Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

питане относно въвод във владение?

Публикувано от toni3 
питане относно въвод във владение?
30-03-2007 - 21:02:24
Имам следният проблем и се надявам ако някой може да ми даде правилна насока как да действам.
Закупих апартамент на гр.строеж от лицето А през 2003 год. като получих нот. акт в който пише , че аз като купувач се въвеждам във владение в деня на сделката.Това практически не стана така понеже строителят лицето Б не бе готов със строежа изцяло. Междувременно строитлят Б фалира и се наложи друга фирма С да завърши сградата. Понастоящем тя е готова с подписан акт 15 през 'юли 2006 год. и има живущи в нея. Строителят С отказва да ми даде ключ, докато не му платя една сума пари за които аз не съм съгласна , че му дължа.И така не ми дава да си ползвам имота. Казва че няма да ми издаде и разрешение за ползване.Моят въпрос е как да си вляза във владението на имота, и какво дава право на този строител с когото аз нямам нищо общо да се държи така?
Разбирам да ми предтстави разрешение за ползване за сградта и да ги иска на това основание. Но не мисля да давам пари без сградата да е въведена в експлоатация. Благодаря за вашите мнения. smiling smiley
Re: питане относно въвод във владение?
23-04-2007 - 22:57:53
здравейте,
не би било зле, да направите консултация с някой юрист(ако вече не сте го направила) да му покажете документите, с които разполагате и да може да обсъдите ситуацията, за да Ви препоръча съответните действия и постъпки, които трябва да се предприемат.
Успех.
Re: питане относно въвод във владение?
08-05-2007 - 09:52:40
Благодаря ви за отговора. Ходих при различни адвокати за съвет и проблема е , че имат много различни мнения по въпроса. Така или иначе незнам на кого от всички да вярвам, или по точно кой е прав. Факт е обаче , че имам имот а немога дори да вляза в него. Чакам 6 мес прокурора да се произнесе по преписката и все още нищо.
Re: питане относно въвод във владение?
08-05-2007 - 11:33:54
Странно ми е защо е било разногласието между адвокатите ...
Хващайки се директно за ЗУТ, щом имате А15, на вас като възложител /понеже сте собственик с нот. акт/ строителят Ви е предал строежа. Ако имате разногласия по отношение на плащанията, това би било предмет на друг спор /напр. неизпълнение на договорни задължения/, но не виждам основание да Ви се пречи да влезете във владение на собствеността си... :crazy: Предполагам, че ако си смените ключалката и Вие не допускате строителя, ще бъде по-нормално, отколкото той да не допуска Вас. Друг е въпросът, че нямате право да живеете там без разрешение за ползване, а най-благоприятния начин да го получите без излишно тичане, нерви и средства, е чрез разбирателство /двупосочно/ между вас и строителя.
Ще помоля, ако Вашият проблем има някакво развитие, да го споделите.
Re: питане относно въвод във владение?
09-05-2007 - 10:25:12
За мен е важно да зная след като първата фирма фалира, вие , собствениците с нотариален акт /или кой друг/ е прехвърлил задължението за довършване на сградата на 2 фирма. Защото при всички случаи има договор за довършителните работи и в него е записано кой колко плаща, за какво и има ли някакво правно основание да се увеличи цената при Акт 16. Съгласно Закона за задълженията и договорите, ако фирмата - довършител на строителните работи е вложила собствени средства, а не ги е получила от фалирата 1 фирма, тя има право да упражни задържане върху конкретната вещ - до изплащане на сумите. Спорът е типично гражданскоправен и прокуратурата няма да се намеси, докато няма решение на съд по въпроса. Съветвам ви да се снабдите с повече документи, и тогава да отидете при кадърен адвокат. Успех.
Re: питане относно въвод във владение?
12-05-2007 - 19:43:18
Наистина най удачен начин да се разберем е добрата комуникация между мен и вече фалиралият строител но такава е почти невъзможна.
Изпадналият в несъстоятелносът строител предостави довършването на друга фирма. Тази друга фирма получи 5 апартамента за да довърши сградата.Фактически казават , че парите са за довършване на общите части и за озаконяването на сградата, която има акт 15 но не и 16 или там по новият ЗУТ паспорт. Може би наистина имат право но самите те, фалиралите са си направили нова фирма с друг човек за управител и те събират парите от нас . Това го направиха понеже не си изпълниха договорите със хората и съдът ги осъди а те сега ни изнудват за още пари въпреки , че сме си платили отдавна и чакаме с години.Разбирам ,че спорът е гражданско правен но само когато ми покажат на какво основание и на кого дължа тези пари и когато ми дадат съответно право на ползване. Тези които ми ги искат са в несъстоятелност казават, че там трябва да занеса парите а уж са за друг. Ами аз откаде да съм сигурна ,че ще извадят актовете докрай. Те ми ограничават правата като не ме допускат до имота си. Аз немога да се разпореждам с него а това смятам ,че прокуратурата го решава.
Аз и да заведа гр. дело те са в несъстоятелност и не става.
Re: питане относно въвод във владение?
28-07-2007 - 15:57:14
Извинете, а вие подписали ли сте въпросният Акт 15 от 2006г.???
Като собственик в сградата вие трябва да приемете от строителя обекта <новият строител, който завършва обекта> Обикновено строителите упорито преследват всички собственици да се подпишат и то без забележки.
:crazy:
Re: питане относно въвод във владение?
04-10-2007 - 22:08:18
Не бях влизала от много време тук на ще отговоря какво стана по въпроса. Подадох молба до прокурора за самоуправство и на онези нагли същества им заповядаха да ми дадат ключа. Дадоха ми го без пари , чак да не повярва човек. Както и да е на 2 август излезе акт 16 и понеже аз не знам как да ги намеря един от собствениците ми го прати и сега всичко е оке. Регистрирах го и в общината. :}
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход