Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД

Публикувано от fiffi 
Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
11-06-2007 - 21:12:21
Здравейте,
Искам да попитам някой чувал ли е за тази фирма? При подписване на предварителен договор отказаха да се ангажират с издаване на Разрешение за ползване ( бивш Акт 16 ) за една тяхна новострояща се сграда в Редута.Фирмата не поема отговорност дали и кога ще бъде издадено такова. Разбрах че това не е обичайната практика при закупуване "на зелено"?Може ли това да означава, че наистина ще има проблем при издаването му.Те скачат като опарени щом го спомена. Разумно ли е да се обвързвам?Благодаря Ви
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
12-06-2007 - 12:55:39
А защо отказват? С какво се мотивират? Ангажимент на строителя е да изпълни необходимите условия за да се получи разрешение за ползване. Според тях чий трябва да бъде този ангажимент - ваш? Аз не бих се обвързала при тези условия.
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
20-06-2007 - 14:23:01
Уважаеми господа, един клиент е прочел писмото във форума и ми съобщи за него. Тъй като авторите му в огорчението си, че не успяха да купят имота, за който става дума, се опитват да рушат имиджа на фирмата ми, а той е важен за мене, се налага да обясня за другите клиенти следното. Никога не съм отказвала в договора да поема задължение за осигуряване на въвеждане на сградата в експлоатация. Обясних на кандидат-купувачите, че задължение на фирмата ми и на надзорника е да внесем доклад в общинската администрация за издаване на Удостоверение за въвеждане в експлоатация на сградата. Този доклад описва наличието на всички документи и изпитания, които са предпоставка за издаване на това удостоверение. Тъй като не е нито в нашите правомощия, нито на надзорника да напишем самото удостоверение, просто по смисъла на закона(чл.177,(1), ЗУТ) срокът ни тече до момента на внасянето на този доклад, като естествено презумпцията е, че докладът съдържа всички небходими документи, за което естествено отговаряме аз и надзорникът. В чл.177 (3) е указан срокът за издаване на Удостоверението от администрацията. Тъй като в хода на разговорите с клиентите, които по понятни причини са предпочели да останат анонимни за читателите на форума, те се амбицираха и прекрачиха добрия тон в настояванията си да запишем точно текста, който си бяха намислили, реших, че не желая да им продам имота при никакви условия, което е разбираемо. арх. Бойка Къдрева, управител на ЕВРОДОМ-1 ЕООД



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2007-06-20 15:06 от eurohome.
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
20-06-2007 - 18:27:49
Ако може да ви дам един съвет. След като осъзнах, че е невъзможно да се обясни на хората къде свършат ангажиментите на инвеститора и какво може наистина да гарантира в договорите се ангажирам със срок за РП, или ВЕ, но има друга клауза, която гласи, че не дължа неустойка поради независещи от мен причини, някой от които са изброени. Сега спя спокойно - ако се забавя, който реши, че му дължа неустойка, защото Общината не си е спазила срока при внесени от мен документи, че Електроразпределителното дружество или Софийска вода се мотаят безпричинно да намери съд, който да се произнесе в негова полза. Ако му се занимава с дела.
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
20-06-2007 - 20:56:07
4ovek, благодаря за отговора. Това, че някой разбира за какво става дума, много ме успокоява. И аз имам в договора такава клауза, но се опитах да обясня човешки на клиентите държавната процедурата и моите права и задължения в нея, за да са наясно. Не мисля, че сбърках, макар че сега се налага да се обяснявам. :-)
Abu
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
21-06-2007 - 23:16:56
eurohome, и Вашият отговор е добър!
Може да не е най-удачният пример, но намирам много общо:
Преди седмица ми предложиха работа на новопостроен хотел в Зл. пясъци. Обективно можеше да се свърши за петнадесет работни дни. Само че моята работа зависи от атмосферните условия, а изричното условие бе обектът да е готов до първи юли - иначе яки неустойки. Не се ангажирах, защото не мога да гарантирам за Дядо Боже, че няма да пуска дъжд през ден (както и стана), а собственикът ме нарече "несериозен и безотговорен", защото той "ми давал хляб в ръцете", а аз не съм умеел да си планирам работата (???). Да е жив и здрав! Предполагам, намерил се е Манго, който да му претупа работата в срок, ама аз не искам да имам нищо общо!
Та и във Вашият случай - ако обещавахте лесно неща, които не зависят от Вас, нямаше да го има този коментар, но и Вие щяхте да знаете, че МАМИТЕ. А че има достатъчно обещаващи всичко, предлагам да не го коментираме - достатъчно ни е да знаем, че не сме от тях. Нали?
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
22-06-2007 - 08:49:47
Не е ясно дали Манго е изпълнил в срок поетата задача. В повечето случаи Манго не се справя с условията, но това по никакъв начин не се материализира у теб. Още по-лошо, клиентът не съобразява, че е било по-добре да те наеме теб, като в повечето случаи стига до гениалното умозаключение "всички строители са некадърници и мошеници".
Въпросът е как да направим така, че Манго да не спечели поръчката.
Основния проблем в строителството е, че повечето от клиенти ползват строителна услуга веднъж на много години. И това, че някой се е издънил не му пречи да получи поръчка.
Abu
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
23-06-2007 - 14:22:00
Ех, 4овек!
Нали и ти си получавал купища съвети от преуспели в бизнеса как да бъдеш безогледно агресивен, как "ако не мачкаш, ще те мачкат" и от този сорт? Да де, ама това си го пренасяш и в личния живот, пък аз знам какъв е животът на "преуспелите" и не им го искам. Вярвай ми, имал съм избор! А който твърди, че не смесва бизнеса и личния живот е шизофреник с раздвоение на личността.
Та, казваш, Манго да не спечели... Винаги ще печели, ако неизпълнените обещания не се наказват. Истината е, че пазарът ще отсее по-добрите, само ако са при равни условия. При нашия, морал сами се поставяме в неизгодна позиция спрямо Мангоподобните, сами се лишаваме от допълнителна печалба, защото хората наистина не са компетентни да направят правилен избор. Ако обществото не иска подобна регулация, тя няма да съществува и в законите (щото сега е демокрация, а ние не сме мнозинство). В крайна сметка, нещата ще останат такива, каквито са, но пък е приятно да знаеш, че си почтен (доколкото сам прецениш!) защото искаш, а не защото си принуден. ... и от време на време трябва да обясняваш по форуми що за човек си и каква ти е фирмата...
Re: Разрещение за ползване и Евродом - 1 ЕООД
25-06-2007 - 12:01:44
Ако знаех отговора на въпроса щях да ти го кажа. Аз само го поставих.
Та имаш ли идея как може да не изпуснеш такава поръчка без да станеш Манго?
Или по-скоро как трябва да действаме за да може един ден инвеститорът-идиот да няма възможност или желание да ползва Манго. Без създаване на държавни регулации, защото няма кой да ги регулира правилноsmiling smiley
И още едни въпрос - какъв е отговорът на моралната дилема - работиш за двама клиенти, идиот и коректен, идиотът се заяжда и не ти плаща ти закъсваш с коректния? Морално ли е да забравиш за момент за професионалзима и приоритет да ти стане да компенсираш коректния или независимо от всичко трябва да си професионалист?
Аз лично страдам от това, че понякога подизпълнители и доставчици не си получават парите - в резултат на това едни се забавят, други вкарват нови начини на плащане и към мен, независимо, че до момента за съм бил коректен, трети направо се опитват да ме завличат, като се опитват да предоговарят цена за да избият загубите , нанесени им от друг.
Според мен професионалното отношение към некоректен клиент или доставчик помага на пазара да остане точно той и говори не за професионализъм, а за глупост.
Говориш за личния живот - ами аз и в личния живот няма еднакво отношение към всички хора. Предполагам и ти си така - с едни ти е приятно да се срещаш, други не ги щеш.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход