Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Върнаха ли земята на наследниците и как?

Публикувано от muka 
Върнаха ли земята на наследниците и как?
01-08-2006 - 12:13:24
Здравейте! Моля да ме ориентирате какво да направя, за да си получа земята?
Наследявам зем. земя от дядо по бащина л-я, от дядо по майчина л-я, от майка и татко - всичко е в селото, където съм родена и се ползва от роднини.
През 2004г. почина майка, а баща ми е покойник от 1983г. През 2005г. отидох да си търся моя дял, но... нищо не ми дадоха... Още преди имах проблеми и си извадих скици за земята и удостоверения на наследниците, но документите въобще не ми помагат.
1./ От дядо по бащина линия са 2 ниви: 6,0дка и 7,05дка=13дка-делят се на 3/имал е 3 сина/ или 13/3=4,35- за баща ми -това аз деля с брат си - и 2,17дка е за мен; Знам че мин. за нива е от 3дка; От моето ходене и търсене разбрах, че тази земя е дадена под аренда, но арендаторът пред мен отказва. Информ., че е при него имам от брат си и лично от чичо, но той пък си има свои решения - гледал баба... и ми заявява, че съм нямала право. Брат ми разказва, че с разправии вземат рента, но те живеят там, а аз не живея там. Това е решено със закон ... и искам да разделим нивите, да си извадим нот. актове, но не..., било скъпо, а и така те си вземат, а за мен няма... за тях не е удобно да делим земята...
2./ Нивите от дядо по майчина линия разделили така: събрали се роднините и тази на тоя, другата на оня... устно. Брат ми подписал договор за 1нива от 4,5дка в кооперацията и взема рента, а аз не. Когато се обадих на председателя на коопер.- тя ми кресна "Разделете си нивите и тогава търси рента"??? Как на брат ми дава, без да са разделени, а на мен не може. Преди е давала цялата рента на брат ми, откак се обадих - той получава своя дял, а моя дял изчезна - по-точно остава в нея. Обявява рента в пари -7лв/дка. Когато за мин. год пак потърсих моята част, отговора бе:"не е продадено зърното и няма пари" ...???
От майка ми 9,5дка са пустеещи земи и дворно място от 0,4дка от татко, отделно от къщата и двора, го обработва брат ми.
Ходя, търся, питам и не знам как да постъпя. Бях при адвокат - обясни ми, че за да заведа дело, таксата е 200лв., а ще има много разходи - за нови скици, удостоверения, такси и т.н., - това което ми се полага е около 10 дка и не си струвало. От поземлената комисия ми казаха: "Я иди си купи земя като искаш, не се занимавай да търсиш наследство".???
Аз питам: "Върнаха ли земята на наследниците или не я върнаха?" - това ми е наследство - какво да правя? Остава и да питам - "мен има ли ме или ме няма"?!?
Много Ви моля за съвет - КАКВО ДА ПРАВЯ? До днес не съм получила нищо - защото не само роднини, но и служит. от поземлената, арендатори и председател на коопер. не спазват закона....Притеснявам се да не си присвоят така земята по закона за собствеността по давност, като имот управляван над 10г./ЗС, чл.79 и след него/.
За кого са законите? Защо не се спазват?
Re: Върнаха ли земята на наследниците и как?
01-08-2006 - 16:10:33
avatar
Земеделските земи се връщат на всичките наследници,общо,по заявка на един от тях, придружена с удостоверение за наследници. След това те си ги поделят. Ако се разбират-с доброволна делба,ако не-в съда.Когато братовчедите ми даваха общата ни земя под аренда,им направих пълномощно. Само така арендата е законна.Това го знаят тези в кооперацията и затова не Ви долюбват.
Re: Върнаха ли земята на наследниците и как?
02-08-2006 - 09:03:06

Благодяря Ви Камелия! Да, трябва да е така, както пишете, но не е. Не съм давала пълномощно и не са ми искали. Разбрах, че не спазват закона и ме елиминират, затова отидох и си извадих скици и удостоверения за наследниците. Когато ги показах - арендаторът иронично ми отговори:"Излишно си харчила пари" и точно така става, а председателят на кооперацията ми обеща, че ще си получа своята част, но още нищо не ми е дала, а годините се изнизват...
Щом започнаха да връщат земята, очаквах от село да ми се обадят, но не... Един ден със съпруга ми отидохме на село, за да разбера как са нещата. Прие ни младо момиче, от поземлената комисия, снаха в селото.Представих се и за моя изненада тя се разплака. Разказа, че брат ми я уверил, че е сам, няма брат, ни сестра, а майка тогава бе жива, но болна и той питал за нея- да я води или не в комисията. Служителката му отговорила, че щом е сам, не е нужно да води майка - и така, тя лично му дала всичко - дялов капитал, копюри... така тръгнаха нещата. После ме намери с всички мой данни в един тефтер, но беше късно... Не искам да описвам как се почувствах - много е обидно, болно и гадно ... Е тогава си мислех, че само брат ми е виновен и разказвах на роднини, но... те разбраха, че безнаказано могат да си правят както си искат и започнаха и те - да отнася се за чичо ми - той уж се възмущаваше от брат ми и ме уверяваше, че моята част е в брат ми, но после се оказа, че не е така. Дори тази пролет, като говорих за нивите с него, той без неудобство заяви, че и на брат ми вече няма да дава - земята била само негова.
Не е много, но начина по който се държат, ме възмущава..., а селото, в което правят както си знаят е с. Джулюница, окр. В.Търновски. Тук няма закони или по-точно никой не ги спазва. Затова питам и моля за съвет как да постъпя?!?!
Re: Върнаха ли земята на наследниците и как?
02-08-2006 - 17:19:21
avatar
На този етап не мога да ви кажа,тук има юристи,които знаят.Дано не са във ваканция, но и така да е,изчакайте малко и пак питайте. Успех! smiling smiley
Re: Върнаха ли земята на наследниците и как?
25-08-2006 - 10:30:41
Здравейте, muka. Иска ми се да Ви помогна и смятам, че мога, макар и не с юридическа консултация. Моля, изпратете ми Ваш и-мейл, за да Ви обясня за какво става въпрос. Моята поща е separate_f@abv.bg
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход