Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice

Публикувано от bluebird 
pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice
26-04-2007 - 16:44:19
Zdraveite, pri pokupka na imot na faza grub stroej ot obezshteteno lice ima li opasnost za kupuva4a imota da ne byde dovyrshen ot stroitelya :g: i kak tryabva da se oformi dogovora - s prodava4a ili sys stroitelya, za da se garantirat pravata na noviya kupuva4? Blagodarya. smiling smiley
NBP
Re: pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice
02-05-2007 - 16:32:15
Провери фирмата, която строи сградата. Също така провери и техните цени, защото е възможно да са по-ниски от тази на обещетеното лице. Договорът се сключва със същото, а не със строителя, но само при положение, че то притежава нотариален акт.
Re: pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice
04-05-2007 - 14:34:47
Риск да не бъде довършена сграда винаги има.
Може да се закупи само от собственик /или упълномощено лице/. Обикновено - обезщетен - означава собственик на част от новия имот. Ако желаете да закупите именно неговото жилище - строителя няма нищо общо. Договаряте се само и единствено с обезщетения.
По отношение на сигурността - проверявате качествата на строителя. Аз бих започнала от това, ако смятам да закупя жилище преди Разрешение за ползване /А16/.
Едно допълнение... Когато обезщетените са водили преговори със строителя, те вероятно са договорили определени клаузи за начин на строителство , неустойки при..., плащания и т.н. Този договор е много важен и е различен от нотариалните актове. Той продължава да действа докато не бъде изпълнено всичко уговорено по него. Може да се консултирате с адвокат как обезщетените да Ви прехвърлят правата и задълженията по него. Тогава вече бихте могли да изисквате от строителя изпълнение на договореното.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-05-04 15:45 от NAYA.
Re: pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice
04-05-2007 - 19:11:31
А бе не е баш такаsmiling smiley Строителят има много общо и зад гърба му да се сменят бизнес партньорите може да доведе до неприятни последици.
Не знам и доколко е юридически издържано прехвърлянето на договора на трето лице ако не е изрично упоменото в договора между предприемача и собствениците.
Re: pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice
07-05-2007 - 11:28:08
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> А бе не е баш така Строителят има много общо и зад
> гърба му да се сменят бизнес партньорите може да
> доведе до неприятни последици.
> Не знам и доколко е юридически издържано
> прехвърлянето на договора на трето лице ако не е
> изрично упоменото в договора между предприемача и
> собствениците.

4ovek, имах предвид че собственикът на имот е този, който определя цената при покупко-продажбата - winking smiley това на какви цени продава в момента строителят ... еми, продава както си е преценил.
А по отношение на идеята за прехвърлянето на права по предварителния договор - ето какво пише в ЗЗД:

Чл. 99. Кредиторът може да прехвърли своето вземане, освен ако законът, договорът или естеството на вземането не допускат това.

Прехвърленото вземане преминава върху новия кредитор с привилегиите, обезпеченията и другите му принадлежности, включително с изтеклите лихви, ако не е уговорено противното.

Това имах предвид да се консултира с адвокат. Не ми се вярва правата и съответно задълженията на някой да увиснат просто така в пространството...
:crazy:
Re: pokupka na imot v stroej ot obezshteteno lice
11-05-2007 - 12:27:32
Цената е ясно, че я определя обезщетеното лице, но е интересно какво точно става с пълномощията на строителя. В НА за учредяването на право на строеж задължително фигурира , че строителят е упълномощен да представлява собственика пред държавната и общинска администрация, ескплоатационните дружества и т.н. Ако собственика без знанието на строителя вкара трето лице то не би следвало пълномощията да отпадат, но от друга страна третото лице трябва да фигурира в документацията, значи строителят трябва да бъде уведомен.
Категорично не може да стане сделката без да се уведоми строителя. Дори да е записано в договора, че това може да се случи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход