Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Законова ипотека в ДСК

Публикувано от Bobsyna 
Законова ипотека в ДСК
03-05-2012 - 20:49:41
Здравейте,
Въпросът ми е следният: Как най-бързо и за колко време може да се заличи такава ипотека, вписана през 1972 година?
Благодаря Ви, надявам се на бърз и коректен отговор.
Re: Законова ипотека в ДСК
03-05-2012 - 21:25:03
Най-бързото заличаване на стари ипотеки е т.нар. по давност. Става така:
Собственикът вади копие от ипотеката, незаверено, и вади удостоверение за тежести от Агенцията по вписванията за имота и с тези два документа и документа си за собственост отива при първия срещнат нотариус и заверява подписа си в 2 екз. от документ, наречен "Молба за заличаване на ипотека поради изтекъл 10 годишен срок без подновяване по реда на чл.22 от Правилника за вписванията". Таксата трябва да е не-повече от 30 лева.
После собственика подава тази молба + тежестите и копието от ипотеката при дежурен съдия в Агенцията и той заличава ипотеката. самото заличаване става за около седмица. таксата е 10 лева.
Ако имотът се намира в район с влязла в сила кадастрална карта /вижте в сайта на Агенцията по кадастъра/, трябва да си извадите и схема /скица/ от Агенцията по кадастъра.
Re: Законова ипотека в ДСК
03-05-2012 - 21:46:11
Благодаря много за отговора, но изниква друг въпрос. Случая е следният: поради недоглеждане(или неопитност на брокерите) се оказа, че имота, който искаме да продадем има такава законова ипотека, но това го разбираме буквално няма и седмица преди изповядване на сделката(незнам дали изобщо нотариуса, пред който трябва да се случи това е видял документите досега, въпреки твърденията на единия брокер, че е така). Сега въпросът е такъв, след като подадем молбата при дежурен съдия, ще имаме ли документ, че това е направено и съответно дали той би послужил пред нотариуса, един вид като доказателство, че процедурата е в ход и чакаме до ден-два-три тази ипотека да бъде заличена?
Re: Законова ипотека в ДСК
04-05-2012 - 11:12:26
Ако ви е читав нотариуса, подаването на молбата с вх.номер би било достатъчно, даже нотариуса трябва да успокои хората. Такива стари ипотеки излизат често, пропуснати при предишни продажби. Старата ипотека по принцип не е никакъв проблем, може да се изповяда сделката така и после да се заличи. Не е необходимо да се плашат купувачите с разни глупости.
Re: Законова ипотека в ДСК
04-05-2012 - 13:42:16
Благодаря много, имахме известни съмнения в това отношение. Друг нотариус каза, че не би трябвало да има проблем на изповядването, при положение, че е подадено заявление за заличаване, но все пак имало вероятност да се запъне. От АВ днес са казали същото, че при положение, че искането за заличаване е подадено и ще предхожда вписването на продажбата нямало да има проблем, но все пак си има известно притеснение. Още веднъж благодаря smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход