Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какви са промените в законодателството след 2007? Данъчна оценка или реална цена?

Публикувано от Athina 
Здравейте,

отскоро чета темите във форума и съм на мнение, че обикновен човек, като мен има много какво да научи от всички вас, които пишете тук.
След като прегледах голяма част от темите и не намерих отговор и решение на моя въпрос, искам да ВИ помоля за компетентно мнение.
Благодаря ВИ предварително!!!
Миналата година (2006) се включихме в жилище в една стоителна фирма. Когато плащахме вноските, от фирмата ни обясняваха, че накрая, когато дойде време да теглим от банка, ще сключим нов договор, на много по ниска сума от реалната (т.е. на сумата която теглим). Така ще си спестим нотариална такса и др. (3+%) и било по изгодно и за двете страни (данъци).
Сега 2007 обаче пеят друга песен. Дойде време за кредит, и незнайно защо, сега искат да се пише цена, близка до реалната. Явно е, че имат полза от тава, но на мен като лаичка в тази област, ми е непонятно "защо?".
Какво толкова се измени в законодателството след 01.01.2007, че се обърнаха нещата на 180 градуса.
Моля ВИ за помощ! Защо според ВАС е така? Какво можем да направим, за да не се стигне до тези високи нотариални такси и др., които ще ни се наложи да платим, ако купим на реална цена?
Има ли някакъв начин да се изповяда сделката на данъчна оценка?
Какво ще ме посъветвате?

Благодаря ВИ!

P.S. Жилището ни е на груб строеж, акт 14.
Данъчните оценки са увеличени от 01.01.2007г. средно с 20%, ама дали навсякъде с 20 или някъде с 5, а на други места с 50 - не знам.
Ти вместо да се радваш, че строителя иска да ти прехвърли на реална цена си седнала да се кахъриш. Прехвърляй си на реална цена да не плачеш после.
Тинки Уинки,

какви са ти аргументите, за да ме съветваш така. Бих се радвала да ги споделиш, тъй като дилемата данъчна оценка или реална цена е проблем за доста хора. Все пак човек не може да разбира от всичко. Благодаря ти!

На мен ми е интересно, какви са ползите за строителите да прехвърлят на реална цена? Явно е, че има има изменения след 01.01.2007?

Атина, мисля че не си задавате правилния въпрос. Защо строителят е решил да бъде изряден си е негово право най-малкото, но може и да му е необходимо за доказване пред банка на обороти, които върти /евентуално за кредит, който има намерение да тегли/, било да са го погнали проверки от данъчни... било да е направил много разходи в последно време за материали и да иска да плаща с ДДС... Причините - той си ги знае.

Не разбирам - тази сума по кредита дължите ли я като вноска на строителя?!?
Благодаря ти Ная!

Да, сумата която искаме да изтеглим с кредит, я дължим на строителя (с което се разплащаме). Но тя е много по-малка, от сумата за която сме купили апартамента и на която той иска да изповядаме.
Нас ни притесняват нотариалните и други такси и данъци, които не са малко в нашия случай (> 5000лв.).
Какво ти е мнението? Как да постъпим?
Ти не искаш ли да имаш документ колко пари си дала реално?

Ами ако някой оспори сделката, ами ако съда вземе, че я обяви за фиктивна защото е на данъчна оценка - тогава какво правим.

Хора, научете се да си плащате данъците
Ами честно, знам че е притеснително 5000 лв нот. такси. Не случайно всички имат интерес сделките да се изповядват на данъчна оценка на имота. Ако обаче строителят настоява да минете сделката на пазарна стойност - няма как да му се противопоставите, при положение, че не сте открили нещо нередно, което да опорочава сделката.
Въпросът всъщност, го зададох с друга цел. След като тази сума от кредита Вие му я дължите, предполага се, че нотариалният Ви акт ще бъде с отлагателно условие. С такъв нотариален акт не може да правите ипотека на жилището, ако ипотеката е условие по кредита.
smiling smiley Преди Нова година строителя е искал да покрие парите, които влизат в джоба му и за това ви е пуснал въдичката `по-малко такси при прехвърляне` smiling smiley Сега сигурно иска обратното - да покаже свежи пари по сметките си по някакви си негови причини.. за това почва да иска изповядване на цена, близка до реалната.
От гледна точка на сигурността, както каза по-горе Тинки, за вас е най-добре да изповядате сделката на реалната сума, която сте дали за жилището. Естествено, в този случай ще платите солено за прехвърлянето... Можете да поискате от строителя да си разделите разходите по сделката, като използвате факта, че преди е бил съгласен да се мине на данъчна оценка, а сега иска на реална цена winking smiley

Колеги,

Разноските по договорите са тема, която вече сме обсъждали и дано не съм досаден.
Крайно препоръчително е още в процеса на договарянето да се търсят всички възможности за адекватно и детайлно разпределение на задълженията на страните.
Прави ми впечатление, че по повод на поставения въпрос особено инвеститори и строители никога и по никакъв начин не си признават, че познават основни правила, застъпени в закона. Не ги познават, защото не е приятно да познаваш правила, които не са в твой интерес.

А в ЗЗД си е казано много ясно :
Чл. 186. Разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача, освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно.

Купувачът е човекът с парите и е крайно време да се разбере, че в условията на развито пазарно стопанство, той е определено важен, много важен, дори по-важен. Неговата дума трябва да тежи. Исканията му да се чуват. И не може да бъде подмятан, както това е ставало при други обществени режими, когато няма пазар, а разпределение в условията на тежък дефицит и други изкривявания.
А какво се получава, почти всички купувачи, които не ползват квалифицирана помощ най-често не са и чували за тези постановки. Респективно приемат проекто договорите, предлагани от другата страна.
Факт е, че точно тази норма за разпределяне на разходите подлежи на договаряне. Естествено, продавачът може да приеме плащане на 50 % от разноските, като предварително си ги е включил в цената - това е безспорен Факт. И в крайна сметка да ги плати купувачът. В един най-общ план винаги купувачът плаща всичко, но поне пир ясни правила. Не може да го има има това - иди ми, дойди ми! Договорили се ясно за нещо. Утре единият решава, че трябва да покаже по-добри счетоводни резултати (по някакви си субективни негови причини) и без да му мисли хвърля бремето на плещите на партньора.
Да, по-добре е да се прехвърля на реална оценка, но моля всеки да си носи бремето и резултатите от решенията, които взима едностранно.

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход