Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какви рискове крие...

Публикувано от Магдалина 
Какви рискове крие...
17-05-2007 - 20:55:30
Маги Моля, дайте ми акъл за следната ситуация:
Неделим парцел, две къщи, застроени на калкан, аз съм собственичка на 1/2 идеална част от парцела и едната къща. Имаме нотариален договор за разделение на ползването на двора. Аз искам да надстроя с още един етаж и да пристроя още с около 20 кв. собствената си къща (извадила съм си виза за проектиране вече, а архитекта започва да работи върху проекта другата седмица), но за да направя това ми е необходимо по чл. 183 ал.1 и 2 от ЗУТ съгласието на другия съсобственик на парцела под формата на нотариална декларация-съгласие за надстрояване и суперфиция(учередяване право на строеж) за моята си къща. Другият съсобственик ми създава проблеми, не казва направо, че няма да ми подпише документите, за да спя спокойно, че някой някога няма да ми вземе половината от къщата, а ме мотае вече два месеца със селски номера. Че ще си надстроя, ще си надстроя, то е ясно, въпросът ми е какви точно са рисковете - да си платя някога собствената къща втори път, спиране на строежа ми заради подадено оплакване от другия съсобственик... Наистина нямам представа какво точно да очаквам. Хайде, помагайте със съвети и споделен опит, ще съм ви благодарна!

Маги
Re: Какви рискове крие...
11-07-2007 - 11:44:02


При подобна ситуация ми отговориха, че може да се стане и без съгласието на
другия съсобственик.
При мен ситуацията е малко по-различна, но ако може да те ползва:
тъй като в моята част от двора има стопански постройки -оборчета и други, казаха ми, че без съгласието на другия собственик мога да получа разрешение за постройка /каквато и да е тя -къща и пр/ , но тя не може да бъде в размер, по-голям от 2 пъти площта на тези съществуващи оборчета.
Законът разрешава това.
Разрешението като документ се получава от главния архитект на общината.
Успех!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход