Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

таванско помещение

Публикувано от icopop 
таванско помещение
20-09-2007 - 04:59:59
Здравейте,
Имаме малко студио в 5 етажна сграда строена 50-те години. Намира се на последния етаж. Над него се намира таванско помещение , което пак аз ползвам. Отделено е с шперплатови плоскости от общия таван и от както се помня винаги е било наше. Искам да го обединя със студиото отдолу , така че да мога да го ползвам като жилищна площ.
Какво казва закона в такъв случай? Имам ли това право? Какви разрешителни са ми нужни - не мисля да променям конфигурацията на покрива - само ще го топлоизолирам и подменя керемидите. Трябва ли да търся съгласието на съседите?
Re: таванско помещение
20-09-2007 - 09:13:31
Мисля че трябва да направиш проект (в смисъл да ти го направи някой) и да го внесеш в общината за одобрение и разрешение, ама в този случай не съм много сигурен. Ако обръщаш таван на апартамент трябва да го направиш. За съседите не мога да ти кажа.
Re: таванско помещение
20-09-2007 - 16:38:52
Таваните по принцип са обща собственост на всички собственици на обекти в сградата. Това, че Вашето помещение е отделено с шперплатови плоскости, ме навежда на мисълта, че това е направено неофициално. Проверете си всички документи и ако в тях не фигурира обособено таванско помещение (а също и при останалите Ви съседи), тогава, за да направите каквото и да било, трябва да имате съгласието на всички останали собственици на жилища в сградата.
Re: таванско помещение
21-09-2007 - 02:27:29
Благодаря за съветите, и аз имах подобно съмнение относно статута на помещението и май ще се наложи да събирам подписи. 51% или 2/3 са достатъчни? Или 100%?
Re: таванско помещение
21-09-2007 - 21:10:56
100%, колкото и да не Ви се иска smiling smiley
Abu
Re: таванско помещение
22-09-2007 - 13:08:58
Milamila,
напоследък честичко ми се налага да ползвам ПУРНЕС, ама не знам правилно ли се ориентирам:
- Според чл. 3 (2) ползването на общи части от един от собствениците става с решение на Общото събрание.
- Решение на общото събрание се взема при 2/3 присъстващи с обикновено мнозинство - чл.9а(3).
- А отмяна на решение, чл.13(1), става след оспорване от страна на някой от неприсъстващите, на някой от несъгласните или ако има процедурни нарушения при взимане на решението.
За да се избегнат основания за оспорване на първото решение, разрешаващо ползването на таванското помещение, на практика е необходимо 100% участие в Общото събрание и 100% съгласие с решението му.
Отделно по ЗУТ трябва да се прецени дали е допустимо преграждането и обособяването на таванското помещение като жилищно. Аз не намерих такъв текст, т.е. ако таванът е обща нежилищна част, не знам дали и как може да стане жилищна. Ако има такова законово основание (или ако няма пречки), после трябва ли мотивирано становище на инженер-конструктор по чл.38 (7)?
Re: таванско помещение
27-09-2007 - 16:20:22
Ползването на общите части не включва преустройство на част от таванското помещение в жилищна площ.
За преустройството най-добре ще отговорят в Общината (въпреки, че често и те самите не познават добре ЗУТ-а smiling smiley ), но според мен ще трябва останалите съсобственици да учредят право на строеж, а общината да издаде Разрешение за преустройство и промяна на предназначение на таванското помещение в жилищно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход