14:51:55
avatar
venciev Написал:
-------------------------------------------------------
> Оппаааааа,Камито май е влюбена в бат Бойко!Я,да не
> го обиждате!!!


Хи,хи,хи! Точно такава реакция очаквах!
Сега можеш да избиеш и на политика,че да отклониш въпроса........
clap: :}
Re: За селяните и софиянците
05-02-2008 - 14:54:13
Вие пък за какво сте решили да говорите, аз мисля че София е един от най-мръсните и неуредени градове в Европа и да живеш там си е чиста доза наказание а Вие още разсъждавате някакви си непонятни глупости. Аз лично не се кефя от София - живял съм, работил съм там и точно заради това ми се струва много селска и мръсна. В България има доста по добри и интересни места за живеене. Огледайте се и сами ще ги откриете ако може да си го позволите съветвам Ви за да не бъдете обгазявани, манипулирани, крадени, настъпвани и тнт изберете провинцията ще живеете по дълго и по-качественно. Софианци да не се обиждат, като я обичат толкова много тази София защо не си стоят и по празниците там ами отиват в провинцията. smiling smiley
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.