Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП

Публикувано от vl_petrov 
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 12:18:41
4ovek е прав. Не може да се изчисли просто ей така едно РЗП, на салфетка. Поне не точно.
Все пак оставете архитектите да си вършат работата.
Както знаете закона има дупки, които не са оставени случайно. И използвайки тези малки на вид хватки се постигат по големи квадратури.
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 15:09:32
SORRY !



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-02-12 18:10 от partzalev.
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 15:32:31
partzalev ,

Сега ще се явят хора, които ще ти "набият" в главата, че имота струва толкова, колкото един купувач е готов да вложи в него. Разбира се, има купувачи, които могат да дадат повече пари, но за това е нужен идеален пазар, в който всеки да има достъп до информацията ти и ползите от имота.

Въпросът ти е меко казано несъстоятелен. Освен това, архитектите са хората, които могат да ти дадат перфектните характеристики на имота, но и между тях има разлики. От моя опит, ще ти кажа, че в рамките на един парцел имах два различни арх. проекта, с осезаемо различни РЗП, ( защото това е нещото, от което бъдещите строители се интересуват най-много), и много различен вид на конструираните сгради.
Стигнахме до философията на моя отговор,( след като знаем репликата на един бивш вицепремиер, който казваше за себе си, " Егати и държавата, след като аз съм им вицепремиер"winking smiley , а именно - дано имаш късмет да попаднеш на правилното място, в определеното време, на правилния човек.
И понеже, виртуално те познавам като непремирим човек, едва ли отговорът ми те задоволява. Но това мога да ти кажа съвсем искрено.
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 16:12:42
Я ми кажи защо трябав някой безплатно да консултира човек, който тръгва да сключва сделка за стотици хиляди евро.
Това, че в България има много хора, които не осъзнават колко са богати не означава, че тези, които разбират са длъжни да им помагат безплатно да реализират сделка.
Интересувало го някого дали имота му струва 500хиляди лева или 1,5 млн. и се стиска да си плати разработка на архитект. Не разбираш ли колко е абсурдна ситуацията?
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 16:34:06
Да, винаги съм съветвала мои познати, които са пред сделки със строители да отидат и да си направят консултация при архитект. Не е нито скъпо, нито пък коства много време.

За изчисляването на квадратурата няма формула, така че аз не мога да ти кажа да добавиш още 20% към РЗП-то, което го смяташ парцел по Кинт. И не е само Кинт, има и плътност, защо я забравяте.

Ами хайде аз ще ви дам пример: 1000м2 парцел, кинт 2.3, плътност 40%, кота корниз 10м'...Е хайде направи пък тук 2300м2, при положение, че може да имаш само 400м2 партер (по 4 нива в общия случай, прави 1600м2). И тук говоря само за надземно РЗП, ти него не може да уплътниш дори. Просто има и други показатели, които също имат значение.
Това е наистина дълъг и сложен процес, които се изяснява на идеен проект. Има безброй много варианти, които за едни парцели са приложими за други не. Има безброй много компромиси, които ако се направят се постигат по-добри резултати и т.н. Въпросът е, че понякога компромисите си струват, понякога не.
Ще ти дам пример - На парцел с кота корниз 10м', може да направиш и 4 етажа, може и 5 етажа, зависи от дълбочина на парцела, от тахиметрията на парцела, от това дали имаш магазини или закопаваш партерното ниво.
Просто всеки парцел е спесифичен, за това съвета ми е да си отидеш при архитект, да те консултира, да ти каже кви варианти има и т.н.
4овек е прав, не може да искаш някой да ти направи сметка на РЗП-то , а на всичкото отгоре да ти обясни всички дупки в закона и то във форум.
И последно искам да кажа, че аз като архитект, никога не съм била привърженик на сляпото гонене на квадратура, когато обемите стават антихуманни.
Така, че понякога една жертва в квадратурата прави сградата по-красива, по-човешка, по-функционална, което вдига и цената на м2.
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 16:37:30
4ovek ,

Днес настроението ти не е добро. Била съм свидетел, как даваш абсолютно безплатно съвети на хората, без да се интересуваш от имотното им състояние. По твоята логика, ти ми даде съвет само срещу обещанието за черпене на една бира.
За това казвам, че е важно да имаш късмет - да попаднеш хем на правилния човек, хем - да е в настроение, хем - да го върши срещу обещание. smiling smiley smiling smiley
(сори, за черния хумор)
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 16:38:26
4ovek,
аз съм точно от тези, които си плащат на архитект и то на двама, само за да разбера "за коя Мария става дума". Съгалсен съм, че трабва да ми "набият" в главата факта, че имота струва толкова колкото един купувач е готов да плати за него, но не ми се сърди, че чакам правилния купувач, а не онзи, на който белите конци на кръпките по гащите му личат отдалече! Това, което сега ми предлагат като кв.м. обезщетение и аз мога да си построя и после да продам, но не ми е това бизнеса, пък и защо да похабявам парцела!
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 17:17:31
avatar
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> 4ovek,
> аз съм точно от тези, които си плащат на архитект
> и то на двама, само за да разбера "за коя Мария
> става дума". Съгалсен съм, че трабва да ми
> "набият" в главата факта, че имота струва толкова
> колкото един купувач е готов да плати за него, но
> не ми се сърди, че чакам правилния купувач, а не
> онзи, на който белите конци на кръпките по гащите
> му личат отдалече! Това, което сега ми предлагат
> като кв.м. обезщетение и аз мога да си построя и
> после да продам, но не ми е това бизнеса, пък и
> защо да похабявам парцела!

И ти не се сърди, но помниш ли кога за пръв път постави въпроса за имота си? Фактът,че няма кой да ти предложи това, което искаш, по-скоро показва че искането ти е нереалистично, отколкото че около теб се въртят само бедняци.
Не се е родил толкова безумен богаташ, който да ти плати 320х. евро, за да построи 2000РЗП в Орландовци. /Ако греша за местоположението, поправи ме/.

Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 17:58:57
Я ми кажи защо трябав някой безплатно да консултира човек, който тръгва да сключва сделка за стотици хиляди евро. По тая логика махнете изобщо форума. Тук се обсъждат имотни и строителни въпроси, които в почти всички случаи са на стойност десетки и стотици хиляди. Значи ли това, че не трябва нито да получаваме, нито да даваме тези безплатни мнения?

Според мен във форума питащият трябва да се ориентира и след това да отиде при специалист (адвокат, брокер, архитект, майстор или какъвто е). Ако разчиташ само на тези безплатни и неангажиращи мнения може евтиното да ти излезе скъпо.
Re: НАДЗЕМНО И ПОДЗЕМНО РЗП
12-02-2008 - 17:59:02
камелия,
Права си, имаш добра памет. А пък и от горните ствети за последен път се убедих, че е по-добре да санирам къщата на дядо ми и да повдигна малко покрива. По-добре ще ми е да се разходжам бос по морава от 400 кв.м., отколкото там да има железобетон, та ако ще и най-красивия!
Благодаря и на global и 4ovek, че ме предпазват да направя някоя глупост!
Успехи на всички от сърце!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход