Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Oт кога започва собствеността?

Публикувано от pe6o 
Oт кога започва собствеността?
06-03-2007 - 21:26:16
От кой момент едно лице се води собственик на недвижим имот, като се има предвид, че правото на собственост се състои от три правни възможности: владение, ползване, разпореждане?

Става въпрос за земеделска земя реституирана във възстановими реални граници, която сега се намира в строителните граници на населеното място.

Решението на Поземлената комисия признава правото на собственост, но влиза ли се във владение с него при положение че скицата трябва да се издаде от общинската техническа служба, а тя я издава след няколко години? Ползването на имота през това време не може да бъде нито, като земеделска земя защото е в строителните граници на населеното място, нито като УПИ защото няма действащ регулационен план.

В един момент имотът е деактуван като общинска собственост. Значи ли това, че дотогава общината е била собственик и от този момент ли лицето става собственик?

От кой момент лицето дължи данъци и такси за имота?

Благодаря за вниманието и мненията!
Re: Oт кога започва собствеността?
07-03-2007 - 18:36:19
pe6o здравей,

Даденото от тебе обяснение на собствеността >
, като се има предвид, че правото на собственост се състои от три правни възможности: владение, ползване, разпореждане? >
не е съвсем точно, но на дали това е важно сега.

Става въпрос за земеделска земя реституирана ................
Би трябвало да си получил някакъв документ. Надявам се, че го имаш. Към него трябва да е имало и скица.
Допълнително може да си извадиш и нотариален акт, но хората масово не го правят защото е свързано с разходи.
Тези документи те легитимират като собственик.

Не познавам правилата за процедурата "Въвод". Следвало да проявиш някаква активност, мисля.

Собствеността се декларира в законоустановени срокове. На тази основа се завежда на отчет и се дължат ....... .

Решението на Поземлената комисия признава правото на собственост, но влиза ли се във владение с него при
Re: Oт кога започва собствеността?
15-03-2007 - 13:00:50
ЗСПЗЗ - Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 45 от 1995 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2002 г.) Общинската служба по земеделие и гори се произнася с решение за:
1. (доп. - ДВ, бр. 98 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 68 от 1999 г.) възстановяване на правото на собственост върху земи в съществуващи или възстановими на терена стари реални граници. В решението се описват размерът и категорията на имота, неговото местоположение (граници, съседи) и ограниченията на собствеността с посочване на основанията за това. Към решението се прилага скица на имота. Влязлото в сила решение, придружено със скица, освен случаите по чл. 10, ал. 7, удостоверява правото на собственост и има силата на констативен нотариален акт за собственост върху имота. Когато с решението се възстановява правото на собственост върху земеделска земя на починал собственик, решението се издава общо за неговите наследници. Дяловете на наследниците се определят съгласно Закона за наследството, без да се посочват в решението spinning smiley sticking its tongue out
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход