Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

имот между бивши съпрузи

Публикувано от kth 
kth
имот между бивши съпрузи
21-10-2007 - 13:21:32
Разведена съм по взаимно съгласие Март 2004г.По споразумението на развода жилището закупено по време на брака остана на мен до навършване пълнолетие на децата. С бившия ми съпруг останахме да живеем заедно до Октомври 2004 в която аз отидох да работя в чужбина.През Октомври 2006 децата ми (17г11м и 20г)доидоха при мен. По малкия ми син навърши пълнолетие Декември 2006.От периода Октомври 2006 до момента бившият ми съпруг живее сам в апартамента.Говорих с него за продажба, делба на имота и тои пожела да ми изплати моя 50% дял не по пазарни цени,а по държавна оценка (която е далеч по-ниска) и аз не сам съгласна.
Въпросите ми са два:
1.Какъв е пътя, начина да му поискам наем( от сега нататък ) и трябва ли да съм в БГ за това?
2.Каква трябва да е моята следваща стъпка за този имот?
Предварително Ви благодаря.
Катрин
Re: имот между бивши съпрузи
24-10-2007 - 15:45:36
Наем може да поискате - за 50 % от собствеността - колкото в случая е дялът Ви.
Също така може да наемете адвокат, който да представлява интересите Ви по отношение на имота - дали искате да го продавате или друго - консултирайте се какво ще Ви препоръча. Лошото е, че ако не се споразумеете извънсъдебно със съпруга си - съдебните дела може да Ви костват доста нерви и средства /некомпетентен или алчен адвокат - също/. Закона Ви дава право, но е добре да подходите подготвена какво Ви очаква.
А това решение на бившия съпруг да Ви наплати имота / особено, ако е атрактивен/ по данъчна оценка, си звучи като подигравка, в случай на чувствителна разлика с пазарната цена на имота. Само за сравнение - наш имот на пазарна стойност 300 000 евра, беше с данъчна оценка около 100 000 лева... преди месец.
Все пак, съветвам Ви да си наемете адвокат поради възможност за злоупотреба с правото Ви на собственост - най-вече заради факта, че господинът обитава жилището и по настоящем.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход