Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос относно новия ЗДДФЛ.

Публикувано от dr.hristov 
Въпрос относно новия ЗДДФЛ.
04-04-2007 - 01:06:59
При прехвърляне на ПРАВО НА СТРОЕЖ (ПС) срещу задължение за построяване на недвижими имоти (НИ), за които е запазено ПС, СТОЙНОСТТА на строителната услуга може ли да се квалифицира като НЕПАРИЧЕН ДОХОД по смисъла на чл.10 ал.1 т.5 във връзка с чл.11 ал.1 т.3 от ЗДДФЛ-в сила от 01.01.2007 год.?

Благодаря предварително на всички, взели отношение по този въпрос.

dr.hristov@abv.bg
Re: Въпрос относно новия ЗДДФЛ.
04-04-2007 - 11:47:15
Здравейте dr.hristov,
Новият ЗДДФЛ, новият ЗДДС, че и други променят в значителна степен правилата на играта. Нещата вече не са такива, каквито изглеждат :-))). Шегувам се, ама хич не ми е смешно.

Разбирам много добре вълнението и тревогата ти. Съвсем скоро имах повод по сходна материя от закона да "сблъсквам" мнения на счетоводители и юристи и, макар че "уж" въпросът се изясни, в мене продължава да има едно усещане за неяснота.

Отговор не мога да ти дам, все още не се наемам да коментирам материята.
Някакви насоки.
Освен търсене на отговор дали горното е доход, опитай се да си отговориш, дали е облагаем доход.
Специално обърни внимание на режима на доходите от прехвърляне на недвижими имоти. Обърни внимание, дали някъде в закона се прави разлика между доход от прехвърляне на собственост върху НИ и доход от прехвърляне на ПС. Но не въобще някакви права, свързани с НИ (ясно е, че за доходи от наем се плаща).
Обърни внимание за момента на възникване на задължение за деклариране, респективно плащане.

Практически всички счетоводители получават (абонирани са) за едни техни специализирани издания, в които текущо корифеите в жанра разнищват специфични въпроси. Намери начин да прегледаш една такава поредица и със сигурност ще намериш еднозначен отговор по темата.

Сори, ама аз не се каня да учредявам право на строеж :-))))))
Re: Въпрос относно новия ЗДДФЛ.
04-04-2007 - 18:12:31
Относно прехвърлянето право на строеж срещу задължение за строителство, е добре да се отбележи факта, че от счетоводна гледна точка, строителството представлява разходи за създаване на дълготраен материален актив.( Т.е заменя се право на строеж, срещу разходи за ДМА.) Обичайно, това е процес, продължаващ дълго във времето. Ето, аз давам още една насока в разбирането на сложния проблем, който и аз вече дълго време нямам отговор. До момента, никой ( юрист или счетоводител) не ми е дал логично обяснение за този въпрос. Моля хората с мнение, да споделят гледната си точка.
Re: Въпрос относно новия ЗДДФЛ.
09-04-2007 - 00:12:24
За какво става въпрос всъщност:
Цената на придобиване на имот е =0 (имота е дарен, на него могат да се построят напр. кооперация с 10 апартамента, от които 3 остават за собствениците на имота-парцела, а 7 са за строителната фирма). Какво правим в този случай-учредяваме право на строеж на 7 апартамента на строителната фирма и си запазваме правото на строеж на 3 апартамента (или го учредяваме на наши близки). Построяването на тези 3 апартамента следва ли да се счита за строителна услуга-НЕПАРИЧЕН ДОХОД и следва ли да се облага с данък? Кое ще се яви като облагаем доход???
Re: Въпрос относно новия ЗДДФЛ.
12-04-2007 - 18:57:02
Дали е непаричен доход ако ...
... ако не се обвърже условието за отстъпване право на строеж със задължението за построяване на 3 бр. апартаменти (като обезщетение), т.е.

Първа сделка-безвъзмездно учредяваме право на строеж на 7 апартамента на лицето (или фирмата Х) и право на строеж на 7 апартамента на други (трети) лица - за нас лично не остава нищо...

Втора сделка-Лицето (или фирмата Х) и лицата, на които сме учредили право на строеж на 7 апартамента сключват договор за строителство, по силата на който Лицето (или фирмата Х) се задължава да им построи безвъзмездно, със свои сили и средства тези седем апартамента...

Тогава...?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход