Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

моля за съвет.

Публикувано от Маги 
моля за съвет.
18-04-2006 - 08:29:02
Здравейте,
Нуждая се от вашия съвет. В жилището на родителите ми живее сестра ми със семейството си. Родителите ми се съгласиха да продадат етажа си и да построят около 40 кв сграда за живеене в моя парцел, а с останалата част от парите да ми помогнат за построяването на къщата ми, като аз се ангажирам с грижа за тях, а всичко това си остане на мое име. Въпросът ми е: Каква част от парите е редно да се изплати на сестра ми като обезщетение, като етажът е на името на родителите ми и ние сме две сестри.
Ще съм ви благодарна, ако ме ориентирате бързо! smiling smiley
naceff
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 11:02:50
Маги, здравей,

За съжаление не успявам да се ориентирам еднозначно във въпроса ти !
Става дума за жилище, а после се намесва и някакъв етаж.
Допълнително става дума, че ще строиш.
Може би си струва да изложиш нещата още веднъж.
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 11:43:44
До Начев: Да, наистина е малко объркващо. Живеем в семейна кооперация-баба, чичо....на един етаж, на втория са майка ми, баща ми + сестрами със семейството й, а на последния /мансарден-68кв/ сме аз и семейството ми. Преди години, когато аз си строих мансардата, всички от кооперацията ми отстъпиха/не съм плащала нищо/ таванските си части, за да мога аз да изградя жилището си. Но...., кварталът, в който живеем все повече заприличва на гето. Тъй като имам УПИ в друг квартал и искам да строя там, а с неохота гледам на тегленето на кредит/всъщност, може би ще тегля, но за довършителни работи/, искам да продам мансардата си. Но, сам разбираш, че обричам родителите си на съседи-цигани и това ме е спирало... досега.
Говорих с майка ми и баща ми и те са съгласни, че най-доброто решение е:
Обявяваме всичко за продажба-мансардата, техния етаж, който е около 100-120кв, двор, гаражи....За себе си те искат да си построят в моето УПИ сграда за живеене около 40-50 кв, а с останалата част от парите да ми помогнат за построяването на къща. Всичко ще бъде писано на мое име, а аз се ангажирам с грижи за тях. Дотук мисля, че изясних нещата. Сестра ми и семейството й живеят в момента при родителите ми. Като родители, разбира се, майка ми и баща ми искат да помогнат и на сестра ми и да и изплатят някаква част от продажбата на имота им. Та, въпросът ми е при продажбата на имота на родителите ми каква част е редно да се изплати на сестра ми - 1/4, 1/3.....??? smiling smiley
naceff
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 15:13:47
Маги,
По обяд ти писах доста неща (макар и от по-общ характер), но после мрежата ми "умря" и затри писаното. Сори, но принуден съм само да скицирам по-важното.

Сега ситуацията е приблизително ясна.

Родителите ви ще направят практически едно дарение на момичетата си след продажбата на имота им.
Аз също намирам за справедливо ти да пилучиш по-голямата част, защото ще имаш ангажимента да им посроиш ново жилище в друг твой имот (то ще е твоя собственост, но предполагам, че родителите ти ще имат право на ползване до живот).

Предполагам, че ще е положително да се използва създалата се ситуация и да се състави с помощта на юрист някакъв документ в подходяща форма, в който между другото да се отбележи, че в рамките на това решение сестра ти няма никакви претенции относно това, че ти си получила преди безвъзмездно от родителите ви право на строеж за настоящата мансарда, а ти от твоя страна, нямаш никакви претенции по повод на факта, че семейството на сестра ти е ползвало безвъзмездно жилището на родителите ви.

Конкретно по разпределяне на дарението, препоръчително е да бъде едно съвместно решение.
Успех !
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 15:25:22
До Начев: Разбира се, че разпределението ще бъде едно съвместно решение. Просто не знам дали 1/3 от сумата ще е справедливо решение. Родителите ми също нямат представа. Искам всички да са доволни от решението. Ако ти беше на моето място каква част би предложил на сестра си?
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 15:31:50
Маги,

Не мисля, че има някаква част, която е "редна" - това са вътрешно-семейни отношения, все пак, според мен. В смисъл - вие помежду си трябва да се разберете - трите страни - ти-сестра ти-родителите ти.

Ако сестра ти живее с тях и няма къде да отиде, значи, логично е да се мисли за сума/част, която да и дава възможност да си купи отделно жилище. Ама дали може да стане и дали вие го искате, и какво тя разбира под "отделно жилище" - колко голямо, къде, и прочие. Все въпроси с "повишена трудност" smiling smiley
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 15:37:32
Маги, ами нали и чичо ти (и баба ти) са ти дали безвъзмездно правото да строиш мансардата си? А сега, като продадете, вашите на практика 2 етажа, нали тях ги оставяш със съседи цигани.

Не че искам да се бъркам в чужди отношения, просто някак нещата са с прекалено много параметри/интереси намесени.

Колкото до сумата - ами ако сестра ти е съгласна на 1/3, значи е справедливо smiling smiley
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 15:45:53
Чичо ми отдавна говори за продажба. Въпросът при нас е наистина малко сложен по отношение на това, че сестра ми живее при нашите. Апартаментът на зет ми е в същия квартал /майка му и тя мисли да продава, а той притежава 1/2 от него/. В случая с парите, които ще получат + кредит/предполагам/ ще си купят жилище. Питах, погледнато от морална гледна точка, дали е справедливо да им предложа 1/3 част от парите при продажбата, защото тази вечер ще се събираме и ще дискутираме. Все пак трябва да им предложа нещо и искам това нещо да е в рамките на разумното, нали?! smiling smiley
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 15:59:52
Ами в такъв случай мисля, че можеш да им предложиш 1/3 от парите от продажбата - даже е много, може би. В смисъл - все пак мансардата си я строила ти и формално погледнато ти имаш така или иначе 1/3 от всичко за продажба.
Ама пък правото на строеж са ти го дали безвъзмездно smiling smiley
Re: моля за съвет.
19-04-2006 - 16:01:54
Маги - пояснявам - ти имаш 60 кв мансарда, а родителите ти - 120 кв апартамент - в този смисъл казах, че имаш 1/3 от 180 кв за продажба. Приблизително.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход