Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

високо напрежение през имота

Публикувано от stilian avramov 
Re: високо напрежение през имота
14-03-2007 - 11:38:52
Още преди година говорих с местното енерго,единият от шефовете ми предложи да си посадя картофи,а другият спомена за някаква процедура по изкупуване на "стъпки",която енергото трябваше да започне.Но цената им е някакви стотинки .Аз не съм чула за такава процедура ,а и нещата от тогава доста се промениха ,така че пак съм там от кадето тръгнах.Сега се надявам това за подземните кабели да се случи ,имота е на много хубаво място,а заради тези жици неизползваем :cry:



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-03-14 12:55 от magi_m.
Re: високо напрежение през имота
01-04-2007 - 22:50:01
и аз имам подобен проблем.
нашия проблем е разположен 6 метра под земята и с диаметър 240 см,ако не се досещате-това е канализационен колектор,чийто сервитут е 3 метра от края.И сече парцела по средата-той става напълно неизползваем.на много хубаво място е,но....В общината ми издават виза за проектиране и гл архитект ме пита-какъв ти е проблема?подай идеен проект и ще чакаме отговор от В и К.

До къде стигнахте,намерихте ли изход?Моля споделете. :g:




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-04-01 23:02 от rosisd.
Re: високо напрежение през имота
11-07-2007 - 23:51:44
Изчетох всички мнения.
Собственик на далекопроводите е държавата: трябва да се обърнем към нея, тъй като ние сме собственици, на земята, а тя ползва нашата собственост.
Повечето от тези далекопроводи са били построени преди възстановяването на земите, когато не е имало частни собственици.

Следователно, сега ситуацията е нова и тези отношения трябва да се уредят

Не можем да бъдем изнудвани ние да плащаме преместването.

С помощта на Закона за енергетиката, Закона за собствеността, Закона за устройство на територията и нормални хора отсреща, с които да се разговаря нормално, може да се намери правилното решение, а то е: ако собственикът на земята не е съгласен да търпи присъствието на тези съоръжения в своята територия и ако съществува обективна възможност те да бъдат преместени, държавата следва да ги премести. А ако няма такава обективна възможност, държавата следва да заплати обезщетение на собственика , равностойно на щетите, нанасяни му от съществуването на това съоръжение на негова територия.
Re: високо напрежение през имота
12-07-2007 - 15:39:59
"....и нормални хора отсреща, с които да се разговаря нормално"
Е то там е проблемът в нашата държава, че няма нормални хора отсреща. Отсреща са хора дето са се взели насериозно, че са от друг сорт и за тях законит не важат.
Вси(ки нормални хора сме от другата странаsmiling smiley
Re: високо напрежение през имота
13-07-2007 - 01:25:20
avatar
Собственикът на земята,когато е подавал молба за реституция,е знаел че отгоре/отдолу минава нещо,което спада към инфраструктурата на населеното място и няма как да се махне.Защото същият този горд собственик ще остане я без ток,я без вода или канал. Поземлените комисии правеха откази за такива имоти,но наследниците масово се жалеха в съда.Така бяха върнати не само не ставащи за ползване имоти,но и градинки и детски площадки.......... sad smiley
Re: високо напрежение през имота
17-07-2007 - 20:52:56
Чл. 73. (1) (Предишен текст на чл. 73, изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм., бр. 107 от 2003 г.) Когато във връзка със строителството е необходимо да се измени положението или устройството на изградени улични подземни и надземни мрежи и съоръжения, съответните работи се извършват от възложителя на новото строителство за негова сметка след одобряване на необходимите проекти, съгласувани с експлоатационните дружества, чиито мрежи и съоръжения са засегнати, и след издаване на разрешение за строеж. В случаите на предвидени за изместване в подробните устройствени планове и специализираните схеми към тях проводи и съоръжения средствата за новото строителство са за сметка на възложителя.
Re: високо напрежение през имота
17-07-2007 - 21:08:11
Моля преди да коментирате прочетете:

НАРЕДБА № 16 от 9.06.2004 г. за сервитутите на енергийните обекти

ЗАКОН за енергетиката и енергийната ефективност (в сила от 5.03.2004 г. )(отм.)
§ 67 (7) В случаите, когато при реституиране на недвижими имоти - бивша държавна собственост, в имотите има изградени енергийни обекти, включени в дълготрайните материални активи на енергийно предприятие, реституираните собственици нямат право да искат изместването им, да лишават останалите потребители от електроснабдяване и да възпрепятстват дейността на енергийните предприятия.


(8) При закупуване на недвижими имоти с изградени в тях енергийни обекти новите собственици имат право да извършват строителни или земеделски работи при спазване на нормативните изисквания за безопасна експлоатация на енергийни обекти след съгласуване с енергийното предприятие и без да искат изместването им.

ЗАКОН за енергетиката (в сила от 8.09.2006 г. )
§ 4. (9) При реституиране на недвижими имоти - бивша държавна собственост, ако в тях има изградени енергийни обекти, включени в дълготрайните материални активи на енергийното предприятие, собствениците на реституираните имоти нямат право да искат изместването им, да лишават други потребители от снабдяване с енергия и да възпрепятстват дейността на енергийните предприятия.


(10) Собствениците на недвижими имоти с изградени в тях енергийни обекти имат право да извършват строителни или други дейности в тях при спазване на нормативните изисквания за безопасна експлоатация на енергийни обекти и след съгласуване с енергийното предприятие.

Re: високо напрежение през имота
10-10-2007 - 17:10:15
Абе Аврамов, Камелия хубаво ти отговори ма ти май не отбираш много много.
Re: високо напрежение през имота
01-11-2007 - 17:38:05
За да преместите високо напрежение трябва да направите следното:

1. Установявате кой е собственикът на съоръжението. Може да е НЕК, може да е друга фирма. Това установявате, като отидете със скица или друг документ, в който е отбелязано колко точно е напрежението, в регионалната поделение на НЕК.

2. След като установите собственика, подавате молба с искането си.

3. Собственикът разглежда молбата Ви и Ви дава отговор. Ако няма някаква специална пречка, отговорът може да бъде положитнелен за изместване. Като изрично ви съобщават, че изместването ще стане, след като представите проекта за строителство.
Изместването извършва друга специализирана фирма, която вие ще си намерите, съгласувано със собственика на съоръжението и вие си плащате цялата процедура - на съответната фирма-извършител.
Re: високо напрежение през имота
30-03-2012 - 12:30:36
Zdraveite. Vijdam 4e temata e stara, no se nadqvam da polu4a otgovor. Interesuva me pri razvalqne na staroto saorajenie i izgrajdane na novo na sa6toto mqsto sobstvenicite imat li nqkakvi prava. Blagodarq predvaritelno!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход