Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За идеалните части, мазането и топлоизолацията

Публикувано от Palio 
За идеалните части, мазането и топлоизолацията
18-09-2007 - 00:07:17
Здравейте!
Имам въпрос, свързан с разпределението разходите по мазане на един блок и топлоизолирането му. Чудя се юридически как стои всичко.
Ето ситуацията.
Живея в 5 етажен блок с по 2 ап. на етаж.От едната страна апартаментите са малки по около 80 квадрата и с 3 външни стени. От другата страна са по-големи -около 120 квадрата но само с 2 малки външни стени.
Искаме да правим ремонт-мазане на фасадата и топлоизолация.
Разходите по измазването трябва да се раздпределят по идеални части ,така ли е това? Но така ли стои въпросът и с топлоизолирането на блока? Иначе всички собственици са съгласни, само спорът е за разпределението на сумата

И другата ми питанка е свързана с вземането на решение на общото събрание на входа по този въпрос-за извършването на такъв ремонт/крайно належащ, пада мазилката/ иска ли се съгласието на всички от блока или решението се взема с мнозинство?
Abu
Re: За идеалните части, мазането и топлоизолацията
18-09-2007 - 07:20:42
Palio,
ПУРНЕС дава насоки, но важното е какво ще реши общото събрание (с обикновено мнозинство). Смислените варианти не са много:
1. Да си разделите разходите поравно (по 10% на апартамент)
2. Да разпределите плащането според собствеността - 8% за малките и 12% за големите апартаменти (така е по ПУРНЕС)
3. Да разпределите разходите според реално извършената топлоизолация за всеки апартамент (това не е много правилно, защото като дойде време за покрива, мазетата или други общи части, заинтересованите ще трябва сами да поемат по-голямата част от ремонта). Май ще е нещо като 8% за големите и 12% за малките апартаменти.
4. Общото събрание да реши друго разпределяне, включително да освободи някои собственици от плащане, а техният дял да се поеме от останалите съкооператори.
Най-балансиран ми се струва първият вариант.
Успех!
Re: За идеалните части, мазането и топлоизолацията
18-09-2007 - 10:59:24
Благодаря за отговора. smiling smiley
Точно това ми е странно. По отношение на покрив, фасада, мазане и други неща ми е пределно ясно ,че е редно да бъде по идеални части. Обаче топлоизолацията е някакъв си лукс, някой иска, друг не. Например сме длъжни по закон едва ли не да си измажем и оправим фасадата, но никой не ни задължава да си топлоизолираме. :crazy:
Abu
Re: За идеалните части, мазането и топлоизолацията
18-09-2007 - 22:09:23
Ама нали всички бяха съгласни и спорехте само за начина на разпределяне на разходите!
Все пак има достатъчно аргументи за цялостна топлоизолация на срадата. Ако ти се търси из форума точното цифрово изражение - моля. Идеята е, че ако ти искаш да си направиш ефективна топлоизолация, ще трябва някак си да убедиш поне непосредствените си съседи и те да си направят. За тази цел си струва да поемеш дори част от техните разходи. По същия начин те са навързани към своите непосредствени съседи и т.н. В крайна сметка всички сте еднакво заинтересовани от топлоизолацията, т.е. един несъгласен (1 неизолиран апартамент) не сваля ефективността само с 10%, а с доста повече.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход