Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

пак за терасата

Публикувано от ivanes 
пак за терасата
31-01-2008 - 10:08:07
здравейте имам следното питане . имам апартамент на приземен етаж. пред целия апартамент имам нещо като тераса или по скоро дворче на кота 0 . това нещо е 40 квдратни метра .тъи като има денивилация на парцела който е построена кооперацията под моята тераса има друга която е на комшия от кооперацията срещу нас, абе нещо като комплекс от 2 сгради и по средата се образуват тия голени тераси които са си на гранитогрес оградени с фешън оградки smiling smiley .Та значи искам да си освоя половината от терасата и да си направя още една стая която ще се ползва за сега само лятото и няма да има стакла на прозорците и една стена нещо като навес . но да е направена така че всеки момент в които пожелая да мога да сложа една дограма и да се затвори .и за тази цел ще трябва да иззидам няколко стени . вапроса как да го озаконя това нещо трябва ли архитект да ми направи скица в общината ли трябва после да питам ? притеснението ми е ,че някои комшии могат да се оплачат ей така за спорта . или ако няма да тсане според вас от какав материял може да се направи за да е законно чувал съм че ако е олекотена конструкциа нямало проблени но не ми е ясно коя конструкция е такава . sad smiley мерси предварително
Re: пак за терасата
31-01-2008 - 20:09:34
В тази тема обсъждаме подобен въпрос.
Re: пак за терасата
31-01-2008 - 22:06:15
мерси ре6о чел съм я тази тема но аз нямам проблем със собствеността . по нотариаален акт и скица се води тераса и е моя собственост . въпроса ми е за реда на озаконяване на някъква пристройка към хола ми и въобще трябва ли да го озаконявам ,че да нямам после проблеми с комшиите и общината moody smiley
Re: пак за терасата
01-02-2008 - 00:30:50
Мисля, че няма да може да узакониш подобно нещо, дори и да го направиш преместваем обект. А със сигурност иззидаш ли пък нещо ДНСК идва и го бута при първата жалба от комшиите ти.
Бъди сигурен, ако е можело там да има стая, пристройка или каквото и да е било, архитектите и строителя на сградата са щели да го предвидят и да го направят.
Имаш минимални разстояния към дънна регулация ( както подразбирам от твоя случай) и към сгради през дъно.
То да си остъклиш балкона вече е незаконно и идват и ти махат дограмата, ти цяла стая си решил да строишsmiling smiley
Re: пак за терасата
01-02-2008 - 09:59:11
хмммм точно от това се страхувах sad smiley просто 40 квадрата са голяма площ за тераса и исках да се оползотвори по някакъв начин .май ще отида на варианта дървен навес ,че ако трябва да го бутам по ефтино ще мина smiling smiley пък ако някой се оплаче и дойдат да го махат то значи ,че трябва да махнат остакленията на цялата кооперация от които от моя страна и аз мога да се оплача smiling smiley . а какво е ''дънна регулация ''
Re: пак за терасата
01-02-2008 - 10:29:30
Ами дънна регулация (към дъно на парцела), странична регулация ( към комшиите вляво и дясно ), улична регулация ( към улица )....Това е стандартен случай. Например ъгловите парцели нямат дънна регулация, имат 2 улични и 2 странични. Но винаги си има и изключения.
Re: пак за терасата
01-02-2008 - 15:27:17
Как трябва да постъпим ако искаме да остъклим тераса на семейно жилище?

Отговор от ДНСК
По отношение на възможността за прилагане на облекчения ред по чл.147 ЗУТ или общия ред на чл.148 ЗУТ преценката е на главния архитект на общината (района).
Намерението Ви да остъклите терасата на семейното жилище можете да изпълните като се снабдите с Разрешение за строеж, издадено от главния архитект на района в общинската администрация, без за това да е необходимо предварително изготвяне и одобряване на инвестиционни проекти, по реда на чл.147,ал.1,т.12 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, като представите и становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на строежа.
Следва да се има предвид, че този ред не се прилага, когато балконът е разположен към първостепенната улична мрежа.

Дали няма да може да го направя от някаква дървена или метална конструкция и да се остъкли с дограма без да зидам и да се води остъклена тераса като преди това естествено съм взел Разрешение за строеж от главния архитект на района и становище от инженер-конструктор ?
Re: пак за терасата
01-02-2008 - 15:49:08
Целия ти проблем се състои в това, че твоето не е нито тераса, нито балкон, а двор. А за остъклен двор, аз до сега не съм чувала.
Отиди в общината и си ги питай, ще ти разяснят всичко подробно.

Re: пак за терасата
01-02-2008 - 17:01:51
Така и ще направя мерси _edna cool smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход