Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Продажба или прехвърляне на вила- какви документи

Публикувано от Palio 
Продажба или прехвърляне на вила- какви документи
21-11-2007 - 00:29:15
Здравейте!
Слу4ката е следната-имаме с майка ми една вила+земята в наследство от баща ми.
Въпроснота къща е строена около 85 година. Тогава не е имало акт 16, разрещение за ползване или за въвеждане в експлоатация. По думите на мама-имали си строителен билет, построили къщата, отишли на Алабин 2, подали накаква декларация/проектът бил за дървена, а те направили от тухли/ с която едновременно станало и въвеждане в експлоатация и узаконяването на промените. Оттам им дали нещо, което да занесат в тогавашния съвет и да започнат да плащат данъци и за къщата. И оттогава мама все се притеснява дали всичко е узаконено, защото нямаме никакъв документ.Трябва ли да имаме нешо специално?

2-ри въпрос. Сега мама иска да ми прехвърли, дари или продаде вилата и земята. Нотариусът каза, че ще трябва скица+ някакво удостоверение, че къщата е изградена и съобразно арх. проекти.За въвеждане в експлоатацияя за акт 16 ли става дума, за регистрацията на строеж от5-та категория-това ми обясняват архитектите. И трябвало да си намеря фирма да ми ги подготви документите, защото аз сама едва ли ще се справя. Не разбирам-нали къщата е факт от около 30години,всичко е станало точно по тогавашните закони, след това надлежно са плащани данъци.Излиза, че сега пак трябва да му правим "акт 16"
Питам наистина ли ми трябва това чудо, за да се изповяда подобна сделка при прехвърлянето на къщата? Или аз сум недоразбрала нещо?
Re: Продажба или прехвърляне на вила- какви документи
21-11-2007 - 09:41:18
Значи според мен вариантита са няколко:

Най-евтиния и лесния = ровене в архивите. Първо в семейния архив. Пазите ли си: позволителния билет, заверени архитектурни планове, всичко каквото намерите? Къде се намира къщата? Щом е Алабин 2, през 1985-та е била в Благоевски райсъвет, а сега в кой район е? Къщата нанесена ли е в кадастъра? За прехвърлянето ще ви трябва скица най-вероятно от района. Ако я няма в скицата и съответно в кадастъра трябва да се нанесе. Това го правят частните геодезически фирми. Ако я има в кадастъра можете да вземете справка от Софийски кадастър за къщата с нейната квадратура. Позволителният билет е документа, с който се удостоверява, че сградата е законна и съществува в правния мир. На Алабин 2 сега е район Триадица и в техния архив се пазят кочаните с билети от бившия Благоевски райсъвет. Това, че сте плащали данъци не ви дава никакви права. Все пак проверете в местното данъчно с какви квадратури е декларирана къщата и земята. Ако ви устройват вземете Удостоверение за данъчна оценка. Ако не са верни, предекларирайте имота и пак данъчна оценка. Конско на мама, че не пази документите, а е разчитала на държавата кърмилница да го направи вместо нея. Най-добре ще е да намерите заверени архитектурни проекти. Подайте молба до архива на общината. Ако там го няма, искайте служебна бележка или удостоверение, че архивът е унищожен или там каквото е. За да изповяда сделката на нотариуса му трябват надлежни документи в, които е описана къщата като законна. Той не може по устни данни да опише къщата в новия ви Нотариален акт с квадратури и изброяване на помещенията. Имайте предвид, че при такъв заплетен случай нотариусите имат различни изисквания, а някои са прекалено взискателни = търсете по-разбран. Ако не можете да намерите необходимите документи следват по-лошите варианти:

Удостоверение за търпимост или Махленско свидетелство Удостоверението мисля, че беше по &16 от ЗУТ се издава от техническата служба на района и удостоверява, че сградата е строена преди 1987 и следователно е в режим на търпимост независимо дали отговаря на строително-техническите норми. Вижте в района какво ще ви искат за него? Махленското свидетелство е по стария закон и малко нотариуси ще го приемат. То представлява декларация от двама човека (съседи, приятели) кога е строена къщата и какво представлява. В него те дори могат да опишат помещенията.

Труден и скъп вариант Заснемане за възстановяване на строителни книжа. Това може би ви е предлагал архитектът, но не ми е ясно точно какво е имал предвид. Извършва се от архитект и се приема от района затова първо там. За него също ще ви трябва позволителния билет.

Най-лош вариант Неможете да намерите позволителния билет и никакви документи, че сградата е законна и съществува в правния мир. Това означава, че е незаконна и по сегашния ЗУТ не може да бъде обект на прехвърлителна сделка. Също подлежи на премахване, но това едвали ще стане скоро освен ако не застрашава минувачите със самосрутване. В този случай също собствениците на земята, от които тя е била взета за да ви се даде на вас биха могли да имат претенции.
Re: Продажба или прехвърляне на вила- какви документи
21-11-2007 - 13:19:31
Благодаря за изчерпателния отговор.
Къщата е в район Витоша, преди гледам пише нещо-РНС 9-ти септември.
Какво е позволителния билет и кога се е издавал от гледна точка на зъвършването на строежа? Гледам има протокол за дадене строителна линия и след това строителен билет.

Точно това се опитвам да разбера, кой докумен описва къщатна като законна-позволителното ли?

Скицата ще излезе тези дни,така че ще знам със сигурност дали е нанесане в кадастъра.

За скъпия вариант, които споменаваш-точно тава ми обясни архитекта май-да си намерим фирма ,която е строителна или се занимава със строителен хаздор и тя да събере документите.
Re: Продажба или прехвърляне на вила- какви документи
21-11-2007 - 20:33:51
Значи кажи какво имаш у тебе? Щото така не ги разбирам въпросите кое след кое било. Кой документ описва къщата като законна е трудно да се определи. Както е казал един виден жител на Седми селски райсъвет (РНС 9-ти септември): "Законо е врата усред пОле!"
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход