Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Да подпиша ли нотариален акт или.......

Публикувано от ysy 
ysy
Да подпиша ли нотариален акт или.......
11-12-2006 - 12:39:50
Имам сключен предварителен договор за покупка на жилище-ново строителство!Сега ми предстои подписване на нотариален акт на акт.15(груб строеж),но когато отидохме при нотариус се оказа че има тежести в/у земята, а не в/у жилището.
Един от апартаментите в тази сграда е закупен с кредит от банка и сега след изваждането на ново удостоверение от службата по вписванията за моята покупка се оказва, че този апартамент,който е купен с кредит от банката се явява като тежест при мен!В момента, апартамента купен с кредит от банката все още се изплаща и всъщност е все още притежание на банката.
Искам да уточня също ,че собственика разпродава жилищата , заедно със земята под сградата!Имате ли представа,защо този апартамент от сградата се явява като тежест на мен при изваждане на удостоверението за тежести?Преди покупката на това жилище с кредит има сключени 2 или 3 сделки без да има никакви тежести в/у другите апартаменти!Дали след изплащането на апартамента,купен с кредит ще бъде по-различно?

Сега ,ако сключа нот.акт ще се яват тези тежести в/у земята , а не в/у жилището ми,но ако реша да продавам след време ще имам проблем при продажбата...Може ли да се изчистат след това тези тежести или щом е сключена сделката с тях те ще фигурират и в бъдеще?

Можете ли да ме посъветвате как да процедирам в този случай?Аз искам да изповядвам сделката,но този факт ме притеснява?Нотариусът каза ,че може да се изповядва сделката сега,но все пак той ме предупреди за наличието на тази тежест.
Очаквам вашите безценни съвети и мнения!Благодаря Ви предварително!
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
18-12-2006 - 12:46:16
Често срещан проблем... тежестта се явява и при Вас, защото сте собственик на идеални части от дворното място.
Когато някой друг закупи жилище в сградата и съответните идеални части земя с банков кредит, банката вписва ипотека върху имота в своя полза. Агенцията по вписвания прави отбелязване по партидата на жилището и отделно по партидата на УПИ-то като цял имот, независимо че този двор има да речем 10 съсобственика.
Тежестта ще се изчисти когато другия купувач си изплати заема и банката свали ипотеката.
ysy
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
20-12-2006 - 00:06:47
Mnogo ti blagodaria Milamila za iz4erpatelniat otgovor!Malko se pouspokoih.......Blagodaria ti otnovo!
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
20-12-2006 - 11:31:30
Здравейте,
Горният случай е неприятен и във връзка с един допълнителен аспект.
Споменава се, че в сградата е имало няколко предишни продажби на имоти (вкл. ид. част от УПИ), при което не е била констатирана тежест върху парцела и купувачите напълно съзнателно и "спокойно" са сключили сделките си.

В следващия момент, обаче, идва клиент, който закупува имот с кредит.
Банката се обезпечава с ипотека върху същия този имот. Миламила обяснява технологията на вписвания и отбелязвания.

Обръщам внимание на следните въпроси :
Собствениците (и съсобственици на земята) по първия абзац питани ли са и трябвало ли е да бъдат питани ?
Дали ли са съгласието си ?
А разбрали ли са въобще за настъпилите промени ?

Склонен съм да отговаря с "не", макар че не съм се сблъсквал с такъв случай на практика !

За сметка на това имах преди година друг. Мои роднини ме потърсиха за мнение. Сходна ситуация! Купуваха имот и ид. части от земята май след кота било.
Строителят не им беше казал (вероятно техн. пропуск, защото това просто не може да не излезе), че парцелът е ипотекиран като обезпечение за кредит.
Разбрало се в един момент и това станало повод за тревоги и нерви.
Успокоих ги, че продажбата на ипотекиран имот не е нещо "извън правилата", просто трябва да се договорят и гарантират способи, които да "накарат" другата страна да си върне кредита и да ис направи труда след това да заличи и ипотеката.
Нещата отидоха при юристи и да си призная не съм имал повод да ги търся след това за инфо, как точно е решен този проблем. Сделка все пак стана и доколкото знам ??, проблеми няма.

Някой решавал ли е лично такъв казус ?
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
21-12-2006 - 14:20:32
....
За земята - да тя е съсобственост, но е съсобственост в идеални части. Банката няма права върху твоята идеална част, тя ще бъде евентуален съсобственик, ако кредитополучателя изпадне в забава и имота бъде обявен за продан.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-12-21 14:50 от NAYA.
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
22-12-2006 - 10:32:41
Начев, много пъти сме обсъждали именно този въпрос с агенцията по вписванията.. без резултат. Просто си вписват ипотеката по партидата на цялото УПИ, естествено без да питат никого от останалите съсобственици smiling smiley
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
22-12-2006 - 11:25:44
Milamila,
Благодаря ти за отговора!
Исках да чуя мнение от човек, комуто това е работа. Знам, че ти се занимаваш с темата и без съмнение имаш практически опит.
Междувременно мислих по въпроса и съм склонен да приема, че всъщност няма някаква непосредствена, значима опасност за останалите собственици на имот и съсобственици на парцела. Да приемем, че кредитополучателят закъса с изплащането. Тогава банката може да изкара на публична продан имота (апартамент, ведно с притежание ан ид. части от парцела). След продажбата, приемаме, че банката ще е удовлетворена и ако ги поканят настоятелно, тя (банката) няма причина да не заличи имотеката. Само по отношение на парцела, един от съсобствениците ще се смени. Може би не е голям проблем!? (може и да е)
Самият факт, обаче, че останалите съсобственици не биват дори информирани за това на мене ми звучи неприятно.
Но, какво пък има да се чудя !? То, правото е измислено да защитава първо интереса на силните, след това всичко останало !
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
27-12-2006 - 22:01:37
Начев, прав си - значима опасност за останалите съсобственици на земята НЯМА!
Разсъждаваш в абсолютно правилна посока smiling smiley И много си прав, че понякога банката трябва бъде настоятелно поканена да заличи ипотеката, въпреки че това би трябвало да е първата й работа, след като удовлетвори вземането си smiling smiley Но и там хора работят, при това българи smiling smiley)))
По въпроса за това дали трябва да информират другите съсобственици - има тълкувания, че идеалните части от двора, придадени към определено жилище са ... един вид като мазето - прилежаща част и просто следват апартамента, който е самостоятелно обособена част от целия блок. Все пак никой не е длъжен да те информира какво прави с жилището си...
и сега се сещам нещо - ипотеката върху ид.ч. от двора, наложена само за един от съсобствениците излиза и при другите поради особения статут на `идеалните части` (предполагам повечето са запознати, да не се впускам сега в обяснения).
why
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
17-01-2007 - 18:42:15
Zdraveite az imam drug vapros, koito zvuchi malko nelepo:-)))
Kupih na Una6ko doverie edin garaj i edna stai4ka koiato mai se okazva 4e e kam obshtite 4asti. V resultat na koeto notariusa otkaza da izpoviada sdelkata no mi zve parite za sa6tata i az si niamam notarialen akt nito za garaja nito za vaprosnata staia a oleknah s dosta stabilna suma taikato platih sdelkata.Zvuci nelepo:-(( Stoitelnata firma mi izdade faktura na koiato pishe pokupka na garaj i tolkova. Sega predstoi podpisvane na akt 15 i akt 16 a men ne me tarsiat shtoto realno ne sam sobstvenik!! KAKVO da PRAVIA
Stroitelnata firma obe6tava che vaprosnata staia e sas smenen statut ili neshto ot sorta i che ot obshtinata shteli da im dadat dokument i v notariusa vsichko da prikluchi. No az se samniavam che mi prodadoha neshto koeto e na vshichki sobstvenici na kooperaciata i ako neshtata se opraviat to az shte sam sobstvenik samo na garaja
MOLIA DAITE MI SAVETI
BLAGODARIA confused smiley
Re: Да подпиша ли нотариален акт или.......
18-01-2007 - 11:47:56
why,
Цитирам те :
koiato mai se okazva 4e e kam obshtite 4asti"

Това "май" все пак стои хлъзгаво.
В заверения проект това помещение си има предназначение.
Казаха ли ти за това "официално предназначение" преди сделката или мълчаха двусмислено? А може би просто са те излъгали директно !?

Кажи - защо на практика се стига до това положение ?

Ако тепърва ще сменят предназначение1 това по подразбиране означава, че трябва да вземат нещо от останалите собственици. Ти на тяхно място би ли се съгласил.
Аз - не !
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход