Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

височина на ограда

Публикувано от mutsa 
височина на ограда
26-03-2007 - 19:02:18
Искаме да направим частично тухлена ограда с едни от съседите с дължина около 7 м. и височина 1,80м. Останалата част от оградата в момента е телена и така ще остане. Разстоянието от бъдещата ограда до тяхна постройка е около 2м. Има ли някаква височина (регламентирана в закон) до която може да си правим оградата без тяхно разрешение? Или при всяко положени трябва да вземем разрешение от тях, а и от общината евентуално?
Abu
Re: височина на ограда
26-03-2007 - 20:21:58
Мисля, че това ти трябва:
ЗУТ, раздел VІІ
Чл. 48. (1) Урегулираните поземлени имоти могат да се ограждат към улицата и към съседните урегулирани поземлени имоти.
(2) (Изм. и доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Кметът на общината по предложение на общинския експертен съвет определя общите изисквания към оградите (вид, форма, височина, материали и други) съобразно видовете устройствени зони и територии, оформянето на първостепенната улична мрежа и другите публични пространства, теренните особености, предназначението на поземлените имоти и в съответствие с правилата и нормативите към действащите подробни устройствени планове.
(3) (Доп., ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Оградите към съседните урегулирани поземлени имоти се разполагат с равни части в двата имота. Когато оградата е плътна с височина над 0,6 м, тя се допуска въз основа на изрично писмено съгласие на собствениците на засегнатите имоти и ако разстоянието от оградата до жилище в първия етаж на сграда в съседния урегулиран поземлен имот е по-голямо или равно на височината на плътната част на оградата. Допустимо е оградата да се разположи и изцяло в имота на възложителя.
(4) (нова. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) При липса на съгласие на собственик на засегнат имот строителството на плътна ограда между съседни имоти с височина на плътната част над 0,6 м се допуска при спазване на изискванията на ал. 3, изречение второ, като оградата се разполага изцяло в имота на възложителя.
(5) (предишна ал. 4, изм. доп. ДВ бр. 103/2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.

На практика, ако поемаш разхода по изграждането, съседът не би трябвало да те спъва (вж. ал.3).
Re: височина на ограда
27-03-2007 - 18:33:45
Благодаря. Ние искаме за наша сметка да построим плътната част на оградата, ще я разположим в нашата част на двора.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход