Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Разпределение на общите разходи

Публикувано от zerg 
Разпределение на общите разходи
07-12-2007 - 12:01:51
Здравейте,

Прегледах част от темите за етажната собственост но не открих подобна тема. Предстои ни общо събрание за решаване на разпределението на разходите.
В ПУРНЕС има правила по какъв начин се разпределят общите разходи - в общи линии са на човек. Ако общото събрание вземе рашение да разпределя разходите по друг начин(например по равно или според % в общите части...) това законно ли е и къде е регламентирано това. Не намерих подобен текст в ПУРНЕС.
Също така не намерих регламент за това как се плащат разходите за охрана, чистачка и др на хора които не живеят посточнно във входа - а в новите блокове това са половината от хората?

Има няколко текста в пурнес определящи правата на общото събрание :
4. определя месечни парични вноски за покриване на разходите за управлението и поддържането на общите части на сградата и за други общи разходи;
8. разпределя общите разходи за осветление, вода, отопление, поддържане, почистване и други на местата за общо ползване и по отделни консуматори, когато няма индивидуални измервателни уреди, съобразно нормативните актове.
Това означава ли, че ако не се съобразим с правилата описани в нормативния акт ПУРНЕС и разпределим разходите според процента в общите части,това ще е незаконно ?

Благодаря
Re: Разпределение на общите разходи
07-12-2007 - 17:11:34
С две думи - както си решите вие помежду си на общото събрание,това важи.

И в нашият блок живеят само половината -които не живее там повече от месец,плаща само за ремонт на общи части.
Ако и това плати - пак добре.
Re: Разпределение на общите разходи
07-12-2007 - 17:13:14

--------------------------------------------------------------------------------

чл. 9. (1) (Изм. - Изв., бр. 14 от 1957 г., бр. 73 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общите разходи за осветление, вода, поддържане, почистване и др. на общите части на сградата се разпределят според броя на обитателите, които ги използват не по-малко от един месец
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) При наличие на измервателни и контролни прибори за топлинна енергия за отделните консуматори консумираната от тях топлинна енергия се заплаща по показанията им.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) При сгради, в които има магазини, ресторанти, сладкарници, работилници, офиси и други подобни заведения, консумираната от тях топлинна енергия се определя по показанията на монтираните в тях измервателни и контролни прибори. При липса на такива прибори потреблението на топлинна енергия от тези обекти се изчислява пропорционално на отопляемия обем или по мощността на отоплителните тела в съответните имоти съгласно действащите нормативни актове. Останалото количество топлинна енергия се разпределя между различните консуматори, изчислена на кубичен метър отопляем обем или по показанията на монтираните в тях измервателни и контролни прибори.
(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Разходите за портиер (заплата, работно облекло и наем на заетото помещение), както и за почистването и поддържането на местата за общо ползуване се разпределят поравно, според броя на обитателите. Тези разходи не се заплащат от децата, ненавършили 3-годишна възраст, включително от временно живеещите, които са живели в сградите не по-малко от един месец, а децата от 3- до 6-годишна възраст включително заплащат 50 на сто от сумата, определена за останалите обитатели.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Лицата, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, която е свързана с достъп на външни лица, по-чест от обичайния, участвуват в разпределението на разноските за осветление, почистване и поддържане на общите части и за портиер в петорен размер (като за петима обитатели).
(6) (Нова - Изв., бр. 32 от 1957 г.) Разходите, посочени в алинея 1, буква "а" (за осветление), и в алинея 4 (за портиер, почистване и поддържане на местата за общо ползуване) се заплащат от собствениците или от наемателите на магазини, ресторанти, производствени и други помещения, които не се използуват за жилищни нужди, съобразно стойността на помещенията (чл. 40 от Закона за собствеността), а между собствениците или наемателите на едно и също такова помещение - съобразно използуваната площ от него.
(7) (Нова - ДВ, бр. 76 от 1978 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Разходите за използуването и поддържането на асансьорни уредби се разпределят според броя на обитателите без децата до три години. Общото събрание може да реши разпределението на тези разходи да стане по друг начин, както и да освободи от тях някои от обитателите на долните етажи.
( (Нова - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Собствениците на кучета участват допълнително в разходите за почистване на общите части, като плащат за всяко куче колкото за един член от семейството, но не по-малко от 1 лв.
(9) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Общото събрание може да приеме решение за опрощаване или за временно подпомагане от бюджета на финансово затруднени собственици за цялата или за част от сумата, която им е определена за покриване на одобрени разходи.
(10) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) С решение на общото събрание собствениците могат да участват с материали и/или труд при извършване на работи по поддържането и възстановяването на общи части от сградата, като стойността им се приспада от дължимата от тях сума.
Re: Разпределение на общите разходи
08-12-2007 - 13:57:35
Благодаря за отговора. Аз също мисля, че каквото реши събранието - това е. Но не го видях написано в ПУРНЕС или закона за собствеността(така май се казваше).
В ПУРНЕС освен това се казва, че разпределението на общите разходи е "според нормативните актове"- точка 8 от правата на събранието. А нормативните актове казват - на човек. Тоест ако общото събрание реши различно разпределение, то тогава някой недеоволен(а аз имам такива съседи) може да атакува в съда(има такава процедура според ПУРНЕС) решение на събранието ?

Иска ми се да намеря някъде изрично написано, че общото събрание може да гласува по свое усмотрение, а в пурнес разпределенията са препоръчителни - или нещо такова? Впротивен случай може да има проблеми
Re: Разпределение на общите разходи
08-12-2007 - 18:16:25
чела сам го някъде

Точно в този случай не е важна теорията, а практиката.Каквото и да решите - винаги ще има хора, които да намерят причини да не се плащат - все едно кой е прав.

И при нас има хора,които не плащат - бедна ви е фантазията какви причини измислят.

Така, че- решава общото събрание.Няма определена от закона сума за плащане - доколкото знам.Ние плащаме повече от обичайното,така сме решили, иначе не могат да се съберат пари за елементарни ремонти.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход