Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

помощ с ипотеките

Публикувано от Venci 
помощ с ипотеките
21-02-2007 - 12:44:10
Здравейте,
ще съм много благодарен ако някои ми помогне с малко разяснения по отношение на купуването на жилище с кредит (или поне ме насочи някъде,където е коментирано).
Въпросът ми е следният:
1.Подписвам предварителен договор с 10% от цената.
2Кандидтсвам за кредит,банката ме одобрява...
и оттука започва 'мътната Индия'

3? Прехвърляме имота и плащаме таксите и данъците - какви ще бъдат те,обаче? Някой казват 'на данъчна оценка,щото е по-ниска' - добре де,как така хем на предварителния договор съм подписал че имотът струва (примерно) 50 000 Е и аз дължа още 45 000Е,хем изведнъж в окончателния договор се появява цена 40 000 лева (да кажем) върху която плащаме таксите? Как става този номер, не се ли получва противоречие между двата договора - предварителния и окончателния?
4? Въобще на елементарен език,как точно протича процедурата при изповядването на сделката - първо изповядваме,после банката превежда парите? Или първо банката плаща,старият собственик ипотекира,после прехвърляме собствеността? В такъв случай на нотариуса два пъти ли се плаща ?!

Нямам навика да искам така наготово информация, и доста се порових, но за съжаление това което намирам ми звучи прекалено ''юридически' и неразбрано,а предстои да похарча доста пари,които нямам,така че ми се ще да имам повече предварителна информация.Предварително благодаря на всички
Re: помощ с ипотеките
21-02-2007 - 16:31:56
avatar
Разговаряш с кредитен инспектор в избрана от теб банка за условията,които предлагат.Като получиш принципно съгласие от тях,си харесваш апартамент.Капарираш 10%,като е добре предварителния договор да ти е даден като бланка от банката./междувремено,от банката изпращат оценител/Там е отбелязано как става плащането-дали прехвърляш още някаква сума на продавача при изповядване на сделката,или остатъкът се превежда директно от банката на продавача-до няколко дни след изповядването.С така получения н.а. на твое име и с продавача,отивате при юрист-консулта на банката,който урежда вписването на ипотеката на твое име.По-добре,не се стискай,а си напиши истинската цена,че да ти е мирна главата.
smiling smiley
Re: помощ с ипотеките
21-02-2007 - 16:35:16
Здравей,
по т. 3 считам, че ипотеката при всички случаи ще мине на реалната цена, а не на данъчна оценка. Примерно ако ти отпускат 45 000Е и ипотеката ти обезпечава 45000Е няма как нотариалния акт за договорна ипотека да ти мине по данъчна оценка на ипотекирания имот. Договорната ипотека се сключва в нотариална форма и се учредява от момента на вписването на нотариалния акт в службата по вписванията към съответния съд. Едва ли някоя банка ще ти отпусне ипотечен кредит примерно 45000Е и ще се съгласи в нотариалния акт да се запише 40 000 лева. Ако става въпрос за законна ипотека в полза на банката в молбата за вписването й също трябва да бъде посочена реалната сума която тя обезпечява, още повече, че към нея трябва да се представи договора за кредит.
Каква ипотека ще се учреди зависи какво сте се разбрали с банката.
Ако ще е договорна първо трябва да купиш имота - нотариален акт за покупко породажба, и след това да го ипотекираш - нотариален акт за учредяване на договорна ипотека.
Най вероятно в твоя случай ще става дума за законна ипотека т.е. купуваш имота, като в нот. акт ще бъде записано че плащаш еди каква си част от цената, а останалата част ще бъде преведена на продавача от банката, след като се учреди законна ипотека върху имота. Тази ипотека възниква след вписването на молбата от банката/нотариалон заверена/ в службата по вписванията.
Re: помощ с ипотеките
06-03-2007 - 11:25:39
Привет и от мен. Ако не е късно бих искала да ви кажа как процедирах аз. Намерих си жилище ново строителство, по принцип договора със строителя беше 10% на предварителен дог. после на акт 15 и накрая на акт 16 останалите. Ние се споразумяхме да платим 20 % на предварителен дог. и останалите на акт 16 който беше след 5-6 месеца. През това време си търсих банка която да финансира. Намерих си и договора с тях беше за две суми за заплащане на апартамета и за довършителни работи. По този начин сделката мина по данъчна отценка но аз получих реалната сума спестих доста хиляди левове които щяха да потънат в бездната на тази с..... държава. Моят съвет е ако можете да се договорите с банката за този вид плащане за да не плащате излишни пари. Моето мнение е че и една стотинка да мога да спести да платя ще го направя защото не виждам въпреки увеличението на цените на всичко да е направена нещо за обикновенния данъкоплатец. Успех
Re: помощ с ипотеките
22-03-2007 - 11:25:30
има няколко банки които прехвърлят по данъчна оценка сделката - на продавача се превеждат парите по нот.акт на една сметка , а останалата до реалната цена по друга сметка, но ипотеката в полза на банката се изповядва на реалната цена там мърдане няма , но все пак ще спестиш някой лев. проблема е че при едно евентуално разваляне на сделката поради вина на продавача в този случай той ще ти възстанови сумата по нот.акт която е и данъчна оценка и ще се прецакаш с доста пари.
Re: помощ с ипотеките
22-03-2007 - 15:46:02
Здравейте, аз съм на път да финализирам сделка - закупуване на имот в груб строеж. Има начин, хем изповядването да стане на данъчна оценка и да се спестят разходи, хем да се застрахова купувача, че при евентуална некоректност от страна на строителя, водеща до разваляне на сделката, купувача да претендира за всички платени до момента суми. Начина е в нотариалния акт да залегне клауза, която да определя неустойката при вина на строителя в пълен размер на платените суми. Остава единствено да навиете строителя/продавача да впише такава! ТОВА НЕ ИМ Е ЛЮБИМО.

В случай, че заема от банката е по-голям от данъчната оценка, то той може да бъде отпуснат като: сума Х за покупка + сума У за собствени нужди. Принципа остава същия, ако няма такава клауза за неустойка, купувача няма право да претендира за повече пари от данъчната оценка, нищо че банката е дала голяма сума срещу гаранция апартамента, нищо че парите са преведени по банков път на строителя. Подписвайки купувам апартамент за еди каква си цена(данъчна оценка), декларираш че това е материалния интерес по договора, за по-голяма компенсация става трудно. Клауза с неустойка или главата в торбата. То второто така или иначе си става факт. winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход