Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отпадат ли неизпълнените ангажименти от пред.договор с издаването на акт 16

Публикувано от vdim4 
Моля за съвет,
Закупих на предварителен договор апартамент от строител. На акт 14 собствеността на имота беше прехвърлена, т.е. имам нотариален акт. В момента според твърденията на строителя блока има акт 15 и са подали документи за издаване на разрешение за ползване. В предварителния договор е записано, че строителя трябва да изгради всички дворни и външни мрежи - Ел., ВиК и ОВ. Строителя обаче се ослушва и засега не иска да изгради връзката с Топлофикация, понеже му били дали далечна точка на свързване, т.е. ще се набута. Опитвал се по някакви „втори начини” да получи по-близка точка, но според мен чака да станат повече обекти в района и да си разделят разходите. При положение, че тези обекти все още не са почнати, а някои са и замразени, това може да стане чак след 4-5 години, а може и никога. Както споменах и по-горе предстои скоро (надявам се) сградата да има акт 16.
Интересува ме ще отпадне ли с това задължението на строителя да изгради връзката с ТЕЦ? Необходимо ли е при тези условия да се предоговаря и подписва нещо друго с него? Как мога да си защитя правата?

И още нещо. До сега строителя не ме е викал да подписвам нещо, което е необходимо да подписвам като собственик на апартамента преди акт 15. (имам предвид за Ел и ВиК и др.). При прехвърляне на апартамента се опитаха да ни задължат да им дадем пълномощно за да ни представляват пред институциите, но не стана номера.
За това си мисля, че досега трябваше да ме извика все нещо да подпиша. Трябва ли да подписвам нещо? Ако е трябвало и са ме подписали (чувам че е практика) какво може да се предприеме? Може ли да се оспорва нещо? Не че ще тръгна да оспорвам, просто искам да знам дали имам някакъв коз при предстоящите разправии около парното.
Не, не отпадат... това на прима виста, зависи все пак какво пише в договорът и съответно в НА.

Екип "МедиЛекс", гр.Варна
Благодаря за мнението.
А какво мислите относно това необходимо ли е и какви документи трябва да подписвам като собственик на апартамента преди издаването на акт 15 (не съм упълномощавал строителя за нищо).
Би следвало всички актове в строителството и разрешението за ползване (А16). Обаче погледнете си хубаво НА, да не се окаже, че сте го упълномощили без да сте разбрали!

Екип "МедиЛекс", гр.Варна
Всъщност вие като собственик трябва да разпишете Акт 15 ! Без вашите подписи като собственици няма как да стане това, освено ако не сте упълномощили строителя да ви представлява. Но вие казвате, че за нищо не сте го упълномощавали... Така че е странно, че той твърди, че има вече Акт 15 ?!

Акт 15 представлява грубо казано - изпълнена сградата, както ви е обещал строителя - и вие с подписите в този Акт 15 приемате, че строителя я е изпълнил според обещанията.

Така че се обърнете своевременно към адвокат и с него идете при строителя да ви покаже този Акт 15. Той е много важен за вас, собствениците.

Успех !
Благодаря за съвета.
А задължен ли съм да подписвам протокол, че приемам изпълнението, като в този протокол са включени забележките които строителя трябва в бъдеще да отстрани. Мога ли да не подписвам нищо докато не ми бъдат отстранени забележките по изпълнението и не бъдат извършени неизпълнените строителни работи.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход