Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ

Публикувано от femina 
СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
09-09-2007 - 22:49:56
ЗДРАВЕЙТЕ, бихте ли ми казали, кога най-рано може да се прехвърли на собственика си апартамент в новострояща се сграда ? Сградата сега се започва, ще го платим на 100% жилището още в началото /така сме решили, имаме съображения/. Кога най-рано можем да изискваме от строителя нотариално прехвърляне, кога е по-изгодно относно данъчната оценка /респ. таксите по прехвърлянето/... Може ли да стане това преди достигане кота било ?
Благодаря предварително.
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
10-09-2007 - 09:41:02
Моля ви, спешно ми е необходим отговор smiling smiley !!!
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
11-09-2007 - 22:51:23
Здравейте!
Относно прехвърлянето на въпросния апартамент
на този етап от строителството не може да се говори, тъй като той не съществува. Реално ще е налице недмижим имот след получаването на акт 16. За момента може да изисквате от него да ви прехвърли право на собственост от земята на която ще се строи сградата, разбира се съответстваща на вашето право на идеални части от притежаваните от строителя. Това става чрез нотариален акт за продажба по между ви. А нотариалната такса зависи от сумата която ще платите на строителя според уговорката ви. Най-удачно за вас ще е ако се договорите тази сума да е равна на данъчната оценка на продавания имот т.е. идеална част.
Анонимен потребител
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
12-09-2007 - 08:42:15
Rosi80, не говори глупости

Недвижим имот може да се прехвърля след "Груб строеж" - тогава има стени и е ясно какво е имота. Може да няма прозорци и врати ама като имот съществува.

На този етап (дупка) ти от къде си сигурна, че строителя притежава земята?
За да строи на него му трябва само "Право на стоеж" и то е единственото нещо, което строителя/инвеститора може да прехвърли.
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
12-09-2007 - 09:16:09
Може да се прехвърли на акт14 / кота било / с уд.по чл.181 от ЗУТ ако не се лъжа.
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
17-09-2007 - 12:49:31
Разбира се, че може да прехвърлите собствеността още сега.
Това бих Ви и посъветвала при положение, че плащате 100 %.
Особеното е, че не прехвърляте имот, а право на строеж /понеже сградата няма акт 14/, което обаче, не е никаква пречка за нотариалното изповядване на сделката, защото си е вещно право и Вие ще придобиете правото на собственост. Не се налага и да правите нов нотариален акт след акт 16, за да доказвате собствеността си.
Може дори да го прехвърлите и без земя, ако строителя не я е получил от бившите собственици или те са си запазили правото да му я прехвърлят на по-късен етап, към който етап, строителят съответно да прехвърли на Вас и полагаемата земя.
Право на строеж не означава просто някой да ти е позволил да си строиш нещо си ей така! Не случайно сделката е под формата на нотариален акт - всеки обект от бъдещата сграда е унифициран на база готовите и одобрени проекти за строеж и като такива те могат да се продават съвсем самостоятелно.
Анонимен потребител
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
17-09-2007 - 13:15:30
Остава само да обясниш какво става ако до 3 или 5 години нищо не се построи?
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
17-09-2007 - 15:38:37
Правото на строеж се погасява с 5 годишна давност. Което означава, че ако не реализираш строеж със завършеност акт 14 - то правото на строеж се погасява.
Това, обаче, не е от особено значение щом си дал парите на 100 % още от самото начало на строителя. От значение е да си собственик, макар и с право на строеж, ако строителя се окаже неплатежоспособен и не успее да построи сградата. Поне закона ти дава възможност да си я построиш сам. В противен случай си никой. Ако пък тръгнеш да претендираш права по предварителен договор и да искаш да го обявиш за окончателен - често е мисия невъзможна. Никой купувач не се сеща да иска на предварителен договор и решение на общото събрание на дружеството, че имота ще му се продаде, още по-малко пък това решение и да се впише. В резултат - решението на съда е в полза на строителната компания. После може да си скъсаш нервите да доказваш права и да искаш неустойки. ВС казва: няма решение - няма продажба.
Така,че ... поне маааалко сигурност не е за пренебрегване.
И още нещо... Дори и да се случи най-лошото и да не се построи сграда, е поне собствеността върху земята си остава!
Анонимен потребител
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
17-09-2007 - 16:02:04
върху коя точно земя ще си остане собственик след като масове земята се прехвърля на по-късен етап обикновено. С това плащане 100% единствено може да се моли строителят да "избута" до "груб стоеж" за 5 години. Защото в противен случай има едно голямо НИЩО.
Re: СРОК НА ПРЕХВЪРЛЯНЕ
17-09-2007 - 16:20:03
Не съм съгласна Тинки...
Ние например, прехвърляме заедно със земята веднага след като са си платили 70 % от стойността на имота.
А и в случая, не става дума за земята. Оставям на страна факта как се променят тарифите при нотариалните такси в зависимост от етапа на строителството.

Оставям и всичко казано до тук - да си поговорим за нещо друго!
Представи си, че съм ти продала наш имот и ти имаш само предварителен договор с фирмата, но не и нотариален акт. Аз утре се събуждам в зверско настроение и решавам да го продам /твоя имот/ и на друго лице, че и на още еднооо... абе 2-3 дена сключвам сделки с предварителни договори на поразия и пушек се вдига. Обаче само едно лице е поискало да му го прехвърлим нотариално, пък нека и като право на строеж. cool smiley
Познай закона кого ще защитава ?!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход