Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

запор - защита срещу измамници

Публикувано от ndachev 
Re: запор - защита срещу измамници
14-05-2009 - 09:54:18
Re: запор - защита срещу измамници
15-05-2009 - 00:22:13
avatar
salvador,

нямам предвид автоипотека. Ако жилещето е мое, не мога да го ипотекирам в своя полза.

Имам предвид да се учреди (с вписване в нотариалния акт) тежест на доверено лице. Например, учредявам на майка си/пълнолетно дете право на ползване на апартамент за 10 години, но собствеността си остава моя. Жилища с тежести са по-евтини и съответно по-малко желани от мошеници. Пък дори и да направят шашмата, довереното лице ще има право да го ползва в съответния срок.

Друг вариант си мисля, че може да е прехвърляне на малка част от собствеността на доверено лице - може да е 1/100. Идеята ми е, че при повече собственици, усилията и рискът за мошениците са по-голeми. А ако прехвърлиш на дете под 18 години - при разпореждане/продажба се искаше разрешение от райония съд. Но този вариант си има и много недостатъци.

Хрумнаха ми още идеи, но понеже не съм юрист, ще се въздържа да ги споделя - не бих искала да подведа някого.

успех на всички.

Блондинка по душа
Re: запор - защита срещу измамници
19-05-2009 - 17:16:55
Г-н, Дачев,
както каза Поли, това че някой има копие от нотариалния ви акт, не е повод за притеснение. Всеки може да си извади такова копие от вашия нотариален акт...срещу 1.00 лев такса.

Имам някакво предположение, че се притеснявате заради въпросното пълномощно, чрез което колата ви е заминала в неизвестна посока. Ако там сте делегирали (изрични) пълномощия и по отношение на имота си...и имота ви е описан подробно в пълномощното и ако сте му оставил и деклараци по чл.264 ал.1 ДОПК и по чл.25 ал 7 от ЗННДхмм...възможно е пълномощника да се сдобие и с препис от нот. акт и да се възползва от пълномощията си.
Без тези декларации Нотариусът ще откаже изповядването на сделката независимо от това, че пълномощното е валидно.


Пълномощно от едно време с тект от типа "да ме представлява навсякъде, за всичко, пред всеки" няма да свърши работа, за да ви продадат имота с него.
ПРОЧЕТЕТЕ ТУК ЗА ВИДОВЕТЕ ПЪЛНОМОЩНИ И КАК МОЖЕТЕ ДА ОТТЕГЛИТЕ ПЪЛНОМОЩНОТО СИ!!!
ЦЪК

Пък и измамниците не се юрват да борят институции, нотариуси и т.н., най-често се възползват от наивостта и занижената бдителност на собствениците. Случаи на които съм попадал:
- За къща в Драгалевци обявена за под наем, връщат се "кандидат-наемателите" след първоначалния оглед и под предлог да се спестят комисионни сами изготвят договора за наем - АМА ДОГОВОР ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА, хората си сложили парафа и после си платили двойно 10% задатъка за да си запазят къщата, знам за случая защото моя близка им даде пари назаем за да си запазят имота.
- друг случай: при жива леля, племенника си вади фалшиво удостоверение за наследници (от общината...как е успял, не зная) и с него всички останали документи и продава успешно имота, лелята и новия собственик се съдят...още
- ако имате парцели навестявайте ги от вр. на време и му плащайте редовно данъците, че току виж някой придобил имота ви по давност, защото си е садил ягодки там 10 години (в тази схема най-в час са техническите служби в общината, знаят кои парцели са БЕЗСТОПАНСТВЕНИ съответно има схема след като няма собственик как да се намери някой, който 10 год. да е "ползвал" имота и да го придобие със констативка) :}

Все пак ако говорим за придобиване на имот чрез измама, означава че без ваше участие някой е изготвил документи и е придобил/продал имота ви.

- един път на година-две си правете справка в имотния регистър, дали сте си собственик, срока да съборите нот. акт е 5 години...




Редактиран 8 път(и).Последна редакция на 2009-05-20 09:49 от Ivo.NovDom.
Re: запор - защита срещу измамници
15-06-2009 - 23:02:06

Къде и как може да се провери дали даден имот някои не го е придобил по
давност или чрез измама?
Констативният нотариален акт вписва ли се някъде?

Благодаря предварително на отговорилите.
Re: запор - защита срещу измамници
16-06-2009 - 13:18:31
avatar
Penev Написал:
-------------------------------------------------------
> > Къде и как може да се провери дали даден имот
> някои не го е придобил по
> давност или чрез измама?
> Констативният нотариален акт вписва ли се
> някъде?
>
> Благодаря предварително на отговорилите.

В нотариата, а ако е в провинцията- в деловодството на съда. Трябват ви трите имена на собственика и ЕГН. Справката показва дали е осъществил някакво разпореждане с имота- продажба, дарение, замяна, наем и т. н.
Всички нотариални актове се вписват- в противен случай са невалидни.
Re: запор - защита срещу измамници
17-06-2009 - 21:16:47
Penev Написал:
-------------------------------------------------------
> > Къде и как може да се провери дали даден имот
> някои не го е придобил по
> давност или чрез измама?
> Констативният нотариален акт вписва ли се
> някъде?
>
> Благодаря предварително на отговорилите.

В агенция по вписванията! Само там и никъде другаде!
Правят се два вида справки- по имотна и персонална партида за имота. Ако няма записване след вашия акт за собственост- вс. е ок.
Re: запор - защита срещу измамници
18-06-2009 - 21:23:46

Сърдечно Ви благодаря за точните и изчерпателни отгавори Poli 2 и Камелия.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход